zondag 5 juni 2011

Regenwaterinstallatie aansluiten

Deze week een flink karwei gehad aan het aansluiten van de regenwaterinstallatie, zoals de meest trouwe lezers weten hebben we sinds ongeveer een jaar een flinke regenwaterput van Intewa in de tuin staan. Deze moest nog altijd aangesloten worden en nu we de hemelwaterafvoeren gaan maken was de tijd daar. Als eerste moest de conus van de put nog : vor Ort vermorteld worden zoals de duitser van Intewa dat zo mooi schrijven. D.w.z. dat de conus en de ring met deksel nog op hoogte gebracht moeten worden en vastgemetseld. Bij ons moest er nog een 35 cm op om de bovenkant op maaiveld te laten uitkomen. Mooi werkje voor El Jefe met wat betonblokken en een kruiwagen specie is dat redelijk snel gefikst. De tank stond ook niet helemaal waterpas en dat is nu ook opgelost.
Daarna moest de put natuurlijk schoongemaakt worden. Al de tijd dat de put zo gestaan heeft is er regenwater en zand in de put gesijpeld, dat moest er uit. En wie kon er weer in de put, El Jefe natuurlijk, de rest had ineens claustrofobie of vond dat het stonk of meer van dat soort smoesjes. Hier daalt El Jefe af, samen met de dompelpomp van de firma van Rijssel (die van de lekkerste asperges van Nederland!)
Natuurlijk moeten er ook flink wat buizen aangesloten worden. Als eerste de hemelwateraanvoer, omdat dit zuiver hemelwater moet zijn kiezen we ervoor om alleen het water van de dakgoten te gebruiken. In het water dat van het platte dak komt zit toch altijd een beetje bitum van de dakbedekking en dat is minder goed. Omdat we in de hemelwaterafvoeren ook bladafscheiders krijgen is het zaak om te zorgen dat er geen putlucht naar buiten komt. Dus maken we een siphon van 45° bochten net na de hemelwaterafvoeren.
Naast een aanvoer heeft de regenwaterput ook een overloop. als er een tijdje heel veel regen valt en de put vol raakt moet het overtollige water ergens heen. Wij sturen dat richting de vijver in de tuin. De overloop moet natuurlijk mooi onder afschot weglopen, anders zou het water weer terugkomen richting de put.
Ook de afvoer vanaf het terras leggen we bij de overloop richting de vijver. Het water van het terras is ook niet geschikt voor hergebruik, zeker niet als je het terras nog eens af en toe zuiver spuit enzo.
Als laatste wordt de leiding naar het huis toe gemaakt. Hierin komen de zuigleiding die het water aanzuigt naar de installatie. De kabel met daaraan de vlotter, die ervoor zorgt dat de pompunit alleen water uit de put haalt als er voldoende niveau is (anders pakt ze gewoon kraanwater) en de kabel voor de volstandmelder, deze melder laat d.m.v. ledjes zien hoe vol de put is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten