zondag 27 juni 2010

Hier zat eerst het bloemenraam

Juist dat bloemenraam zat hier, het is eruitgehaald en daarvoor in de plaats is een kozijn met originele afmeting geplaatst. Het geheel (het was een flink gat) is door Jos en Frank keurig in de oude staat aangewerkt.

Laatste grote kozijn geplaatst

Het laatste grote kozijn, dat van de achtergevel van de woonkamer staat erin. Keurig gesteld, nu het kozijn met de porisos aanmetselen, isolatie tegen de muur en de buitenmuur kan erweer in. Het begint erop te lijken! Sjaak en de timmerman bekijken het resultaat met een goedkeurende blik, ook mooi!

zaterdag 26 juni 2010

Muur tussen badkamer en logeerkamer bijna op hoogte.

De muur tussen de badkamer en de logeerkamer is nagenoeg op hoogte. de laatste laag (of misschien 2 lagen) kunnen er pas op als het nieuwe dak erop komt. Maar wat een hoogte! Al 12 lagen boven het deurkozijn, dat wil dus zeggen met een lagenmaat van iets meer dan 15 cm dat de bovenkant van de muur hier dus op ongeveer 3,90 m boven de vloer ligt! Misschien alvast een spinnenjager met een lange steel aanschaffen?

Deurkozijnen stellen op de bovenverdieping


Het stellen van de kozijnen op de bovenverdieping gaat natuurlijk ook gewoon door, we moeten komende week de metselaar wel aan de gang kunnen houden. Hier staat de deur die straks van de overloop naar de slaapkamer gaat
En de deur naar de badkamer, de deur van de badkamer draait altijd naar buiten, dus naar de overloop. dit is voor de veiligheid, mocht er iemand in de badkamer onwel worden en hij / zij zou achter de deur belanden, dan zou de deur niet te openen zijn als deze de badkamer in zou draaien. Daarom draait de badkamer deur dus altijd naar buiten. De poriso's voor het metselen van de badkamermuur staan ook al klaar.

Achtergevel tussen keuken en eetkamer



Om straks de breedplaatvloer van de aanbouw te kunnen leggen moet het stuk achtergevel tussen de keuken en de eetkamer erin. Omdat de standleiding klaar is. Kan Hans in 1 keer flink door.Hier zij de twee pinanten, links en rechts van de doorgang op hoogte. Nu begint hij aan het inmetselen van de H-balk.

En niet veel later is ook dit stuk muur op hoogte. In de H-balk heeft Hans keurig een poriso gemetseld, dat is straks voor de stucadoor gemakkelijk, die kan dan in een keer door. Scheelt ook in scheuren, want anders hadden we er weer een gipsplaat in moeten maken waarover dan gestuct zou kunnen worden. Hierna moest Hans snel weg, vanwege het mooie weer moest hij gaan hooien, tja metselaar en deeltijd boer dan krijg je dat.

Slopen houdt het nooit op?

Nou dit zijn toch wel bijna de laatste loodjes (hoewel effe vergeten de voordeur moet ook nog gemaakt!) Hier Sjaak en Willem bij het laatste stukje achtermuur. Los bikken en meteen het grootste gedeelte van de kalk eraf. Zo gaat het goed.

Standleiding maken

De riolering van boven komt via een standleiding op de riolering van beneden. De standleiding erin maken is een heel werk, een aantal punten liggen al vast en daartussen moet het leidingwerk aangesloten worden. In ons geval stond de plaats waar de standleiding omhoog komt vast, de plaats war de afvoer van toilet en badkamer uitkomen lag vast en de afvoer uit de berging. Je krijgt dan een aansluiting op de standleiding via verschillende t-stukken, verlopen 45° bochten enzovoort. Al met al een heel gemeet en geplak en ook een beetje gevloek!


In de standleiding komt ook een expansie stuk. dit is een soort van schuifmof die het krimpen en uitzetten van de standleiding moet opvangen. De schuifmof zit hier juist boven een t-stuk met schroefdeksel. Als er ooit (hopen nooit) een verstopping zou komen dan kunnen we altijd via het schrioefdeksel in de riolering komen.



















De standleiding zit in de spouw, maar in een stuk dat binnen zit (spouw tussen de eetkamer en de keuken) echt vriezen zal het daar niet, maar om geluidsoverlast van het riool te voorkomen hebben we toch maar wat isolatie aangebracht. Omdat er niet veel plaats was gekozen om er een dikke noppenfolie omheen te plakken.

dinsdag 22 juni 2010

Getoogde rollaag maken, een heel gepuzzel!


Jos en Frank zijn weer verder gegaan met het maken van de getoogde rollagen (of hanekammen) in oude gevels. Dat is een heel gepuzzel. De rollaag moet helemaal 1:1 uitgetekend zijn om alle stenen precies op maat te kunnen slijpen.

Elke steen in de rollaag moet aan 3 zijden geslepen worden. Dit komt door de hoogte van de rollaag en radius van de rollaag. De rollagen in ons huis hebben een radius van 10,4 m!
Dan moet tijdens het zetten van de stenen natuurlijk erg secuur gewerkt worden, een lagen lat boven en onder de rollaag en dan mooi aan de draad de stenen neerzetten.















Maar het resultaat is er dan ook naar. Het wordt echt prachtig. Straks nog mooie gekleurde tegels in een mozaïek op de betonlatei en dan kan het er weer 100 jaar tegen!

zondag 20 juni 2010

Ans, komt eens kijken

Wie hebben we daar, ons Ans op de bouw, met gevaar voor eigen leven op de ladder naar boven. Nieuwsgierig hoe het werk vordert natuurlijk. (Of was het toch meer om te controleren of El Jefe wel helemaal heel was thuisgekomen?)

Zicht op de tuin

Met het slopen van de oude achtergevel wordt langzaam duidelijk hoe het uitzicht op de tuin wordt vanuit de woonkamer. Heel mooi dus, de oude rode beuk staat vol in het zicht. Als de slopers deze week nog even doorwerken kan misschien volgende zaterdag het kozijn er al in. Dan kan Hans ook hier de binnenmuren aanwerken en kan de gevel geïsoleerd worden.

2e eetkamerkozijn staat erin

Om ook aan de andere kant de hoek eruit te kunnen halem om de H-blak te laten rusten op het metselwerk moest ook hier het eetkamerkozijn geplaatst worden. Dit kozijn staat nu dus ook keurig op zijn plek. Het zit al vastgeschroefd met de buldeks schroeven en hoeft alleen nog maar afgepurd te worden. Nu moet El Jefe als een haas aan het werk om hier in het hoekje de standleiding van het riool omhoog te maken!

Binnen muur achtergevel tussen keuken en eetkamer

Ook nog effe een lastig hoekje, een nieuw stuk muur op de plaats van de oude achtergevel. Dit is straks een stuk binnemuur van de eetkamer, tussen het raam richting Vlierdenseweg en de doorgang naar de keuken. De muur moet hier omhoog omdat de H-balk erop moet komen te rusten voordat de breedplaatvloer gelegd kan worden. Voordat Hans de muur kon optrekken moest er wel nog een aantal dingen gebeuren. Als eerste moest Thermoplan komen om de warmtepomp slangen naar boven te monteren. Daarna moest El Jefe (vers terug uit Australië) het hoekje bij het kozijn isoleren. Duidelijk te zien dat El Jefe niet veel geslapen had in het vliegtuig. Veel te veel pur gespoten tussen de isolatieplaten!

Nog meer binnenmuren

Ook het eerste stuk van de binnenmuur aan de achtergevel is gemetseld. Dit is dus de muur van de badkamer. waarschijnlijk kan er straks ng een laag poriso's op voordat we tegen het dakbeschot aan komen. Nu wordt ook mooi duidelijk dat we straks in de douche niet veel last zullen hebben van de schuinte van het dak. We waren in het begin telkens bang dat de stahoogte in de douche wel eens erg beperkt zou kunnen zijn. Dat blijkt dus alleszins mee te vallen.

Ook het stuk muur tussen de slaapkamer en de vide / hal is weer een stuk hoger geworden. Volgende stap is om de steiger aan deze kant op te bouwen. We zetten dan de steiger meteen de hoek om zodat Hans volgende week zaterdag ook de muur tussen de slaapkamer en de badkamer op hoogte kan metselen. Links is duidelijk te zien dat de muur is uitgetand richting de dakconstructies. Dit kan pas aangewerkt worden zodra de nieuwe constructie er staat. Pas dan weten we namelijk de preciese maten.

We naderen de nok

We naderen de nok met onze binnenmuren. Vandaag heeft Hans de binnenmuur aan de kant van Willem tot bijna aan nok hoogte gemetseld. Hoger kan even niet, daarvoor moet eerst het dak eraf. ok de beide lateien boven de kozijnen liggen weer keurig op hun plaats.

zaterdag 12 juni 2010

Het eindresultaat van vandaag 12 juni

Keurig eindresultaat van vandaag.

Beter een goede buur....

Beter een goede buur dan een verre vriend.
Dit wordt met deze foto weer eens bewezen!
Marcel (papa van Willem) bood spontaan aan om de heg te snoeien aan onze kant. Willem heeft van de week al ons gras gemaaid. Tof zo'n buren, bedankt!

De directie in Vlierden

Terwijl El Jefe keihard aan het werk is aan de andere kant van de wereld (inmiddels trouwens Down Under en niet meer in Japan), is de directie zich in het zweet aan het werken op de Vlierdenseweg.
Ach ja, verschil moet er zijn en die bult stenen moet toch op de een of andere manier betaald worden! Maar goed, vandaag dus weer flink aan de slag.
Hans heeft zijn beste beentje voor gezet en heeft de eerste binnenmuren op de verdieping gemetseld.
De muur aan de buitengevel (Willem's kant) staat voor een heel gedeelte, de muur tussen de hal en de logeerkamer tot steigerhoogte (zie bovenstaande foto) en de muur tussen de logeerkamer en de badkamer tot steigerhoogte.
Onze vriend Willem was er ook weer, stoere jongen toch he?
En ook die weet wat aanpakken is!

vrijdag 11 juni 2010

El Jefe in Japan


El Jefe is deze week voor de zaak in Japan, hard werken natuurlijk, maar ook flink lachen. De tweede avond zaten Francesco en ik in een barbeque restaurant. Bleken er een oneven aantal stukken vlees op de schaal te liggen. Dus de serveerster erbij geroepen om te vragen hoe dat probleem nou opgelost moest worden. (wij hoopten op een extra stukje vlees) De Japanse loste het probleem echter binnen enkele seconden aan tafel op.

Na de eerste dag besprekingen bij onze klant SEI werden we uitgenodigd voor een bezoek aan een Sake proeverij, elk glaasje is een verschillende Sake. Gelukkig zijn we na 5 glaasjes en 1 kommetje gestopt. D'r zaten verrekte dure sakes bij want onze klant mocht een dikke 200 euris aftikken voor 4 personen. 


Laatste avond van El JEfe in Japan, afscheidsdiner dus, en wel Shabu Shabu, dunne lapjes bief door een kom heet water met groente roeren. daarna in de soja of sesam saus en hop in een keer in de mond. Heel erg lekker. Wel pijn aan de poten en de rug, want het was een japans tafeltje, we zaten op een kussentje op de grond.

En dan kom je terug in je hotel, redelijk klein kamertje maar och wat fijn, de pyjama ligt al gestreken klaar op het bed. Heerlijk geslapen!

donderdag 10 juni 2010

Prachtige nieuwe hanekam!

Het is een heel karwei, maar de 1e nieuwe hanekam is een feit!
Op de foto hier onder ligt het als een puzzel op de werktafel,
En hier zit de puzzel in de gevel. Prachtig werk geleverd, mannen!
Alle stenen moeten worden uitgemeten, geslepen, en nog een keer bijgewerkt.. Pfff, voordat dit stuk metselwerk er in zit, is de dag voorbij!

Maar het resultaat mag er zijn. Nu weer vrolijk verder met de andere kant.

Lateien plaatsen met hindernissen

Het plaatsen van de lateien ging niet zonder slag of stoot. Het is en blijft een oud huis, dus niet alles is even recht... Zo ook de voorgevel niet. Het nieuwe kozijn is netjes waterpas geplaatst, maar de muur is dat niet. Om de latei goed te kunnen leggen, moest er geknutseld worden...
De bovenste afdeklat van het kozijn moest verwijderd worden om het passend te maken.
Die ligt hier dus mooi op de vloer in de woonkamer, zoals je ziet op de foto.
Onze handige timmerman mag straks iets bedenken om het weer in orde te maken. Waarschijnlijk kan er een gipsplaatje of zo tegen, waar de stucadoor dan tegen aan kan smeren. Er moet in ieder geval iets komen, want stucwerk hecht niet aan DPC folie.
Nee beste lezers, dit is niet de vakkundigheid van de blogbeheerder die spreekt, maar de uitleg van de echte bouwvakker, Jos.

Hoe dan ook, de lateien zitten er in!
Omdat het regende tijdens de werkzaamheden, hebben ze een soort tent op de steiger gezet.
De tekeningen moet natuurlijk wel droog blijven!

dinsdag 8 juni 2010

Girl power!!!

Letterlijk geen man te bekennen op de bouw vanavond!
Dan moeten de dames het klusje maar klaren.
Gelukkig doen we dat met het nodige plezier.
Katja en Yvonne alias Sjouw Vrouw!
Katja zet beneden volle kruiwagens met poriso's op de lift en de Directie lost de kruiwagens boven.
Perfect teamwork!

U-balk i.p.v. lipstempels

De mannen van de firma Lendert Coppens zijn deze week weer begonnen met het restaureren van de buitengevels. Ze hebben alle lipstempels vervangen door stukjes U-balk.
De stempels waren geplaatst boven de uitgehaalde kozijnen, om daarmee het resterende stuk muur en de dakconstructie op te vangen. Kortom, om de boel niet te laten instorten. Op onderstaande foto is te zien hoe dit er aan de binnenkant uitziet.

We hadden dus al een aantal lagen stenen verwijderd boven de kozijnen, maar dat was niet voldoende. Er zijn nu nog meer lagen verwijderd, u-balken geplaatst en zodoende is er voldoende ruimte gemaakt om de nieuwe lateien te kunnen plaatsen.
De lateien liggen klaar op de steiger, nu nog op hun plek zien te krijgen. Ik denk dat de jongens flink aan het zweten komen, de lateien zijn namelijk lood- en loodzwaar.
Zie je trouwens hoe netjes ze de kozijnen hebben beschermd? Het zou natuurlijk ook zonde zijn als ze beschadigen.
De hanekam boven het kozijn in de studeerkamer is inmiddels weg. Die wordt straks weer netjes in oude glorie hersteld.
Gelukkig zijn Frank, Jos en Jos niet alleen aan het slopen, maar wordt er ook iets hersteld ;-)
Zie hier het herstelmetselwerk aan de zijgevel aan de "Van Duursen kant".

zondag 6 juni 2010

Bestaande achtergevel deel gesloopt


Zijn we nou nog niet klaar met slopen?? Bijna!
De achtergevel moet er nog uit, die stenen hebben we nodig voor het herselmetselwerk in de voor -en zijgevels. Omdat het metselwerk van de bestaande achtergevel een beetje een ratjetoe was en er toch een behoorlijk gedeelte verwijderd moet worden, hebben we besloten om maar de hele achtergevel te slopen.
De nieuwe gevel wordt straks met dezelfde steen gemetseld als de nieuwe aanbouw. Zo wordt het een mooi geheel.

Op de foto is te zien dat het linkergedeelte van de gevel weg is. De rechterkant (waar de steiger voor staat) moet dus ook nog. Maar vanwege mogelijk instortingsgevaar, wachten we daarmee tot de binnenmuur aan die kant helemaal klaar is. Na zaterdag (als Hans klaar is met dat metselgedeelte) kunnen de slopers, alias de Directie en Sjaak, weer aan de slag met de hamer en beitel.

Het eerste deurkozijn op de 1e verdieping

Het eerste deurkozijn op de bovenverdieping staat. Hier komt de deur naar de logeerkamer.
                                                 

Kozijnen op 1e verdieping gesteld

De kozijnen van het badkamerraam en de logeerkamer zijn gesteld.
Wat een prachtig groen uitzicht hebben we van hieruit! We kijken mooi op de grote kersenboom van de fam. Van Duursen. Als we een beetje onze armen reiken vanuit het raam, kunnen we de kersen misschien wel plukken.


Verder is de isolatie aangebracht op de zijgevel en zijn er poriso's klaar gezet.
Hans kan vooruit met metselen. Vanaf zaterdag is hij weer van de partij.            
                                        

Stalen balk in de keuken/serre

De doorgang van de keuken naar de serre blijft open, er komt dus geen wand of deur tussen.
Het serre-gedeelte komt in de "nieuwbouw", de keuken ligt in het "oude" gedeelte van het huis.
Er ligt al een stalen balk in die doorgang, die zit al fijn ingemetseld in het binnenblad van de achtergevel.
De bestaande, oude balk die er al lag hebben we op maat geslepen en ook die is geplaatst. Deze wordt straks in het buitenblad van de achtergevel gemetseld.

Gelukkig hadden we de kanaallift weer gehuurd om dit klusje te klaren. Binnen een mum van tijd lag de zware stalen balk op z'n plek.

donderdag 3 juni 2010

Achtergevel slopen

Het slopen van de achtergevel schiet goed op. Deze muur is nog bijna helemaal origineel en dus gemetseld met kalk. Als je er 1 steen uit hebt, kun je de volgende stenen er zo ook uit pakken. Er liggen nu dus alweer een 1000 stenen klaar voor Sjaak om schoon te maken. De stenen die hier uitkomen zijn straks ideaal voor de restauratie.