zondag 31 januari 2010

Verwachting voor vannacht: Veel Sneeuw.


De voorspellingen voor het weer van zaterdag op zondag beloven niet veel goeds, heel veel sneeuw. Daarom hebben we het bloemenraam maar eens dichtgemaakt met een zeil, sneeuwt het daar tenminste niet binnen. Ook dit zeil komt van de Hevu, kost € 0,23 per m2 (ex. BTW) een koopje dus!

Stenen bijzetten.

Eindelijk, de grote dag waar Willem al weken zoniet maanden naar uitkijkt is aangebroken. We kunnen stenen gaan bijzetten. Hier maken Willem en Sjaak juist weer een stapel vol.
Het is bij ons natuurlijk weer net iets anders dan normaal. Wij moeten omhoog naar de werkvloer. Dus stenen van de tas op de stenenkruiwagen, dan naar de rand van de bijkeuken, overladen in een andere kruiwagen en naar binnen! Misschien toch effe een 2e stenkruiwagen halen bij de HEVU??
En zo wordt dan het resultaat. Bij het stenen klaarzetten moet je opletten dat ze op de juiste plek staan, anders heb je tijdens het bouwen continue een chagerijnige metselaar. Dusde stenen moeten ongeveer 50 à 60 cm van de te metselen muur staan, zodat de metselaar ertussen kan. En dan moet om de ongeveer 70 à 80 cm tussen de stenen een speciekuip kunnen staan. De metselaar kan dan in een soort van vloeiende beweging doorwerken.

Teamwork


Even lachen naar de fotograaf. Het tafereel op deze foto zegt genoeg, perfect teamwork tussen El Jefe en de Directie op deze bouw. El Jefe haalt het raam uit, de Directie brandt de klimop weg. Normaal zijn ze niet samen op een foto te zien, behalve als Willem het toestel hanteert.

Nieuwe brievenbus????

Wordt dat de nieuwe brievenbus? vroeg onze buurman bijdehand. Nee natuurlijk niet, hier komt een raam, wat in 1902 origineel gebouwd was , maar wat later tijdens een verbouwing is dichtgemetseld.

Op deze foto is duidelijk te zien waar het raam gezeten heeft. Ook is duidelijk te zien dat El Jefe nog flink moet doorwerken om het gat helemaal uit te halen. Helaas is dit raam in 1968 of 69 dichtgemetseld, toen hadden ze al echte cement, dat is keihard. In tegenstelling tot de rest van het huis dat met kalk gemetseld is.

Klimop verwijderen van de muur

Onze volgers van het eerste uur, herinneren zich vast nog wel dat deze hele zijmuur vol was begroeid met klimop. (voor mensen die er voor het eerst zijn klik HIER) Tijden geleden hebben wij het groen van de klimop al met grofgeweld van de muur gestoken, waarna alleen de wortels die in de muur gegroeid zijn zijn blijven zitten. Omdat we de muren niet willen stralen, moest er een andere oplossing komen. Onze voeger wist gelukkig raad:
BRANDEN! Je zorgt er dus voor dat je een flinke brander hebt. Wij mochten gelukkig van een neef Richard die dakdekker is een echte propaanbrander lenen.

En hier is de directie ermee aan de slag, branden en dan met een plamuurmes de resten eraf steken. Soms is het na één keer branden klaar, maar ander plekken moesten 2 keer geroosterd worden voordat alles weg was. Voor alle lezers die nu ook direct aan de slag willen: pas op, want als de klimop heel droog is kan het vuur zomaar all kanten op schieten. Je hebt dan geen klimop meer, maar misschien wel een brandweerwagen in de straat. Ok Moi!

donderdag 28 januari 2010

Toekomstig metselaar hangt professioneel


Zo de isolatie ligt binnen, tijd voor onze metselaar in spé om even uit te rusten. Hier hangt hij professioneel op de laatste pak isolatie die hij binnen gedragen heeft. De vraag van vandaag: "waar kijkt hij in nou toch naar?" Oplossingen insturen via de reakties. Voor de winnaar bieden wij aan: 1 dag meewerken op dit fantastische projekt.

