vrijdag 31 december 2010

Dagkantbetimmering

De dagkanten bij de ramen worden in ons huis betimmerd, dat wil zeggen, het stukje muur tot aan het raamkozijn wordt niet gestukadoord, maar voorzien van interpaint (dat is multipaint voor binnen) en dan geschilderd. Het is een heel werk, Omdat we bij het stellen van de kozijenen in de oude muren hier en daar wat hebben moeten schipperen staan de kozijnen er niet precies waterpas in. De uiteinden van de dagkantbetimmering moeten echter wel waterpas staan omdat de stukadoor ermee gelijk moet smeren. Alles moet dus op maat gezagen worden. De zaagkant moet dan ook nog even met grondverf ingesmeerd worden, mocht er dan vocht via de vensterbank onder de betimmering trekken, trekt het niet meteen in het hout.
De van poriso's gemetselde muren zijn niet precies haaks en gelijk, dus is het zaak om de dagkantbetimmering op maat te zetten en de ruimte tussen de interpaint en de muur (of de latei aan de bovenkant) vol te purren. Omdat de pur flink uitzet zou dit de dagkantbetimmering naar binnen kunnen drukken. Om dat te voorkomen worden ze aan de zijkant met latten tijdelijk aan de muur vast gespijkerd. De betimmering tegen de latei wordt op zijn plek gehouden door er stellatten onder te klemmen.
Om die mooie vensterbanken niet te beschadigen leggen we er een stuk oude isolatie op voordat we met stellatten de dagkantbetimmering tegen de latei boven klemmen.
Als dan de pur uitgehard is zit de betimmering muurvast op zijn plek, het teveel aan pur kan eraf gesneden worden, de stellatten er onder uit en de latten die de zijkanten op zijn plek houden kunnen los. Klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten