donderdag 22 april 2010

Regenwaterinstallatie, het plaatsen van de put van 6000 liter















Om half 8 zijn de gebroeders vd Berg weer paraat, eerste werk is het graven van het gat waar de regenwaterput in moet komen staan. De put (een Maxima van Intewa) heeft een inhoud van 6000 liter en heeft een hoogte van 2 meter. omdat de put met zijn aanzuig onder de fundering komt te zitten, moet er een gat komen van bijna 3 meter diep.
De eerste paar scheppen is duidelijk dat ook hier weer een ongelofelijke hoop puin in de grond zit. Gresbuis bakstenen, en wat al niet meer komt er tevoorschijn.







Niet veel later is het gat dan toch klaar. omdat het gat diep is en het gewicht van de tank hoog (ongeveer 6100 kg) kan de kraan van vd Berg de tank niet in de put laten zakken, zeker vanwege de slechte gesteldheid van de bodem is het risico te groot dat de randen van het gat afkalven en niet alleen de put maar ook de kraan onder in het gat komt te liggen.














Daarom besloten om de put in het gat te laten hijsen door een mobiele kraan van Haegens.
Op deze foto is de kraan aan het opstellen aan de achterkant van het verhoogd terras.
De kraan staat in een vloek en een zucht, en niet veel later hangt de put in de takels. Met een paar vervaarlijke manouvres hangt de tank even later boven het gat. (Als we van de smidse af hadden gewild was nu de kans geweest, 1 keer zwiepen met die tank in de takels en alles had plat gelegen!)















Dan staat de tank, even nog omhoog om er wat zand onder te stoten en dan staat ze ook waterpas.
Dan vlug aanvullen, want het gat begint al aan alle kanten in te storten. Flink wat geel zand eromheen, en dan met de wacker aanstampen. Zo de tank staat, koffie drinken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten