zondag 30 januari 2011

Smidse slopen, eerste stuk, de hoefstal

Vandaag begonnen met het afbreken van de smidse, we willen eigenlijk begin maart alles weg hebben zodat we dan met de opbouw van de nieuwe garage kunnen beginnen.
De golfplaten hebben we eerst geprobeerd om los te schroeven, die dingen ware echter zo verroest dat het niet opschoot. Gelukkig kom je met een lange balk ook een heel eind zoals El Jefe hier demonstreert.
De Directie heeft de breekhamer er weer bij gepakt, de muren boven de kozijnen zijn erg gammel en die moeten toch echt wel om.
En met een half dagje werken schiet het al erg op. Alles wat gammel was ligt om, de muurtjes die nu nog staan duwen we straks wel om met de kraan die ook de put komt uitgraven.
En dan staat alleen het frame er nog maar waarin vroeger het paard opgespannen werd......

zaterdag 29 januari 2011

oude werkbank wordt tuintafel

Een van de werkbanken die in de smidse stonden krijgt een nieuw leven. Het wordt namelijk een soort van poottafel voor in de tuin. De Directie die nogal van het tuinieren is moet in de tuin een tafel hebben om planten in potten te doen en weer eruit (of zoiets) Het frame zoals hier op de foto wordt gestraald en geschopeerd en daarna komt er een mooi houten blad op. Dan hoeven we deze in ieder geval niet naar De Gloeiende te sjouwen. El Jefe was overigens vanmorgen wel even bij De Gloeiende geweest, er lag nog wat elektra kabel (32 kg) en nog wat zinken goten (80 kg) samen toch effe goed voor een 130 euro!

Keuken inmeten.

Nu het stucwerk erop zit kan de keuken eindelijk ingemeten worden. We hebben al lang, lang geleden bij Crea-Style de keuken besteld maar het inmeten kon natuurlijk pas toen de stucadoor klaar was. Hier Crea-Style himself (Tiny Verberne) aan het werk. Volgens Tiny heeft de metselaar en/of de stucadoor goed werk geleverd, belangrijkste muren zijn haaks en waterpas, alleen het korte stukje muur bij de doorgang naar de eetkamer staat 0,6° uit de haak. Maar dat lost hij wel op. Dat is natuurlijk het voordeel van een op maat gemaakte keuken.

De haard in vol orgaan...

Steigers, trappen en andere rommel weg daar staat hij dan onze houthaard in vol orgaan. Hardstikke strak in het schuurwerk, mooie kooflijst en perklijst op het plafond. Nu nog wachten tot het stucwerk droog is, dan kan het geschilderd worden. Nog even nadenken over de kleuren. Advies iemand? O ja, voor een ieder die zelf zijn ombouw gaat maken, niet vergeten om de veiligheidspinnen eruit te halen, anders kan de liftdeur niet omhoog. Kun je nog niet stoken!

De Dames op bezoek...

Vandaag was een heugelijke dag, vanwege het feit dat we zouden beginnen met het slopen van de smidse en er dus weinig ouds en herkenbaars meer over zou blijven had Ans de Dames Franssen gevraagd om nog eens koffie te komen drinken. Om half 3 arriveerde het bezoek en na de rondleiding met vele vragen... en wat was hier vroeger ook al weer?  en waar was dan vroeger de keuken, en de winkel enz., enz. werd er dan eindelijk ook koffie gedronken.
En de dames waren niet de enigen die op bezoek waren, Peter Verhagen een oud collega van de Directie, ome Piet van Duren, die al eens kwam kijken of de schapen niet weer bijna terug konden komen en wijzelf natuurlijk. Tis net de Zoete Inval.

donderdag 27 januari 2011

verdelers van de warmtepomp aangesloten

Vandaag is Thermoplan ook nog even geweest. Ze hebben de groepenverdelers aangesloten op de hoofdleidingen. Hierboven een plaatje van de 2 verdelers in de berging op de bovenverdieping. In het hoekje onderin zie je de warme- en de koudeleiding boven de dekvloer uitkomen. Het kleine verdelertje links is de verdeler voor het plafond van de eetkamer. Daar zitten 3 groepen in.
Hier rechts op de foto de verdeler voor de rest van de bovenverdieping, in totaal nog eens 13 groepen. Nu is deze ruimte klaar om getegeld te worden, en als de wanden droog genoeg zijn kunnen ze getext worden waarna het hele ventilatiesysteem geïnstalleerd kan worden.

Stucwerk vordert gestaag lijsten en perklijsten

De stucadoors zijn vandaag druk in de weer geweest met het plaatsen van de lijsten en de perklijsten op het plafond van de woonkamer en de keuken. Er moet nogal wat verstek gezagen worden en ook de perklijst moet op een juiste afstand van de muur zitten. Hier de ombouw van de haard.
En als je dan aan de zijkant van de haard kijkt zie je dat het echt mooi gedaan is, de lijst loopt keurig door. Het blauwe lijntje op het plafond is krijt van de smetlijn, dat is straks (als het goed is) weg.
We hadden even getwijfeld of lijst en perklijst wel mooi zou zijn in de smallere doorgang van de keuken naar de woonkamer, maar zoals je ziet op de foto kan het best.

zondag 23 januari 2011

eerste stucwerk op ombouw haard

De stucadoors zijn begonnen aan het stuccen van de woonkamer. Daarin staat natuurlijk ook die prachtige haard, met ombouw. Die moet ook meegestuct worden. Eerst worden er alle hoeklijnen erop gezet, waarna de gipsspuit zijn werk kan doen. Hier mooi te zien dat het eerste stukje al wit is. Opvallend detail, de stucadoors waren vol lof over de kwaliteit, haaksheid en vlakheid van het metselwerk, daar was deze metselaar natuurlijk best een beetje trots op!

Nog een stucadoor

Op vrijdag en zaterdag hebben Berkers & van Dijk er vaak een paar extra handen bij, dan worden ze namelijk geholpen door Nol (of Arnold?). Met z'n 3-en gaat het gewoon een beetje sneller. Nol gooit de spuit vol met gips, Twan spuit het op de muren en Emiel rijt het af. (andere verdeling van taken is ook mogelijk) Hier op de foto Nol aan het werk.

Nog even specie tegen de stalen kolom smeren.

Omdat gips niet blijft plakken op staal moesten we nog even een van de stalen kolommen waar het dak van de eetkamer op rust "aangooien" met specie. Omdat specie zelf ook niet zo fijn plakt op staal moesten we een trucje bedenken, een soort skelet. Daarvoor hebben we 2 stroken murfor gebruikt. Aan de murfor blijft de specie namelijk wel fijn zitten. Ging stiekem nog best veel specie aan, aan zo'n stukje kolom.

De houten spanten komen er steeds mooier uit te zien

Zeker nu het schuurwerk op de muren zit en het een beetje wit begint op te trekken door het drogen. De spanten (nu uitgepakt) zien er prachtig uit. We zijn er echt blij mee dat we gekozen hebben om ze terug te brengen (en geen stalen spanten te plaatsen)

Stookhout verhuizen

Nadat in augustus 2009 onze tuin leeggehaald was door v Veijfeijken, en het stookhout gekloofd was hadden we het zolang tegen de smidse aan opgeslagen. Het kon toen effe nergens anders liggen omdat de hele tuin open moest voor het aanleggen van het horizontale bronsysteem voor de warmtepomp. Omdat nu de smidse afgebroken gaat worden moest het hout dus verhuisd worden. Hierboven de Directie en Sjaak aan de slag om het hout te verhuizen. We hebben besloten om alle hout dus ook het hout dat uit de bouw kwam bij elkaar te leggen.
Aan het eind van de middag hebben we het werk klaar, daar ligt dan in totaal wel een 10 m3 stookhout. We zijn erg benieuwd hoelang we daar van kunnen gaan stoken.

Voorlijmen van de muren

Voordat de gips tegen de muren (en de plafonds) gaat, moeten de muren voorgelijmd worden. Dat voorlijmspul is hardstikke dun en de stucadoor (Emiel in dit geval) smeert het met een roller aan een lange steel op de muren. Mooi om te zien dat de muren er meteen een stuk donkerder van worden. Het is echt troep, dat alleen voor de muren en de plafonds bestemd is. Als je het op je handen krijgt, krijg je het er bijna niet meer af (of niet Willem?)

Gipsplaten tegen balk doorgang eetkamer - keuken

Er moesten vandaag nog gipsplaten tegen de stalen balken in de doorgang van de keuken naar de eetkamer gemaakt worden. Normaal een karweitje voor de timmerman, maar die was nou net vandaag op cursus. Gelukkig leert hij op de cursus hoe hij mensen moet aansturen en het was voor hem dus een fluitje van een cent om El Jefe uit te leggen hoe het moest. Eerste wat houten klosjes maken, die worden vastgeklemd in het profiel van de H-balk. Daaronder een stukje multipaint schroeven en dat is het eerste werk. Dan de gipsplaten voorzien van hi-tec montage kit (let op, de gipsplaat heeft 2 kanten, de kant waar het karton aan elkaar gelijmd is moet uit het zicht, die kant wil de stucadoor niet smeren) Je duwt de gipsplaat tegen de ijzeren balk en vraagt de directie om zo de plaat een half uur vast te houden totdat de hi-tec uitgehard is. 
Of je schroeft de gipsplaat met een aantal gipsplaatschroeven vast in de klosjes die in de H-balk gemonteerd zitten. De gipsplaat hangt dan aan de schroeven. Dan snel een paar stempels eronder en het zaakje zit keurig op zijn plek. En die stroomdraden?? Die zijn voor de lamp die boven het eiland van de keuken komt.

woensdag 19 januari 2011

Spuitwerk stucadoor op bovenverdieping klaar

Dat was dan het eerste deel van de klus. op de hele bovenverdieping en de hele hal zit het spuit werk erin. Hierboven het steigertje wat ze gebouwd hebben om het plafond in de badkamer te kunnen smeren. De muur op de voorgrond is de inloopdouche, het plateautje op de achtergrond is voor het bevestigen van de kraan van het bad.
Hier een close-up van het plafond. Het lijk wel een gatenkaas, maar dat is met een reden. er zijn 4 gaten voor de inbouwspots, 2 gaten voor de radio speakers en het vierkante "gat" is de centraaldoos, daarin moet John of Foek de stroomdraden straks aan elkaar knopen.
En op deze foto de muren en het plafond van de logeerkamer, mooi vlak en strak (voor zover wij kunnen zien) het is voor ons een klein raadsel waarom de gips op de muren er veel donkerder uitziet als de gips op de plafonds, terwijl het toch allemaal dezelfde gips van knauf is. Zou het te maken kunnen hebben met de ondergrond??
Voor het stucadoren van de hal en de vide moest er weer een steiger gezet worden, gelukkig hebben Berkers & van Dijk (zonder website) een flinke rolsteiger. Zoals te zien is dat ook wel nodig met zulke hoogtes. De steiger mocht ook niet te breed zijn want ze moesten nog wel tussen de steiger en de muren kunnen om alles wanden goed te kunnen smeren.

zondag 16 januari 2011

Stroomdraden

De elektriciens hebben natuurlijk niet alleen met de handen in de zakken gestaan. Er is ook flink gewerkt. hier een voorbeeld van het aantal draden dat bij elkaar komt in een centraaldoos. En dat pijpke ernaast? nog een lamp? nee dat is voor de rookmelder, ja ja het pand is dadelijk helemaal up to date!

gipsplaten tegen stalen balk draagconstructie

Zoals de trouw lezers nog wel weten te herinneren waren voor het leggen van de broodjevloer 2 stuks stalen balken nodig om de liggers op te leggen. Deze balken moeten straks uit het zicht. Omdat gips niet zo goed plakt aan stalen balken moet daar iets op gemaakt worden. De oplossing: gipsplaten die met hi-tec montage kit tegen de stalen balken aangelijmd worden. Wel effe een stempel eronder tot de hi-tec goed uitgehard is natuurlijk!

Laatste dagkantbetimmering is gemaakt

Hier de timmerman aan de slag met de laatste stukken dagkantbetimmering. Die van de keukenraampjes. het was een flink karwei om de dagkantbetimmering er goed in te krijgen maar uiteindelijk komt alles natuurlijk wel goed, zeker met zo'n timmerman. Twan de stucadoor kijkt ook vol bewondering toe!
En dit is dan het resultaat..... schitterend, zeker als straks die latten weg zijn en de pur weggesneden. Op de foto ook nog werk van stucadoor Willem, een mooi aangesmeerde elektraleiding!

Stroom voor de luxaflex

Voor het raam in de dakkapel komt straks een mooie houten luxaflex te hangen. Omdat je straks zonder 2-delige ladder niet bij dat raam kunt, en we ook geen bedieningstouw voor de luxaflex van 8 meter lang naar beneden willen laten hangen, moest er een andere oplossing komen. Gelukkig bestaat die, de elektrische luxaflex. Ze zijn er in 2 uitvoeringen, 1 op batterijen, dan kan je alleen de lichtdoorval regelen (de schuinte van de lamellen instellen) en de ander op stroom, dan kan de luxaflex ook omhoog en omlaag. Er moest dus een stroomleiding naar boven. Gelukkig hadden we op de muur in de hal nog een loze leiding vrij, snel een gleuf gehakt richting het dak. Als je goed kijkt zie je in de hoek dat de lichtbuis achter de gipsplaat schiet.
En dan achter de gipsplaten door richting de hoek van de dakkapel, daar waar de luxaflex gemonteerd gaat worden. Klaar. El Jefe is erg benieuwd hoe vaak die luxaflex ook omhoog en omlaag zal gaan in de toekomst.

UPC ligt ook binnen

Na ik weet niet hoeveel pogingen is het gister dan toch eindelijk gelukt. De aansluiting van de UPC is binnen gebracht. De heren van Schuuring kwamen hiervoor met een enorme vrachtwagen voorrijden, maar uiteindelijk was het binnen een 1/2 uur gepiept. Ben benieuwd of de afrekening ook zo lang op zich laat wachten. Nu alleen de KPN nog.....

Laatste vensterbank ligt er ook in

Vanmiddag nog even de laatste vensterbank binnen geplaatst, ook meteen de zwaarste. De vensterbank die bij het raam van de dakkapel moest komen. Eerst met 2 man dat ding naar boven gehesen op de rolsteiger en daarna erin gelegd. Flink wat pur er onder en met een lat naar het plafond afgeschoord zodat de pur de vensterbank niet omhoog kan duwen.

plateau voor de badkraan

Omdat we dus straks een vrijstaand bad in de badkamer krijgen moest er ook iets gemaakt worden voor de kraan. In hele ruime badkamers waar het bad zo een beetje in het midden van de ruimte staat komt de kraan vaak op poten naast het bad te staan. De leidingen komen dan uit de vloer. Bij ons komt het bad toch wel in een hoek te staan, om het bad dan toch nog vrij te houden van de muren moesten we een klein plateautje maken voor de muur waar de badkraan tegenaan bevestigd kon worden. (anders zou de uitloop van de kraan niet in het bad uitkomen.) Wat je al niet kunt maken met een stuk of 10 poriso's en wat specie.

Slopen

De smidse (op de nominatie om spoedig gesloopt te worden) wordt steeds leger. Alles van waarde is er inmiddels uit en we zijn begonnen aan het slopen van de houten garage die de dames Franssen in de smidse gebouwd hadden ter bescherming van hun Opel Kadett. Hier de directie aan de gang met het slopen van een wandje. De schrootjes worden niet meteen allemaal opgestookt, sommigen krijgen een tweede leven als kantplank voor de bouwput van de nieuwe garage, en weer anderen worden omgetoverd tot stellat!

zaterdag 15 januari 2011

Aktiefoto's van de stucadoors...

Zoals beloofd, vandaag wat aktiefoto's van onze stucadoors, helaas was het spuiten voor vandaag al klaar toen de fotograaf kwam. Dus hierboven Emiel met de spaan het plafond aan het afstrijken. Fijn achter een span waar tenminste nog een beetje ruimte is.
Dan hebben we natuurlijk Twan de compaan van Emiel, hier in aktie met belangrijk werk na het stucadoren, het schoonmaken van het gereedschap.
En dan hebben we hier stucadoor nummer 3 die erg veel op Willem lijkt, bezig met het aansmeren van de elektra leidingen. 'T is dat we weten dat Willem metselaar wil worden, anders zou ik zweren dat hij het was.

Perklijsten uitzoeken met de stucadoors

Vandaag weer een belangrijke stap in de vervolmaking van het huis, het uitkiezen van de perklijst die op het plafond komt. Eerst hebben we de hoeklijst uitgezocht (nummer 5 is het geworden) en vandaag hadden de stucadoors een paar voorbeelden van perklijsten meegebracht. Gelukkig waren ze zo slim geweest om maar 3 voorbeelden mee te brengen, dat maak de keuze een stuk makkelijker. (als tenminste de timmerman zich er niet teveel mee bemoeit)

Kabels trekken

Kijk daar zijn John en Foek, onze elektriciëns, vandaag aanwezig met een assistent Rob, maar die staat nog niet op de foto. Ze hebben vandaag veel werk want er moeten nog wat dozen geplaatst worden en leidingen gelegd voordat de stucadoor er overheen gaat. Ook zijn ze begonnen met het trekken van de bekabeling. Hier zijn ze in werkoverleg, en volgens mij hebben ze gisteren allebei haan gegeten.

vrijdag 14 januari 2011

eerste laag stucwerk zit op de muren

Na al dat afplakken kon vandaag dus de spuit aangezet worden. Emiel aan de spuit, Twan en hun 3e man met de rij er langs af. Resultaat, een beetje grijsachtige muren, maar wel keurig vlak. Hierboven het stuk muur rondom de deur van de "masterbedroom" naar de overloop.
En dan nog een foto van de muur van de logeerkamer rond het raam in de zijgevel.
En nog een foto van de de muren bij de deur van de logeerkamer naar de overloop. Wordt vervolgd, morgen!

donderdag 13 januari 2011

De stucadoors zijn begonnen

Vanaf afgelopen dinsdag zijn Emiel en Twan (van Berkers & van Dijk stucadoors) aan het werk in ons huis. Eerste werk: afplakken. In de meeste huizen is dat dan een stukje plastic voor de raam, maar bij ons natuurlijk weer niet. Alle houten spanten worden keurig ingepakt. Ons nichtje Rozemieke zou zeggen: Nou dat is een mooi kodootje!
Dan moeten de muren behandeld worden met een voorstrijkmiddel, zodat de gips ook aan de poriso's blijft plekken, dat voorstrijk is slecht op de foto te krijgen, maar er worden ook hoeken gezet, een daarvan zie je hier.
En dan na 2 en een halve dag voorbereiden staat de spuit en de eerste pallet gips klaar. (Buiten nog 4 pallets gips) Dus als we morgenmiddag gaan kijken zal er boven al een flink aantal wanden mooi wit zijn.
A.s. zaterdag zullen we proberen om wat aktiefoto's van het stukadoren te maken.

zaterdag 8 januari 2011

Ook de lange balken moeten uit de smidse

Dus zijn Sjaak en de Directie ze samen naar buiten aan het sjouwen. Omdat een 20 voet container maar een 6 meter lang is kunnen die balken niet IN de container liggen. We leggen ze dus naast de container en trekken er dan een flink zeil overheen, blijven ze ook droog.