zaterdag 31 oktober 2009

Stalen kolommen en hoeklijnen plaatsen.

De aanbouw / serre achter aan ons huis, lijkt straks helemaal van hout te zijn. Omdat de dek van de aanbouw gemaakt wordt van breedplaatvloer en beton is een aanbouw van hout te zwak. Daarom moeten er stalen kolommen geplaatst worden waar het dak op rust. Deze worden later mooi afgetimmerd, zodat het hout lijkt. De kolommen zijn van staal, afmeting 80x80x4 mm en hebben een lengte inclusief voetplaat van 4470 mm.
Hier zie je dat alle 7 de kolommen staan. De constructeur had ook nog een 8e kolom getekend, maar die hebben we laten vervallen. We laten de hoeklijn daar in de muur rusten.
Bovenop de stalen kolommen komen hoeklijnen, afmeting 200x100x10 mm dit vormt straks het frame waarop de breedplaat komt te rusten. De hoogte van 200 mm is straks precies de hoogte van de beton. De stalen pinnen sitten eraan om straks stevigheid te bieden deze pinnen worden straks boven de breedplaat vastgevlochten.

De hoeklijnen wegen nogal. omze omhoog te brengen via 2 trappen was echt geen optie, gelukkig betaan er ook verreikers (of Manitou's) Han vd Heijden heeft zo een ding en hij kwam even langs om ons te helpen hijssen.

Hier hangt de eerste hoeklijn in 2 stroppen aan de giek van de verreiker. El Jefe staat op de ladder om de hoeklijn via een M16 bout vast te zetten aan de kolom. Hier zie je ook het gat in de bestaande muur, waar deze hoeklijn straks op de nieuwe muur komt te liggen.

Zo en na een uurtje flink doorwerken liggen alle 3 de hoeklijnen op hun plek. Vastbouten, bouten in de schtesplaat natrekken, geheel nogmaals door waterpassen en als alles goed is, klaar. Weer een mijlpaal bereikt.

Stellen van profiel

Tja als je veel hoekjes en hokjes hebt, moeten er veel profiels komen te staan. Het lijkt op een heel woud aan profiels.
Hier zien we dat een profiel op een klamp wordt getimmerd met duplexnagels. Als het profiel staat worden de schuine stellatten aangebracht. Deze stellatten worden aan het profiel getimmerd, en de onderkant komt ook weer met een duplexnagel aan een klamp op de fundering. Het stellen moet met z'n tweeen. De een houdt een lange waterpas tegen de profiel en geeft instructies aan de ander. De meest secure neemt het waterpas en zegt tegen de ander: "brengen", dan moet de stellat richting de profiel, of: "halen" en dan moet de stellat de andere richting uit. Op een bepaald moment is het zover dat de man met de waterpas zegt: "zetten", dat is het teken om de duplexnagel onder in de stellat te slaan. Als dan de profiel nog steeds waterpas staat volgt de instructie: "maken", dan wordt de stellat definief vastgespijkerd aan de klamp en staat de eerste zijde van de profiel waterpas. Daarna de andere kant en klaar.

Klampen zagen en kwis.

Op deze prachtige foto zien we onze timmerman bezig met het zagen van klampen. Klampen worden gebruikt voor het stellen van de profiels. De klampen worden op de fundering gespijkerd met staalsijkers. op de klamp komt de profiel te staan en aan een andere kant komt de stellat. En de kwis van vandaag: Wat hangt El Jefe daar tegen de achtergevel aan te doen? Prijs: mee-eten als de 6 pond worst die El Jefe gewonnen heeft op het toepconcours wordt opgebakken.

Profiel Schoonmaken.


Om te kunnen gaan metselen moet de timmerman profiels stellen. De profiels zijn (in ons geval) vierkante aluminium kokers die geplaatst worden op de fundering, en waar de muren tussen moeten worden gemetseld. Het is zaak dat deze profiels vlak en schoon zijn, anders kan dat gevolgen hebben voor de muren. Omdat we gebruikte profiels hebben moeten deze schoongemaakt worden. Alle oude cement en plakbandjes moeten eraf. Op de foto's Willem en Yvonne bezig met dit klusje.

donderdag 29 oktober 2009

Het storten is klaar

De heren van Royackers ruimen keurig netjes op. Omdat het de laatste stort van de dag is moet de giek van de pompwagen leeggemaakt worden. Dit gaat gemakkelijk door de laatste beton terug in de betonwagen te laten lopen.
Klaar naar huis, en wij ook na nog effe alles nagelopen te hebben. Morgen is er weer een dag.

Mooi, werken.........

Uren kun je ernaar kijken..........

Na het storten, trillen.

De vers gestortte beton moet onmiddelijk getrild worden, dit om ervoor te zorgen dat alle lucht uit de beton komt en tevens om te voorkomen dat er grintnesten ontstaan. Grintnesten zijn ophopingen van grint in de beton waardoor de sterkte van de beton afneemt. Voor dit trillen gebruik je een trilnaad, deze naald van ongeveer 1 meter lang wordt van bovenaf in de beton gestoken en dan langzaam naar boven er weer uit getrokken.

Als eerste Sjaak met de trilnaald, die deed het erg secuur want hij moest het vlugger doen volgens de timmerman.
Ook El Jefe mag even met de trilnaald, hij heeft zelfs nog even tijd om grapjes te maken tegen de fotograaf, onderwerp was geloof ik een of ander postorderbedrijf dat ook dit soort artikelen levert.

Nou toen moest Yvonne natuurlijk ook en toen kwam het:

Een smile van oor tot oor. Het is dat de trilnaald voor 6 uur terug moest naar Bankers, anders was ze waarschijnlijk doorgegaan tot midden in de nacht ;-)

Willem in de beton!

Waaaat? Hij zal toch niet per ongeluk onder in de bekisting terecht zijn gekomen?

O gelukkig, hij heeft alleen maar zijn naam in de beton gezet! En nog niet zo netjes geschreven ook!

Beton Storten

Hier zien we als eerste de pompmachinist, de eerste halve kuub moet buiten gestort worden. Dit is normale funderingsbeton en die gaat door de dikke slang. Deze beton zat nog in de giek van de pompwagen. Binnen moeten we via een dunnere slang storten, daarom hebben we daarvoor parelbeton besteld. Dit is ook funderingsbeton, maar met een fijnere kiezel erin zodat de pompslang niet verstopt raakt.
Bij het storten binnen sleept El Jefe met de slang rond, achteraf was ik blij dat het zo snel ging want het is voor area sales managers echt zwaar werk. Ik had weer een flink lekke koppakking.

Op deze foto onze vriend de timmerman met een heel belangrijk instrument, namelijk de hoogtelat. Deze lat is precies 41,3 cm lang en dat is precies de afstand van bovenkant peil tot bovenkant beton. Omdat we op veel plekken bij de buitenmuren geen duidelijke smetlijn konden zetten hebben we een draad gespannen op peilhoogte midden boven de fundering. Door nu tijdens het storten met de hoogtelat tussen het touw en de beton te meten is het makkelijk om op de juiste hoogte te storten.

Doorwerken! hier El Jefe weer met de pompslang en de timmerman met de bats, de beton effe een beetje beter spreiden.



Beton, beton, beton




Eindelijk, vanaf vandaag is het "echte" opbouwen begonnen. We hebben de funderingen gestort. Hiervoor kwam Royackers beton uit Milheeze. Als eerste arriveerde de grote pompwagen, voor de fanaten: een Pützmeister met een giek van 36 m. Nadat die opgesteld was, was het wachten op de betonwagen, en daarna pompen. 13,8 m3 ging er in al die mooie bekistingen. En hoelang duurde dat nou dat storten??? Een dag? halve dag? paar uur? nee hoor, in 40 minuten zat het er allemaal in. Later volgen er meer foto's van de werkzaamheden.

zaterdag 24 oktober 2009

Bouwplaatsinrichting


Tja waar zet je welke bouwmaterialen neer. Op korte termijn komen er betonblokken voor het peilwerk, metselzand, cement en zo nog wat meer. Het is natuurlijk zaak om alles bij levering zo goed mogelijk op een plek te zetten. Je moet het gemakkelijk kunnen pakken en gebruiken, maar het moet ook niet in de weg staan voor werkzaamheden en dergelijke. Moeilijk moeilijk, maar allee, hier op de foto zie je een aantal pallets (van Ome Piet ja) die ik heb neergelegd en waar ik de betonblokken op wil laten zetten.

Smetlijn. Wat voor lijn?




Smetlijn dus. Dat is erg handig spul. Om te weten hoe hoog we de beton moeten storten hebben we op de funderingsbekisting en waar mogelijk op de muren de hoogtes afgeschreven m.b.v. een mooi timmermanspotlood. Omdat dit niet overal even duidelijk zichtbaar is, hebben we besloten om lijnen te trekken over de funderingsbekisting. Lijkt lastig, behalve als je een fijne timmerman hebt. Die hebben namelijk smetlijn bij. Dat is dus een touw dat je oprolt in een doosje. Je rolt het af en dan zit er krijt aan het touw. Het touw houd je strak gespannen op de juiste hoogte, tegen de muur of bekisting. Nu trek je het touw los van de muur en laat het touw dan los. Het touw zal tegen de muur terugkomen en laat een mooie krijtlijn achter. Kaarsrecht!

Laatste stuk binnenbekisting


Het laatste stukje binnenbekisting! pfoe gelukkig, dat zit erin. Dit is het stukje fundering wat nodig is om het muurtje tussen de keuken en de eetkamer te kunnen plaatsen. Zoals je ziet zit hierin ook weer een waar kunstwerk aan betonvlechterij.

Ankers plaatsen in fundering

Om straks de stalen kolommen te kunnen monteren waar het dak van de aanbouw op komt te rusten moeten we ankers monteren in de funderingsstroken. De ankers zijn eigenlijk niet meer dan 4 halve draadeinden M16 die in een hoek gebogen zijn. De timmerman maakt een plankje dat even groot is als de schetsplaat van de kolom. Dit plankje heeft hetzelfde gaten patroon als de schetsplaat. Nu draai je eerste een M16 moer op het draadeind, dan het plankje en aan de bovenkant weer een M16 moer. Het plankje met de draadeinden stel je op de juiste positie en met wat latten timmer je het zaakje aan de steigerplanken van de fundering vast. Klaar is kees. Hierboven zie je het eerste anker geplaatst. O ja, wat je vooral niet moet vergeten is om ervoor te sorgen dat je draadeinden hoog genoeg boven de fundering uitkomen. zo heb je nog wat stel-ruimte om de kolommen op de juiste hoogte te stellen.
En na even doorwerken staan opeens alle 7 benodigde ankers gesteld in de funderingsbekisting. Eigenlijk had onze constructeur 8 kolommen getekend, maar wij hebben een kolom laten vervallen. We laten de hoeklijk op de positie waar de eetkamer overgaat in de keuken op de steense muur rusten i.p.v. op een kolom.

woensdag 21 oktober 2009

Marmottenrace met Yvonne




En daar gaat ze dan, recht op haar doel af, en ze gaat als een speer enz. enz. Je hoort zo Fred Oster praten. Yvonne lijkt hier de marmottenrace na te doen. Niets is minder waar, Yvonne legt hier namelijk de plasticfolie onderin de funderingssleuven. Dit zorgt ervoor dat na het storten het vocht in de beton niet direct in de (zand) bodem trekt. erg belangrijk dus want dat plastic zorgt er dus voor dat het uitharden van de beton in een meer geleidelijk temop gaat. We hebben vandaag ook geprobeerd om de benodigde hoeveelheid beton uit te rekenen. Het wordt ongeveer 13 à 13,5 m3. De beton wordt parelbeton, met kleinere steentjes erin, dan kan er namelijk aan de pompwagen een langere flexibele slang en kunnen we binnen in de apekooi gemakkelijker storten.

Spouwmuur binnen op gemetselde fundering


Dat is nog niet zo gemakkelijk. De fundering die in 1902 gemetseld was was net niet breed genoeg we kwamen een paar cm te kort om een fatsoenlijke spouw + nieuw binnespouwblad te kunnen maken. Daarom moet de bestaande fundering aangestort worden met beton. We hebben van de bestaande fundering een laag of 4 stenen extra afgepeld.Hieroverheen komt beton dat langs de fundering naar beneden komt te staan. De wapening hebben we daarom ook in een hoek van min of meer 90 graden gebogen. De wapening is bevestigd aan stukken betonijzer, stekken genaamd, van 10 mm dik. Deze stekken zitten in de muur verankerd d.m.v. chemische anker uit een bus van Zettex, dat is 2 componentenspul dat je met een gewone kitspuit kunt aanbrengen. Uiteindelijk komt het er zo uit te zien. Nu beton erin en klaar.

zaterdag 17 oktober 2009

Doolhof van funderingsbekisting




Het begint een beetje op een doolhof te lijken, al die funderingsbekistingen die Frank geplaatst heeft, als we marmotten hadden zouden we hier een flinke marmottenrace kunnen organiseren.
Vandaag is overigens de bekisting bijna af. nog een klein stukje bij de achtergevel, dan betonijzer erin en storten. Het zal ook wel tijd worden. Er begon steeds meer vloer in te storten.

Wapening in funderinssleuven leggen


Vandaag begonnen met het leggen van de wapening in de funderingssleuven. Men neme: bouwstaal matten 2 x 5 m een slijptol, een rol plastic, een stanley mes en oude stoeptegels.

De bouwstaalmatten leg je op een plank of balk zodat je deze met de slijptol op de juiste maat af kunt slijpen, pas op, draag handschoenen, een veiligheidsbril en oorbescherming. De breedte van de mat moet de breedte van de funderingssleuf zijn minus 6 cm. Dan snij je met het stanleymae de plasticfolie op maat. de folie leg je onder in de funderingsleuf. Hiero komen stukken oude stoeptegel. Gebruik een voorhamer om met een ferme klap de tegel in 4 à 5 stukken te slaan. Leg de stukken stoeptegel op de plastic folie en leg hierop de op maat geslepen bouwstaal matten. In de hoeken moeten de bouwstaal matten minimaal 40 cm overlappen. Om de matten stevig aan elkaar te maken gebruik je vlechtdraad. Klaar is de wapening.

Timmerman blij na dag apekooi


Ziehier, onze timmerman van dichtbij, hij legt uit aan de fotografe hoe blij hij is dat hij weer de hele dag gratis apekooi heeft mogen spelen in onze van stutten en steunen vergeven hut. Hij had het ook nog over een loader er voor tegenaanzetten en dan heel hard duwen, we gaan er vanuit dat dat een grapje was.

3 kleuren steen in de oude fundering.


De nieuwe fundering van de aanbouw wordt vastgemaakt aan de oude bestaande fundering d.m.v. ijzeren stekken. Dit zij stukken betonijzer van rond 10 mm die via een chemisch goedje in de bestaande muur gelijmd worden. Hiervoor moest ik dus vandaag gaten boren. Het was heel grappig om te zien dat in de oude fundering 3 stenen naast elkaar zitten die elk een andere kleur rood zijn.

Zwarte Plak, ideale bussenparkeerplaats


Kijk onze vriend de timmerman gebruikt onze mooie zwarte plak als busparkeerplaats, ben benieuwd of hij dat ook nog surft als het eens flink geregent heeft.....

donderdag 15 oktober 2009

Eindelijk bouwstaalmatten


Eindelijk liggen ze er dan, vanaf vanmiddag half zes, de bouwstaalmatten en de betonijzers en de folie en de vlechtdraad. Onze grote vriend Willem is sinds hij in het bezit is van een agenda erg "plannerig". Van vanalles en nog wat wil hij weten wanneer het komt of wanner het besteld is of wanneer het geleverd wordt. De laatste dagen was er zelfs een licht paniek te bespeuren omdat het ijzer voor in de fundering er nog niet was. Toen ik hem dan ook vertelde dat vandaag het spul door vd Wal Bouwmaterialen gebracht zou worden werd hij weer wat rustiger..... totdat er om 12 uur nog niks was, om 3 uur nog niks en om 5 uur nog steeds ...... niks. Onze grote kleine held droop beteuterd af om wat te gaan voetballen voor het eten. Gelukkig kwam om half 6 de wagen van vd Wal toch nog voorrijden, Willem was er als de kippen bij om het lossen te bekijken. Gelukkig, dat is er in ieder geval. Vanaf morgen zal de dagelijkse vraag waarschijnlijk zijn..... wanneer komt de beton?

Funderingssleuf voorgevel klaar.


Eindelijk, de funderingssleuf aan de voorgevel van het huis is klaar, vooral aan de kant van de voormalige winkel was het een hels karwei, vanwege alle puin die onder de vloer lag. Zaterdag komt de timmerman bekisting zetten. Het zal mooi worden.

Watermeterput aanpassen


Ook de watermeterput heeft er vandaag aan moeten geloven. Tussen de watermeter en de voordeur moet ook een nieuwe fundering gestort worden. De watermeter moet echter nog blijven zitten tot de nieuwe meterkast klaar is. daarom heb ik vandaag de meterput gehalveerd. Het nieuwe deksel is een gerecycled deurtje van de kast die vroeger naast de openhaard zat. Zo zie je maar weer, wie wat bewaart heeft wat.

De Zwarte Plak


Nog niet te zien geweest op het blog, de mooie zwarte plak die Twan vd Berg achtergelaten heeft. Alle zwarte keurig teruggeschoven en ook nog eens helemaal vlak gemaakt. Eerst liep het stuk grond vanaf de weg schuin af naar achteren. Nu is het met hulp van Twan, achter de smidse helemaal vlak. Nu gras erop en schapen?

Thielen Containers met nummer 15


En daar is hij weer onze grote vriend Thielen Containers uit Deurne. Hij brengt de 15e lege container. We hadden gehoopt dat we met de 14e container klaar zouden zijn met slopen, maar helaas er kwam toch nog meer puin uit de leuven dan gedacht.

zondag 11 oktober 2009

Verbouwen in een huis uit 1902......


Dat is niet zomaar gemakkelijk. Je moet overal oplossingen voor bedenken. Het dak moet nog blijven zitten omdat het anders binnen kletsnat wordt. Dus moet je de spanten ondersteunen. Omdat de verdieping hoog ligt bleken stempels niet lang genoeg. Dus moesten we een bok maken. Die staan op de oude begane grondvloer. Daar moesten sleuven in komen voor de fundering. Ook moesten we de buitenmuren isoleren. Hiervoor moeten we ook aan de buitenmuur fundering aanstorten, dus ook weer sleuven maken. De gemetselde fundering uit 1902 kwam tot peil. In de nieuwe situatie moet de spouw doorlopen toto 40 cm onder peil voor de isolatie. Dus moesten we van de bestaande fundering aan de binnenkant een laag of 8 stenen "afschillen" (hier kwam de Bosch Breekhamer weer goed van pas). Dan moet ook de grond naast de fundering weggegraven worden om diepte te krijgen voor het storten. Omdat het zand onder de overgebleven vloerplaten weg begon te stromen zijn we bekistingen gaan zetten. enzovoort enzovoort, en het resultaat is te zien op bovenstaande foto!

Bouwtekeningen


Alle maten die nodig zijn voor het (ver) bouwen staan op de tekening van de architect en op de tekening van de constructeur. Deze maten moeten in het bouwwerk uitgezet worden. De timmerman gebruikt hiervoor latten die precies op peilhoogte tegen de muur geschroefd worden. op deze latten worden de maten afgeschreven. Veel tekening lezen dus. Voor het gemak heeft hij dus daarom de tekeningen tegen de muur gespijkerd. O ja, omdat het om een rigoreuze verbouwing van een oud bouwwerk gaat staat op alle tekeningen: "alle maten in het werk controleren" dit komt omdat vooraf, voor alle sloopwerkzaamheden niet alle maten duidelijk op te meten waren. Het resultaat is dat de binnenruimtes kleiner worden dan we dachten. de studeerkamer en de kamer worden ieder 4 cm smaller. En verder wordt de kamer 14 cm korter en ook de keuken wordt 14 cm minder breed aan de kant van de zijgevel. Op tekening stond namelijk een muur van 27 cm getekend, terwijl deze 41 cm wordt.

zaterdag 10 oktober 2009

Extra steunpoot voor spant-bok


Zoals de trouwe lezers weten steunt ons dak op 4 bokken die we van H-Jukken hebben gemaakt met daarop stempels. Nu was er dus het probleem van het zand dat onder de vloer uitloopt. Dit was vooral een probleem bij de stut die in de vroegere winkel staat (Daar ligt namelijk het meeste puin onder de vloer. Om nu te zorgen dat het hele zaakje niet instort hebben we vandaag de bok een extra steunpoot gegeven.

Funderingsbekisting nieuwe binnenmuren




Hier staat hij dan de eerste funderingsbekisting voor de nieuwe binnenmuren. We moeten bekisting gebruiken omdat de sleuven niet mooi recht uit te graven zijn. er stort steeds zand onder de overgebleven vloerdelen uit. De sleuf wordt dan veel te breed en dat zou betekenen dat er veel meer beton in zou moeten. Funderingsbeton kost ongeveer 79 Euro per m3 dus je past wel op met de hoeveelheden.

Oude Sierstenen van boven het kozijn


We komen tijdens het graven steeds meer brokken van oude sierstenen tegen die vroeger boven het kozijn en onder de hanekammen gezeten hebben. Al die jaren onder de vloer hebben de stenen echter geen goed gedaan. Ze vallen meteen uit elkaar als je ze neerlegt. Jammer!