zaterdag 31 oktober 2009
Stalen kolommen en hoeklijnen plaatsen.
Stellen van profiel
Klampen zagen en kwis.
Profiel Schoonmaken.
donderdag 29 oktober 2009
Het storten is klaar
Klaar naar huis, en wij ook na nog effe alles nagelopen te hebben. Morgen is er weer een dag.
Na het storten, trillen.
De vers gestortte beton moet onmiddelijk getrild worden, dit om ervoor te zorgen dat alle lucht uit de beton komt en tevens om te voorkomen dat er grintnesten ontstaan. Grintnesten zijn ophopingen van grint in de beton waardoor de sterkte van de beton afneemt. Voor dit trillen gebruik je een trilnaad, deze naald van ongeveer 1 meter lang wordt van bovenaf in de beton gestoken en dan langzaam naar boven er weer uit getrokken.
Als eerste Sjaak met de trilnaald, die deed het erg secuur want hij moest het vlugger doen volgens de timmerman.
Willem in de beton!
Beton Storten
Beton, beton, beton
zaterdag 24 oktober 2009
Bouwplaatsinrichting
Tja waar zet je welke bouwmaterialen neer. Op korte termijn komen er betonblokken voor het peilwerk, metselzand, cement en zo nog wat meer. Het is natuurlijk zaak om alles bij levering zo goed mogelijk op een plek te zetten. Je moet het gemakkelijk kunnen pakken en gebruiken, maar het moet ook niet in de weg staan voor werkzaamheden en dergelijke. Moeilijk moeilijk, maar allee, hier op de foto zie je een aantal pallets (van Ome Piet ja) die ik heb neergelegd en waar ik de betonblokken op wil laten zetten.
Smetlijn. Wat voor lijn?
Smetlijn dus. Dat is erg handig spul. Om te weten hoe hoog we de beton moeten storten hebben we op de funderingsbekisting en waar mogelijk op de muren de hoogtes afgeschreven m.b.v. een mooi timmermanspotlood. Omdat dit niet overal even duidelijk zichtbaar is, hebben we besloten om lijnen te trekken over de funderingsbekisting. Lijkt lastig, behalve als je een fijne timmerman hebt. Die hebben namelijk smetlijn bij. Dat is dus een touw dat je oprolt in een doosje. Je rolt het af en dan zit er krijt aan het touw. Het touw houd je strak gespannen op de juiste hoogte, tegen de muur of bekisting. Nu trek je het touw los van de muur en laat het touw dan los. Het touw zal tegen de muur terugkomen en laat een mooie krijtlijn achter. Kaarsrecht!
Laatste stuk binnenbekisting
Ankers plaatsen in fundering
woensdag 21 oktober 2009
Marmottenrace met Yvonne
En daar gaat ze dan, recht op haar doel af, en ze gaat als een speer enz. enz. Je hoort zo Fred Oster praten. Yvonne lijkt hier de marmottenrace na te doen. Niets is minder waar, Yvonne legt hier namelijk de plasticfolie onderin de funderingssleuven. Dit zorgt ervoor dat na het storten het vocht in de beton niet direct in de (zand) bodem trekt. erg belangrijk dus want dat plastic zorgt er dus voor dat het uitharden van de beton in een meer geleidelijk temop gaat. We hebben vandaag ook geprobeerd om de benodigde hoeveelheid beton uit te rekenen. Het wordt ongeveer 13 à 13,5 m3. De beton wordt parelbeton, met kleinere steentjes erin, dan kan er namelijk aan de pompwagen een langere flexibele slang en kunnen we binnen in de apekooi gemakkelijker storten.
Spouwmuur binnen op gemetselde fundering
Dat is nog niet zo gemakkelijk. De fundering die in 1902 gemetseld was was net niet breed genoeg we kwamen een paar cm te kort om een fatsoenlijke spouw + nieuw binnespouwblad te kunnen maken. Daarom moet de bestaande fundering aangestort worden met beton. We hebben van de bestaande fundering een laag of 4 stenen extra afgepeld.Hieroverheen komt beton dat langs de fundering naar beneden komt te staan. De wapening hebben we daarom ook in een hoek van min of meer 90 graden gebogen. De wapening is bevestigd aan stukken betonijzer, stekken genaamd, van 10 mm dik. Deze stekken zitten in de muur verankerd d.m.v. chemische anker uit een bus van Zettex, dat is 2 componentenspul dat je met een gewone kitspuit kunt aanbrengen. Uiteindelijk komt het er zo uit te zien. Nu beton erin en klaar.
zaterdag 17 oktober 2009
Doolhof van funderingsbekisting
Het begint een beetje op een doolhof te lijken, al die funderingsbekistingen die Frank geplaatst heeft, als we marmotten hadden zouden we hier een flinke marmottenrace kunnen organiseren.
Vandaag is overigens de bekisting bijna af. nog een klein stukje bij de achtergevel, dan betonijzer erin en storten. Het zal ook wel tijd worden. Er begon steeds meer vloer in te storten.
Wapening in funderinssleuven leggen
Vandaag begonnen met het leggen van de wapening in de funderingssleuven. Men neme: bouwstaal matten 2 x 5 m een slijptol, een rol plastic, een stanley mes en oude stoeptegels.
De bouwstaalmatten leg je op een plank of balk zodat je deze met de slijptol op de juiste maat af kunt slijpen, pas op, draag handschoenen, een veiligheidsbril en oorbescherming. De breedte van de mat moet de breedte van de funderingssleuf zijn minus 6 cm. Dan snij je met het stanleymae de plasticfolie op maat. de folie leg je onder in de funderingsleuf. Hiero komen stukken oude stoeptegel. Gebruik een voorhamer om met een ferme klap de tegel in 4 à 5 stukken te slaan. Leg de stukken stoeptegel op de plastic folie en leg hierop de op maat geslepen bouwstaal matten. In de hoeken moeten de bouwstaal matten minimaal 40 cm overlappen. Om de matten stevig aan elkaar te maken gebruik je vlechtdraad. Klaar is de wapening.
Timmerman blij na dag apekooi
Ziehier, onze timmerman van dichtbij, hij legt uit aan de fotografe hoe blij hij is dat hij weer de hele dag gratis apekooi heeft mogen spelen in onze van stutten en steunen vergeven hut. Hij had het ook nog over een loader er voor tegenaanzetten en dan heel hard duwen, we gaan er vanuit dat dat een grapje was.
3 kleuren steen in de oude fundering.
De nieuwe fundering van de aanbouw wordt vastgemaakt aan de oude bestaande fundering d.m.v. ijzeren stekken. Dit zij stukken betonijzer van rond 10 mm die via een chemisch goedje in de bestaande muur gelijmd worden. Hiervoor moest ik dus vandaag gaten boren. Het was heel grappig om te zien dat in de oude fundering 3 stenen naast elkaar zitten die elk een andere kleur rood zijn.
Zwarte Plak, ideale bussenparkeerplaats
donderdag 15 oktober 2009
Eindelijk bouwstaalmatten
Eindelijk liggen ze er dan, vanaf vanmiddag half zes, de bouwstaalmatten en de betonijzers en de folie en de vlechtdraad. Onze grote vriend Willem is sinds hij in het bezit is van een agenda erg "plannerig". Van vanalles en nog wat wil hij weten wanneer het komt of wanner het besteld is of wanneer het geleverd wordt. De laatste dagen was er zelfs een licht paniek te bespeuren omdat het ijzer voor in de fundering er nog niet was. Toen ik hem dan ook vertelde dat vandaag het spul door vd Wal Bouwmaterialen gebracht zou worden werd hij weer wat rustiger..... totdat er om 12 uur nog niks was, om 3 uur nog niks en om 5 uur nog steeds ...... niks. Onze grote kleine held droop beteuterd af om wat te gaan voetballen voor het eten. Gelukkig kwam om half 6 de wagen van vd Wal toch nog voorrijden, Willem was er als de kippen bij om het lossen te bekijken. Gelukkig, dat is er in ieder geval. Vanaf morgen zal de dagelijkse vraag waarschijnlijk zijn..... wanneer komt de beton?
Funderingssleuf voorgevel klaar.
Watermeterput aanpassen
Ook de watermeterput heeft er vandaag aan moeten geloven. Tussen de watermeter en de voordeur moet ook een nieuwe fundering gestort worden. De watermeter moet echter nog blijven zitten tot de nieuwe meterkast klaar is. daarom heb ik vandaag de meterput gehalveerd. Het nieuwe deksel is een gerecycled deurtje van de kast die vroeger naast de openhaard zat. Zo zie je maar weer, wie wat bewaart heeft wat.
De Zwarte Plak
Nog niet te zien geweest op het blog, de mooie zwarte plak die Twan vd Berg achtergelaten heeft. Alle zwarte keurig teruggeschoven en ook nog eens helemaal vlak gemaakt. Eerst liep het stuk grond vanaf de weg schuin af naar achteren. Nu is het met hulp van Twan, achter de smidse helemaal vlak. Nu gras erop en schapen?
Thielen Containers met nummer 15
En daar is hij weer onze grote vriend Thielen Containers uit Deurne. Hij brengt de 15e lege container. We hadden gehoopt dat we met de 14e container klaar zouden zijn met slopen, maar helaas er kwam toch nog meer puin uit de leuven dan gedacht.
zondag 11 oktober 2009
Verbouwen in een huis uit 1902......
Dat is niet zomaar gemakkelijk. Je moet overal oplossingen voor bedenken. Het dak moet nog blijven zitten omdat het anders binnen kletsnat wordt. Dus moet je de spanten ondersteunen. Omdat de verdieping hoog ligt bleken stempels niet lang genoeg. Dus moesten we een bok maken. Die staan op de oude begane grondvloer. Daar moesten sleuven in komen voor de fundering. Ook moesten we de buitenmuren isoleren. Hiervoor moeten we ook aan de buitenmuur fundering aanstorten, dus ook weer sleuven maken. De gemetselde fundering uit 1902 kwam tot peil. In de nieuwe situatie moet de spouw doorlopen toto 40 cm onder peil voor de isolatie. Dus moesten we van de bestaande fundering aan de binnenkant een laag of 8 stenen "afschillen" (hier kwam de Bosch Breekhamer weer goed van pas). Dan moet ook de grond naast de fundering weggegraven worden om diepte te krijgen voor het storten. Omdat het zand onder de overgebleven vloerplaten weg begon te stromen zijn we bekistingen gaan zetten. enzovoort enzovoort, en het resultaat is te zien op bovenstaande foto!
Bouwtekeningen
Alle maten die nodig zijn voor het (ver) bouwen staan op de tekening van de architect en op de tekening van de constructeur. Deze maten moeten in het bouwwerk uitgezet worden. De timmerman gebruikt hiervoor latten die precies op peilhoogte tegen de muur geschroefd worden. op deze latten worden de maten afgeschreven. Veel tekening lezen dus. Voor het gemak heeft hij dus daarom de tekeningen tegen de muur gespijkerd. O ja, omdat het om een rigoreuze verbouwing van een oud bouwwerk gaat staat op alle tekeningen: "alle maten in het werk controleren" dit komt omdat vooraf, voor alle sloopwerkzaamheden niet alle maten duidelijk op te meten waren. Het resultaat is dat de binnenruimtes kleiner worden dan we dachten. de studeerkamer en de kamer worden ieder 4 cm smaller. En verder wordt de kamer 14 cm korter en ook de keuken wordt 14 cm minder breed aan de kant van de zijgevel. Op tekening stond namelijk een muur van 27 cm getekend, terwijl deze 41 cm wordt.
zaterdag 10 oktober 2009
Extra steunpoot voor spant-bok
Zoals de trouwe lezers weten steunt ons dak op 4 bokken die we van H-Jukken hebben gemaakt met daarop stempels. Nu was er dus het probleem van het zand dat onder de vloer uitloopt. Dit was vooral een probleem bij de stut die in de vroegere winkel staat (Daar ligt namelijk het meeste puin onder de vloer. Om nu te zorgen dat het hele zaakje niet instort hebben we vandaag de bok een extra steunpoot gegeven.
Funderingsbekisting nieuwe binnenmuren
Hier staat hij dan de eerste funderingsbekisting voor de nieuwe binnenmuren. We moeten bekisting gebruiken omdat de sleuven niet mooi recht uit te graven zijn. er stort steeds zand onder de overgebleven vloerdelen uit. De sleuf wordt dan veel te breed en dat zou betekenen dat er veel meer beton in zou moeten. Funderingsbeton kost ongeveer 79 Euro per m3 dus je past wel op met de hoeveelheden.
Abonneren op:
Posts (Atom)