maandag 28 februari 2011

Voegers zijn begonnen

Vandaag zijn ook de voegers begonnen. Hopelijk blijft het weer goed en kunnen ze het in 1 keer afmaken. Zoveel te eerder kan de steiger weg en zien we ons huis eens echt in volle glorie. 
In de voorgevel komt een knipvoeg, de rest wordt plat vol gevoegd. De firma De Gevel v.o.f. is dus wel even zoet op de Vlierdenseweg.


De smidse is weg

Het is zo ver, de smidse is weg. De firma Kleuskens kwam vanmorgen met groot materieel. Willem kwam natuurlijk ook vlug even kijken, voordat hij naar school moest. Jammer genoeg heeft hij het daadwerkelijke slopen niet kunnen volgen, dat gebeurde toen hij al keurig in de klas zat. Maar goed, hier dan toch een paar foto's om een indruk te krijgen.

Het eerste stuk muur ligt om, de rest zal spoedig volgen.
Deel 2 van de muur stort in.
Een foto van af het plat dak boven de serre.
 Wat rest is puin en staal. Het wordt afgevoerd in 2 containers.

Tussen de middag komt Willem nog even langs. Met een paar kruiwagens puin. Zij zijn ook aan het klussen thuis en hebben dus ook bouwafval. Geen probleem, gooi het maar op de hoop, we voeren het wel af. Een beetje meer of minder maakt niet uit.
Zo, het puin is geruimd. Nu kan er gegraven worden. De put moet 1300 onder peil worden uitgegraven. 

Het blijkt heel erg nat te zijn. Zo nat dat er niet goed aangetrild kan worden. Het is ondertussen ook tijd om naar huis te gaan, morgen weer verder... 


zaterdag 26 februari 2011

Trap klaar

Klaar, de trap staat en hoe? Kei schon is ie geworre.
Nu nog een likje witte verf er over en een loper er op. Of zullen we hem beitsen, zodat je het hout blijft zien? Staat ook wel mooi bij de spanten. Hmmmm, keuzes maken...



Wat een binnenkomer!

Nou, als dit geen mooie binnenkomer is! Prachtig werk geleverd, mannen.

Ondertussen in de smidse

Frank heeft naast zijn hobby timmeren, nog een hobby.... fikkie stoken!
Hoe hoger de vlammen, hoe beter. Aangezien vandaag de laatste dag is dat het smidsvuur aan kon, greep hij zijn kans. De kap mocht eindelijk in de fik. Hij boog de kap zo ver mogelijk los en stapelde er karton en hout onder. Wat een lol!
Skon vuurke, jongen.
Een paar laatste foto's van de smidse, een historisch gebouw gaat ten onder.

Trap wordt gemonteerd

Pieter van Dinther (en natuurlijk zijn collega's) hebben een prachtige trap gemaakt en die werd vandaag gemonteerd. Een heel karwei om het spul binnen te krijgen, wat een joekel van een trap! Gelukkig hebben we een dubbele voordeur, dus dat ging allemaal prima.
Omdat de verdieping zo hoog ligt (ca. 3,60 m.) hebben we een trap met meer treden dan gemiddeld. Normaal gesproken heeft een standaard trap 13 of 14 treden. Ik heb ze eerlijk gezegd niet geteld, maar geloof me, dit zijn er meer. Ik ga morgen even tellen en dan volgt het exacte aantal snel.
De trap bestaat uit 2 delen, het eerste deel (bovenste stuk) hangt met een soort lift aan het spant vast, het tweede deel wordt er tegen aangezet. Beetje naar links, beetje naar rechts, naar voren duwen, naar achter halen en uiteindelijk zit het allemaal op zijn plek en kan het bevestigd worden.

Goed gereedschap is het halve werk. VEEL gereedschap ook, zo te zien.
We hebben voor smeedijzeren spijlen in de leuning gekozen. Dit vinden we wel bij de geschiedenis van het huis passen. Niet te veel krullen en toestanden, maar een redelijk eenvoudige, rustige spijl.
Om de trap niet te beschadigen, liggen er mooie oude gordijnen (?) op. We waren van plan om het straks af te plakken met stucloper, maar dat is volgens de kenners niet zo'n goed idee. Oude dekens, gordijnen of wat voor (dik) stofje dan ook, is beter. Nou, op zoek naar dergelijke stoffen dus! Hebben we de gordijnen van de  vorige bewoners niet ergens bewaard.....?
Sjaak en Pieter zijn het eens, het word wel wat. Of ging het over andere zaken, zoals hard werken, geld verdienen, op vakantie gaan en meer van die dingen?

donderdag 24 februari 2011

Gered van de ondergang

De kolomboor is gered van de ondergang. Een aantal onderdelen uit de smederij hebben we geschonken aan het Jan Visser Museum, een museum van landbouwverleden - oude ambachten en brandweer historie in Helmond. Ze waren zeer blij met de hoefstal, de aandrijfas en bankschroef uit de smidse. Maar deze prachtige kolomboor is te mooi om weg te geven, die krijgt straks een plekje in onze tuin. Ja ja ja, we zijn al meerdere keren uitgelachen met dit idee, maar wacht maar, als de tuin straks klaar is!

Bom gevallen?

Het lijkt wel of er een bom gevallen is! Maar nee hoor, geen zorgen. Sjaak de Sloper is zich aan het uitleven in de smidse. Zijn nieuwe hobby is dakpannen gooien en ik moet zeggen; hij is er goed in! De smederij, of wat er nog van over is, wordt a.s. maandag gesloopt. Dan is het dus gedaan met de vreugdevuren in het smidsvuur. Nog vlug even het overgebleven hout opstoken deze week..


Donkere voordeur

Jan de Schilder is ook nog langs geweest. Hij heeft de voordeur alvast in de grondverf gezet.
We kiezen straks voor een donkere kleur, waarschijnlijk heel donkerrood, en daarom is de grondverf ook donker. Er zijn uiteraard 1001 mogelijkheden voor kleuren, maar Jan adviseerde om een kleur te kiezen, die ook in de vloer zit, althans voor de binnenkant van de deur. Het donkerrode randje in de tegel leek hem wel een mooie kleur voor op de deur. Ik denk dat hij gelijk heeft!

Vlug weer afplakken

Om er voor te zorgen dat de vloer mooi blijft en straks niet onder de verfspatten zit, wordt die vlug weer afgeplakt. Een mooi werkje voor de directie. De tegels kunnen echt wel tegen een beetje verf (ze zijn tenslotte ca.100 jaar oud, dus wie weet wat ze allemaal doorstaan hebben), maar het scheelt natuurlijk een hoop poets werk straks.

Vakwerk van Tiny den Holder

Tiny den Holder oftewel Tiny Tegel is klaar met de vloertegels. Op een klein stukje in de hal na, die wordt afgemaakt als de trap en het muurtje van de toilet beneden er in staan.
Ook dit was een hele klus, een standaard vloertegel is vele malen makkelijker om te leggen. Doordat er een motief in de tegels zit plus een boord die kloppend moet zijn, is het heel belangrijk om eerst een patroon uit te leggen. Je bekijkt dus eerst goed hoe je de boord wilt hebben en hoe je uitkomt met de "binnenwerk" tegels. Het mooiste is als je met hele motieven uitkomt en niet met een half figuurtje. Dit is natuurlijk niet overal mogelijk, zeker niet als de ruimte niet gewoon rechthoekig is. In de hal bijvoorbeeld moest er rekening worden gehouden met de trap, de boord loopt dus in de vorm van de trap. Bij de voordeur zitten ook weer hoekjes. 
Tiny neemt geen genoegen met half werk, dus hij heeft echt elk detail en elk klein pietepeuterig stukje geslepen, passend gemaakt en zo veel mogelijk het motief in ere gehouden. Wat een engelen geduld...


Het is onmogelijk om overal precies passend uit te komen, maar dat geeft ook niks. 
Op de badkamer moesten we rekening houden met de koof waar de schoorsteen loopt, de douchemuur en het muurtje waar de badkraan op komt. Een heel gepuzzel en denkwerk dus, gelukkig hadden we telefoon en konden Tiny en de directie middels hun "hotline" overleggen. Al met al is het helemaal goed gekomen, we zijn er reuze blij mee! Tiny, ook jij, bedankt!

Een hele week niks gebeurd???

Je zou het bijna denken, een week niks nieuws op het blog, dus ook een week niet gewerkt?
Ja zeker wel, maar het bijwerken van het blog schoot er even bij in.
Er is weer van alles gedaan de afgelopen dagen:


Frank zorgt er voor dat we de boel kunnen afsluiten. De tuindeur en de achterdeur worden voorzien van een veilig slot. Nog een heel karwei om het netjes te maken. Maar ook hier weer, vakwerk, bedankt Frank!