Isolatie bevestigen tussen de steense muur en de nieuwe spouw

Het was nog best een gepuzzel om te bedenken hoe we de isolatie in de nieuw spouw vastzetten. Normaalgesproken wordt eerst het binnenspouwblad gemetseld, daar de isolatie tegenaan geboord met de spouwankers en dan wordt de buitenmuur gemetseld. In ons geval staat de buitenmuur al. De isolatie moet vrij komen te liggen van de buitenmuur om een luchtspouw te creeëren waar het vocht dat door de buitenmuur komt door naar beneden kan zakken.
We hebben nu beslist om tegen de buitenmuur een flink aantal geimpregneerde latten vast te schroeven, deze latten van 22 mm dik geven dan een luchtspouw. Tegen de latten schroeven we de isolatieplaten, dan purren we de naden dicht en metselen we de binnenmuur tegen de isolatieplaten. Als het goed is, is de muur dan perfekt geïsoleerd. Hier geeft El Jefe uitleg over de procedure aan Sjaak en Willem. Aan Willem's houding te zien denkt hij er het zijne van.

Isolatieopslag

We willen de isolatie liever niet buiten laten liggen, daarom: handen uit de mouwen en naar binnen met die pakken. Hier zien we de directie juist nadat ze een pak ECOTHERM isolatie naar binnen heeft gebracht. Ja ja, sjouwen, daar kan geen SB tegenop! We hebben overigens 2 diktes isolatieplaten, 90 mm, die komt in de spouw van de bijkeuken en tegen de nieuwe binnemuur van de achtergevel. De ander maat is 70 mm, die komt in de nieuwe spouwen van de zijgevels en de voorgevel, daar was geen plaats voor dikkere isolatie. Omdat het PIR panelen zijn is de isolatiewaarde erg hoog: de 70 mm platen hebben een Rc waarde van 3,35 en de 90 mm platen hebben zelfs een Rc waarde van 4,33
En hier dan een totaalplaatje van alle pakken met 70 mm isolatieplaten!

Bouwmaterialen: PIR Isolatie, Poriso en Betonsteen

Vandaag zijn er 2 vrachtwagenladingen bouwmaterialen geleverd. We hebben nu Poriso's voor de binnenmuren, betonstenen voor het peilmetselwerk van het verhoogd terras en PIR isolatie voor in de spouwen.
Een van de chauffeurs, die de porisoblokken heeft gebracht moet nog een keer naar de cursus: hoe werkt een kanteldeur en hoe ver van de deur moet ik mijn stenen neerzetten zodat de klant zijn deur nog fatsoenlijk open kan!

zaterdag 23 januari 2010

Sjaak verwijdert bouwplanken.

Zodra de profiels staan, kunnen de bouwplanken weer verwijdert worden. Hier is Sjaak bezig met dat klusje. Daarna spijker en schroefvrij maken en weer bewaren in de smidse.

Peil aftekenen op de profiels

Op alle profiels moet het Peil afgetekend worden. dit Peil is de belangrijkste maat in de bouw, want vanuit Peil worden alle hoogtes afgetekend. De timmerman gebruikt hiervoor een lat met daarop een lijn.
De assistent van de timmerman, El Jefe in dit geval kijkt door het waterpas instrument en geeft instructies. Hoger of Lager. Op het moment dat de lijn op de lat van de timmerman precies gelijk zit met de horizontale lijn in het waterpasinstrument is de juiste hoogte bereikt en tekent de timmerman een lijn op het profiel. Later wordt op deze hoogte een plakbandje van McGyvertape over het profiel geplakt.

Profiels terras stellen

Vandaag moesten er weer profiels gesteld worden. Dus als eerste werk de bekistingen van de fundering afslopen. Gelukkig was de timmerman iets later vandaag (had te maken met een darttournooi en gratis bier) dus toen hij op de bouw verscheen kon hij meteen aan de slag. Met profiels, stellatten, een kruiwagen klampen, staalspijkers en duplexspijkers zijn we de hele dag in de weer geweest.

De eerste kozijnen zijn op de bouw.

Gisteravond de Partner weer eens als werkpaard gebruikt. We hebben bij Pieter van Dinther de binnendeurkozijnen voor de benedenverdieping plus het achterdeur kozijn opgehaald. Deze kozijnen voldoen al aan de maten van het nieuwe bouwbesluit en zijn dus 231 cm hoog. Het rechtse kozijn op de foto is het achterdeur kozijn, je kunt als je goed kijkt het verschil zien. Het achterdeurkozijn heeft namelijk spouwlatten waar mee het kozijn in de spouw komt te staan.

Hoofdverdelerslang warmtepomp beschermen

Nu de werkvloer uitgehard is komen we erachter dat de verdelerslangen van de warmtepomp toch iets zijn komen opdrijven in de beton. Ondanks het feit dat ze met flinke ty-reps aan de netten gebonden waren.
Waarschijnlijk komt het door het lage volumegewicht van de slang met de isolatie. Op sommige plekken in de vloer komt de blauwe isolatie net door de beton heen. Om de slangen toch goed te beschermen tijdens het komende bouwproces slaan we er stroken dunne underlayment overheen. Achteraf gezien was het misschien beter geweest om hele stoeptegels naast de slang op de netten te leggen om ze omlaag gedrukt te houden. Maarja, achteraf is het mooi wonen zeggen ze altijd!

donderdag 21 januari 2010

21 januari 8.30: Klaar naar huis!


En dan, na 1 uurtje storten zit het beton erin, net iets meer dan 13 kubieke meter, dus inpakken en wegwezen. Om kwart voor 9 zitten we lekker aan de koffie bij het smidsvuur. Daarna vertrekken de heren van Coppens naar hun volgende klus. De pompwagen is dan al onderweg naar Schijndel.

Na het storten: trillen

Om de lucht uit de beton te trillen gebruik je in de funderingen een trilnaald. Om de werkvloer te trillen wordt gebruik gemaakt van een trilplank. Voordeel is dat de lucht uit de beton getrild wordt en tevens dat de werkvloer heel mooi glad en vlak wordt. dat is straks weer handig met de volgende laag isolatie en de afwerkvloer. Hier Joost met de trilplank en Bjorn assisteert door de stroomkabel uit de beton te houden.
En dit is dan het eindresultaat, de kamer
De studeerkamer
En de bijkeuken en serre.

Storten!

Donderdag 21 januari 2010, 7 uur. El Jefe is op de bouwplaats en heeft alles in gereedheid gebracht voor het storten: bouwlampen aan, waterslang klaargelegd, nog even met wat spijkers de hoogte aangegeven en het smidsvuur aangestoken (om straks warm te schaften) Het wachten is op de pomp van Roijackers en de mannen van Lendert Coppens (Joost, Willem en Bjorn) die komen helpen met het storten.
We beginnen met storten binnen in de (toekomstige) woonkamer dit omdat de lange slang aan de giek van de betonpomp zit. De lange slang is nodig omdat de giek van de betonpomp niet ver genoeg naar binnen kan.
Zo, binnen bijna klaar, het storten gaat als een speer. Joost trekt aan de slang, Willem harkt alles op hoogte en Bjorn draagt de hoogtelat voor de laser (tot het batterijtje op is). Ik zorg er vooral voor niet teveel in de weg te staan, tegen zo'n team kun je als goedwillende amateur niet werken.

Als we binnen gestort hebben gaat de slang naar buiten, voor het vullen van de funderingsbekistingen van het verhoogd terras. Mooie sfeerfoto, die genomen is voor kwart over 8, anders had Willem er niet op kunnen staan, want die moest naar school.

Hoogte werkvloer


Zoals de oplettende lezers van dit blog nog weten, moet de werkvloer gestort worden tot een hoogte van 12 cm onder peil. Om nu te voorkomen dat je steeds een duimstok uit je zak moet halen om te meten hebben we daarvoor een plankje gezaagd. Je zet het plankje zoals op bovenstaande foto te zien is op het peilwerk, en dan moet het beton tot net aan de onderkant van het plankje komen. Simpel!

Randisolatie.

Voordat we de werkvloer kunnen storten moet er eerst randisolatie aangebracht worden. Dit spul heet Peridam en is een paar milimeter dik. Het komt boven de tempexisolatie tegen het peilmetselwerk. De randisoaltie dient ervoor om eventuele krimp en uitzetting van de werkvloer op te vangen. Ook voorkomt het later scheuren in de vloer als de vloer nog iets zou mogen zakken.

Reclame?


Ik kreeg een sms-je van de timmerman: "of ik een reclamebureau begonnen was" Wat bleek, hadden een aantal malloten onze bouwhekken volgehangen met reclameplaten. Daar zijn we niet van gediend, zeker niet als we er niks voor beuren! Dus de rommel er meteen afgehaald. Een boos telefoontje richting de reclamemaker en als toetje er een rekening achteraan gestuurd voor verwijderings- en afvoerkosten.

maandag 18 januari 2010

Beton is besteld

Met de mini hittegolf van het moment hebben we maar weer eens met de betoncentrale gebeld. We hebben afgesproken voor a.s. donderdag 21 januari om 7.30 uur! Nu maar hopen dat de dooi aanhoudt!

zaterdag 16 januari 2010

Purren met purpistool

Omdat het purren met pur van "de bouwmarkt" een drama is hebben we vandaag, in de nieuwe winkel van vd Wal bouwmaterialen een fijn PURpistool gekocht met daarbij goeie bussen purschuim.

En het resultaat laat meteen zien dat het purren met een pistool veel beter en secuurder gaat. Het spul is veel beter te doseren. Minder wegsnijden na afloop en dus uiteindelijk goedkoper!

Naden en kieren


Als je een bekisting van steigerplanken maakt is die niet overal precies goed sluitend en door de openingen zou straks beton weg kunnen lopen. Of je krijgt beton zitten op een plek waar je dat niet wil en moet je straks weer gaan hakken. De kieren en openingen moeten daarom dicht. Staat de bekisting op het zand in de bouwput dan gooi je er gewoon zand tegenaan. Hier kan dat niet, dus we gaan weer purren. Want: Kiekte ger dur, dan vatte ge PUR.

Bekisting in toekomstige eetkamer


Voordat we de vloer kunnen storten moesten we ook nog een stuk bekisting maken in de nieuwe aanbouw. Het hele stuk waar straks de grote ramen komen en bij de buitendeur. En weer werd onze voorraad steigerplanken aangesproken. Om de bekisting vast te zetten heeft onze vriend de timmerman mooie steunen gemaakt van de plankjes die voorheen (en straks weer) als klamp dienst deden. Ja ja, wie wat bewaart heeft wat en kan dat keer op keer hergebruiken.

Ook nog een beetje gemetseld vandaag

Om de hoofdverdeelslangen van de warmtepomp te monteren had Johan (van Thermoplan) op een paar plaatsen ons mooie peilmetselwerk open gekapt. Zoals bijvoorbeeld hier, waar de slangen naar de verdeler voor de bovenverdieping lopen. De gaten in het peilmetselwerk hebben we vandaag ook nog even dichtgemetseld. Kwam gelukkig niet zo precies, je ziet er straks niks meer van.

Elektrabuizen in vloer vastleggen

De elektrabuizen die in de werkvloer liggen moeten aan de bouwstaalmatten vastgeknoopt worden. Dit om te voorkomen dat tijdens het storten, wwat met veel kracht gaat, de buizen alle kanten opgeduwd worden en eventueel losraken. Je kunt dat vastzetten met ty-reps doen, maar als je toch al met de vlechtdraad bezig bent gaat dat ook.

Willem Vecht!


Sorry, moet natuurlijk zijn: Willem Vlecht! We hebben vandaag gelukkig weer kunnen bouwvakkeren en onze aanstaande metselaar was weer van de partij. Hier is hij bezig om de staalmatten die als wapening in de fundering liggen aan elkaar te vlechten. (eigenlijk is het ook wel een beetje vechten, met die dunne vlechtdraad en de vlechttang!)

woensdag 13 januari 2010

En nu sneeuwt het alweer!

