zaterdag 14 november 2009

Binnenriolering aanleggen,


Voor het aanleggen van binnenriolering gebruik je normaal gesproken 3 of 4 verschillende diameters, namelijk 110 mm, 75 mm, 50 mm en 40 mm. de hoofdleiding is altijd 110, en het toilet wordt ook met 110 mm aangesloten op de hoofdleiding. De aftakkingen zijn meestal 75 mm en zodra je op de plaats bent waar een afvoer boven de vloer moet komen, bv. voor een wasmachine, droger, wastafel o.i.d. ga je verlopen naar 50 en kom je met 50 mm boven de vloer uit. Voor fonteintjes in het toilet wordt ook soms 40 mm gebruikt. Omdat je nooit precies kunt zeggen wat je nodig hebt haal je van alles wat, haakse bochten, 45° bochten, t-stukken, instroom t-stukken, verlopen enzo. Spreek met je leverancier af dat wat je teveel hebt terug mag. O ja pvc lijm niet vergeten. Heb je een ervaren loodgieter als hulp dan zal hij de riolering er in een paar uurtjes inleggen. Doe je het helemaal zelf, dan volgt hieronder een uitleg hoe je het goed kunt doen.

Om ervoor te zorgen dat je iets in elkaar lijmt wat later niet blijkt te kloppen, ga je eerst "droog" oefen. Hier zie je de aansluiting van het fonteintje in het toilet. