Gister waren de Timmerman en El Jefe de hele dag druk op het dak van de garage. Omdat we komende week dakpannen willen leggen is er werk aan de winkel. Als eerste maakt de timmerman de gootplank nog op het dak aan de kant van van Rijssel. Daarna komt Willem van Kamen het zinkewerk en het lood brengen voor de verholen goten. Omdat we bovendakse muren hebben is het belangrijk op de juiste manier de verholen goten te maken. Willem heeft goten gemaakt met een flinke opstaande kant waar straks lood overheen komt. Ook zijn de goten zo gezet dat ze gemakkelijk inelkaar schuiven (let op het bovenliggende deel schuift in het onderliggende deel!) Naast de goot komt een lat met dezelfde dikte als de tengels hierop kan de panlat dan weer vastgeslagen worden.
Het onderste stuk van de verholen goot loopt iets op. dit zorgt ervoor dat de uitloop van de verholen goot in de mastgoot uitkomt (anders loopt het water van het dak nog naast de muur op. Een goeie zinkwerker maakt dat met een mooie soldering precies op maat.
Als de verholen goten zijn geplaatst kunnen de panlatten op de tengels getimmerd worden. De timmerman maakt een mooie mal waarmee de maten afgetekend worden. Het is even uitrekenen op welke latafstand de panlatten moeten komen, wij kwamen uit op een maat van 335 mm. Er kunnen dan precies 12 rijen pannen liggen en we hoeven dan niet te slijpen. Hier de timmerman bezig met het vastslaan van de panlatten. Let op! per tengel een latnagel!
Nadat een kant klaar is begint El Jefe met het plaatsen van de nokruiter. De nokruiter is de lat waarop straks de vorstpannen vastgeschroefd worden. De nokruiter is een vurenhouten plank van 28x75 mm. En ze wordt geplaatst in ruitersteunen.
Aan beide zijden van de nok wordt een ruitersteun geplaatst daarna span je een draad tussen beide steunen en monteert de andere steunen precies in lijn. Als alle beugels gemonteerd staan wordt de nokruiter erin gelegd en vastgeschroefd. je kan nog het waterpas gebruiken om de ruiter precies waterpas te zetten, als je dakplaten goed liggen zou het eigenlijk niet nodig moeten zijn. Hierboven zie je precies de nokruiter liggen. mooie rechte lijn en precies in het midden ook.
Dan nog de afwerking van de verholen goot met loodslabben. Ook deze waren door Willem van Kampen op maat gemaakt. 19 ponds lood. 14 cm opgaand vanuit de verholen goot, dan 5 cm horizontaal op het houtwerk en een opstaand randje van 1 cm om te voorkomen dat er toch nog water naar binnen zou trekken. Vakwerk! De kenners zien dat deze foto van bovenaf genomen is de loodslaben zijn 1 m lang en overlappen 10 cm. echter de lager gelegen loodslab moet onder de hoger gelegen, anders is het niet waterdicht!
Op de nok pakken we gewoon een loodslab van 1 m lang. we maken een snede in de lange zijde en buigen de loodslab dan over de nok heen. het stuk in de verholen goot valt over elkaar heen en dan is ook dit stuk waterdicht.
En om 5 uur was het werk gedaan. de pannen kunnen komen.
zondag 16 oktober 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten