zondag 29 mei 2011

Buitenplint stucadoren

Deze week waren Emiel en Twan van Berkers en van Dijk stucadoors er weer. Hun laatste karwei aan het huis, het herstellen van de buitenplint. Als eerste natuurlijk de voorbereidende werkzaamheden. Het plaatsen van een lat die de hoogte aangeeft en daarboven papier om ervoor te zorgen dat die mooie muren niet vies worden.
Omdat de plint ook doorloopt over de trap moet hier natuurlijk ook afgeplakt worden. Ook worden de hoekijzers gezet op de hoeken van de stenen en bij de ventilatieroosters. De hoekijzers staan op de maat die de plint uiteindelijk krijgt.
Dan kan het echte werk beginnen. we maken de plint in de specie, dus met metselzand, portlandcement en wat kalk. Deze samenstelling zorgt voor een sterke plint waar het vocht niet in zal trekken. Dat voorkomt weer dat de plint van de winter van de muur afvriest. Op sommige plekken moet het er nogal dik op, dat gebeurt dan in 2 lagen omdat anders de specie naar beneden gezakt komt.
Nadat de lagen er goed opzitten worden ze met een rij "afgereejen" zodat de laag helemaal vlak en strak wordt. Daarna nog een afwerklaag eroverheen zetten en klaar is de plint. Het heeft alles bij elkaar 2 dagen geduurd, een dag voorbereiden door Emiel en de volgende dag Twan en Emiel samen. Het is weer prachtig geworden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten