zondag 12 augustus 2012

Zonnepanelen weer in bedrijf, nu op Vlierdenseweg 190

Sinds gisteren zijn onze zonnepanelen weer in bedrijf. Nadat ze 3 jaar lang op Vlierdenseweg 170 de stroom hebben geleverd, werd het tijd ze op 190 te installeren. Dat is nu dus klaar, De zonnepanelen hebben zoals je ziet meteen een 2e functie erbij gekregen, ze zijn ook afdak voor het stookhout geworden. 
Toen dat eenmaal stond moest er natuurlijk ook een stroomkabel komen van de omvormer naar de meterkast. Dus El jefe aan de slag met de schep, een gleuf graven langsop de betonnenwand van de buurtuinen naar het hok van de bronslangen en van daar naar binnen door een mantelbuis. Dikke 60 meter sleuf gegraven.... en ook weer dicht gegooid.
De omvormers moesten natuurlijk ook hun plekje krijgen, liefst zo dicht mogelijk bij de panelen. Om de kabel verliezen naar de meterkast zo klein mogelijk te houden gekozen voor een hele zware grondkabel 6mm2.
Als laatste ook nog even de meterkast aangepast, ik heb een extra groep gemaakt voor de zonnestroom, ik dacht eerst at ik alleen 1 extra 16A installatieautomaat nodig had, die snel besteld bij Obi Bouwmarkt tot ik erachter kwam dat alle aardlekschakelaars al vol zaten (op elke aardlek mogen maximaal 4 groepen!) gelukkig had ik de overblijfselen van de oude groepenkast nog liggen, daar zat nog een goede aardlekschakelaar op. Die dus ook snel even ingebouwd. Om het helemaal volgens de regels af te maken ook nog een hoofdschakelaar geplaatst om de installatie spanningsvrij te kunnen zetten. Dit is erg belangrijk voor wanneer je aan de meterkast moet gaan werken, je denkt er dan aan om de hoofdschakelaar om te zetten maar je vergeet de zonnepanelen, dan kan er dus toch nog spanning op de kast komen, want die komt dan van de andere kant. Met een extra hoofdschakelaar (die rode knop onderin) zet je de zonnestroom dus uit.Waarom loopt die kabel daar nou in een looping vragen jullie je af? Dat komt omdat hier de bruto productiemeter komt te hangen. Een aantal jaren geleden (2008 om precies te zijn) is El Jefe ingeloot voor SDE subsidie, die had hij al aangevraagd op Vlierdenseweg 190, echter toen bleek dat de verbouwing en verhuizing langer zou duren dan gedacht hebben de panelen eerst op Vlierdenseweg 170 gestaan, daar gold de subsidie echter niet want die wordt aangevraagd op de ean code van de elektra aansluiting. Geprobeerd om de situatie uit te leggen, helaas zonder resultaat. Nu de panelen dus achter de meter met de juiste ean code staan kan de bruto productiemeter komen en kan de SDE subsidie uitbetaald gaan worden. Eind goed - Al goed.

1 opmerking:

  1. Beste, Ik zag jullie opstelling met zonnepanelen. Omdat wij meer tuin hebben dan geschikt dak overwegen we een vergelijkbare opstelling. Hoe hebben jullie de panelen gemonteerd op de steigerpijpen? Alvast bedankt, Wiert Omta (wiert@oud-sabbinge.nl).

    BeantwoordenVerwijderen