Op deze foto is mooi te zien hoe het stucwerk droogt. Omdat het zo'n vochtig weer is, schiet het niet zo hard op met drogen. Een kachel of mega vochtvreter zou kunnen helpen, maar we hebben geen haast dus laten we het zo maar drogen. En zo lang de bouwvakkers niet klagen over de kou....  ;-)

woensdag 16 februari 2011

Ook de tegels in de hal liggen er bijna in

De derde tegelvloer is ook bijna helemaal af. De vloer in de hal. Hier was het nog een heel gepuzzel om het mozaïek te bepalen en de plaats van de boorden, dit komt omdat de trap er later pas opgezet gaat worden. Uiteindelijk is het natuurlijk toch gelukt. Het enige stukje wat nog niet afgewerkt kon worden is het randje bij de plaats waar straks de muur van het toilet (onder de trap) komt te staan.
p.s. let ook effe op die schitterende voordeur!

De antieke tegels leggen, het is een heel gepuzzel

Hierboven onze tegelzetter Tiny den Holder aan het werk, hij is bezig de randen van het vloertje van het toilet boven te maken. Eerst heeft hij het binnenwerk en de boord gelegd, en nu is hij de overgebleven ruimte tot de wanden aan het volleggen. Hij heeft er plezier in want volgens mij is hij flink aan het zingen.
En als je dan het eindresultaat ziet kun je alleen maar bewondering hebben voor zoveel vakwerk... prachtig vloertje geworden al vinden wij het zelf. Je ziet dat het de opvulling tussen de boord en de drempel of de wand mooi bij elkaar aansluit.

Willem van Kampen was here!

Klom ik gister op het platte dak, zag ik ineens dat Willen van Kampen zijn handtekening had achter gelaten op het zinkwerk van het platte dak. Ik moest effe denken wat de afkorting betekende, maar daar was ik toch al vrij snel achter: Bouw Service Van Kampen en de datum 13-12-2010. 

zondag 13 februari 2011

Buiten riool aansluiten

Het werd tijd dat het huis weer eens op het riool aangesloten werd. Vanaf het moment dat de oude binneriolering verwijderd is geworden, hadden we geen rioolaansluiting meer. Mooi klusje voor El Jefe, die vers terug uit Africa, vol goede moed begint. (op de foto is ook mooi te zien dat El Jefe flink door de Directie onder de duim gehouden wordt)
Het is een heel gepuzzel, er moeten namelijk 2 aansluitingen op 1 verzamelbuis komen.Het riol dat uit het huis komt, waar de toiletten, badkamer, keuken enzovoort op aangesloten zijn en het riool dat uit de bijkeuken komt, waar de warmtepomp en wasmachine op aangesloten worden. Met wat t-stukken en 45° bochten is dat nogal eens opgelost. Het T-stuk dat vooraan op de foto omhoog staat is het ontstoppingsstuk, daar draaien we een schroefdop op en dan kunnen we indien nodig altijd vanuit dit punt met een ontstopper naar binnen.
En als laatste moet de aansluiting ook op het gemeente riool gemaakt worden, dat was nog best een klus aangezien we nog stukken gresbuis tegen kwamen en zo. Besloten om alles oude troep te vervangen en met een helemaal nieuwe buis tot op de aansluiting van de gemeente te werken. Die klep kan overigens ook aan de bovenkant open zodat we eventueel ook hier met een ontstoppingsslang naar binnen kunnen. Het geheel is getest en het water wordt mooi afgevoerd, en het is ook nog allemaal dicht, geen lekken.

Alle het slechte stookhout moet weg

Sjaak is super hard aan het werk om al het hout wat we niet willen bewaren voor onze haard op te stoken. Hij heeft niet lang meer de tijd, want we zijn echt zover gekomen dat het dak van de smidse gaat, en dus ook de muren en zo. Als een bezetene is hij aan de slag. zelfs Jezus aan het kruis bleef het vuur niet gespaard, maar dat kon hij toch niet over zijn hard verkrijgen. Jezus werd uit het vuur gered, gedemonteerd van het kruis en het houten kruis ging alsnog op het vuur. En Jezus?........ Die ligt nu bij het oud ijzer!