Dat schiet echt niet op, we beginnen al bouw - ontwenningsverschijnselen te krijgen. Global warming, maar helaas niet op vlierdenseweg 190!

woensdag 6 januari 2010

Welke leidingen komen er in de vloer?

Tijdens het bouwproces is het belangrijk om rekening te houden met alle mogelijke opties voor nutsvoorzieningen, stroom, water enzovoort. In de bodem en onder de vloer van een huis is het dan ook een hele wirwar aan buizen. Op deze foto zie je een voorbeeld van wat er straks allemaal zit. Beginnend aan de linkerkant: 3 rode buizen voor afvoer van warm water, van de boiler naar de warmwaterpunten. Dan de rioolwaterafvoer van de boiler. Daarnaast de aanvoer van koudwater voor de boiler en de doorlussing van het koude water naar andere punten. Dan 2 keer warmtepompslangen naar de verdelers en als laatste de buizen voor het elektra. 1 buis is voor de stroomvoorziening van de warmtepomp, 3x 20A. Dan buizen voor stuurstroom naar de verdelers. Een buis voor stuurstroom naar de meterkast en als allerlaatste een buis voor eventueel data naar de meterkast. Hopelijk zijn we niks vergeten.

Sfeerplaatje


Een mooi "sfeerplaatje" , de directie in de sneeuw, voor een zorgvuldig gekozen achtergrond van h-jukken, steiger buizen en wat er al niet meer onder die sneeuw ligt.

Hoofdleidingen naar verdelers warmtepomp

Gisteren heeft Johan van Thermoplan de hoofdleidingen die van de warmtepomp naar de verdelers lopen geïnstalleerd. Deze hoofdleidingen zijn 32 mm uponor met een isolatie. Hierboven op de foto zie je de 2 aanvoeren en 2 retouren, ze komen uit op de plek in de bijkeuken war de warmtepomp komt te staan.
Op deze foto de leidingen uitkomend bij de verdeler voor de begane grond. deze komt onder de trap, tegen de wc aan.
En als derde de foto van de leidingen die naar de verdiepingsvloer gaan. Deze laten we door de spouwmuur lopen. De leidingen liggen bovenop de bouwstaalmatten en komen dus in de werkvloer te liggen.

Sneeuw op de bouw

Naast vorstverlet ook sneeuwverlet? Zoals je op deze foto ziet ligt er een flinke laag sneeuw op de bouw. De bouwstaalmatten zijn helemaal ondergesneeuwd.

maandag 4 januari 2010

Houthaard Kal-Fire

Nog helemaal vergeten, afgelopen dinsdag zijn we op de terugreis uit Doetinchem nog gestopt in Erp, waar we bij Verbruggen kachels en Haarden een prachtige liftdeur haard gekocht hebben. Om precies te zijn een Kal-Fire Heat Pure 71, zoals hierboven op de foto staat. (wij maken overigens wel een andere ombouw). We waren al eerder bij Verbruggen geweest maar uiteindelijk hebben we voor hen gekozen, niet alleen omdat de prijs goed was, maar ook vanwege de zeer goede ideeën met betrekking tot de ombouw en het advies over de inbouw van het geheel. Klik hier om op hun website te komen

Op bezoek bij Peer en Pien

Gistermiddag, na de flinke boswandeling door de sneeuw, zijn we bij Peer en Pien op bezoek geweest. Zij hebben namelijk een schitterend "bad op pootjes" van retrobad en wij wilden dat eens bekijken. Helaas zijn de foto's van Yvonne die het bad aan het testen was mislukt ;-( . Op weg naar huis ook nog een fijn stuk uponor waterleiding meegekregen en een doos spijkers om dakplaten vast te timmeren.

zaterdag 2 januari 2010

ijsbaan in de achtertuin?

In onze achtertuin stond een grote plas dooiwater. Dat is nu mooi aan het bevriezen, zou het straks een ijsbaan worden of hebben we geluk en begint het weer snel te dooien??

Opruimen na een dag werken

En om 4 uur 's middags zaten de betonmatten erin. Klaar, naar huis, maar eerst opruimen natuurlijk. Gelukkig vandaag niet teveel gereedschap gebruikt, dus snel de slijptollen in de kist en wegwezen.