Afgelopen week hebben we het pannendak van de garage gedekt. Op dinsdag hebben we eerst met de verreiker van Han vd Heijden de pallets met dakpannen her en der op de steiger gezet. Dat scheelt al een boel gesjouw met de pannen over de ladder naar boven. Omdat de pallet elk toch zo'n 1000 kg wegen vonden we het verstandig om in ieder geval de pannen die op de steiger bij de topgevels stonden alvast op het dak te dragen. Het resultaat bijna het hele dak vol met stapeltjes pannen.
Dat was alvast een mooie aanzet voor het werk op woensdag. Hoe nu te werk gaan als je zelf geen dakdekker bent en toch een net resultaat wil krijgen. Als eerste moet je zorgen dat je recht blijft. Een mooi hulpmiddel hiervoor is het gebruik van smetlijnen over de panlatten. Om iedere meter trek je een smetlijn van de nok naar de gootplank. Zo kun je gemakkelijk controleren of je recht blijft.
Daarna leg je de pannen van de onderste rij (bij de goot) en de bovenste rij (bij de nok) nu kun je controleren of je uitkomt. Als je het goed hebt gedaan past het precies en hoef je geen pannen te slijpen. Belangrijk is dus om goed te bedenken welke pannen je wil leggen en wat de afmetingen van die pannen zijn!
Nu kun je de rest van het dak beginnen vol leggen. Als je van onder naar boven werkt kun je de pannen gemakkelijk leggen en hoef je niet steeds de bovenliggende pan op te tillen om de ander er onder te schuiven. Een belangrijk aspect niet vergeten, de pannen moeten ook op bepaalde manier worden vastgezet, bij ons in de binnenlanden gelukkig alleen aan de randen van het dak. Je zet de pannen vast met een tikpanhaak. El Jefe is hierboven bezig met dat klusje.
Onderstussen zit De Directie ook niet stil. ze legt de stapeltjes pannen vast klaar aan de ander kant van het dak. De pakjes van 6 pannen tegelijk zoals ze van Laumans af komen worden veel te zwaar, dus we maken maar stapeltjes van 3 pannen. Het schuin lopen en moeilijk staan op de panlatten maakt het werk er niet gemakkelijker op.
Als de andere kant van het dak ook vol komt te liggen kan de montage van de nokvorsten ook meegenomen worden zo werk je het hele dak in 1 keer dicht. De nokvorst komt op de nokruiter te liggen. Onze nokruiter was te laag (zoals verwacht) maar daar is een dakdekkers truuk voor. Je timmert gewoon een panlat over de nokruiter. Daarover komt de ondervorst (tegen stuifsneeuw en regen en voor de ventilatie) en daarop komt de uiteindelijke vorst, die met beugels wordt vastgezet.
En dan is het 7 uur 's avonds en donker de donkere wolken zijn inmiddels overgegaan in echt regenen en het dakdekkersteam maakt snel het dak helemaal af. De laatste rij pannen tegen de bovendakse muur zijn speciale pannen, met dubbele wel. Deze worden erin gelegd en vastgezet.
Ook wordt nog even een stukje nokvorst op maat gemaakt het kwam met de vorsten niet helemaal uit, maar met een slijpschijf is veel te maken. Uiteindelijk zit het extra stukje vorst er ook netjes op.
En het eindresultaat... dat mag er best zijn menen wij. We zijn er trots op dat we deze flinke klus toch maar mooi met ons tweeën hebben geklaard.
zaterdag 22 oktober 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten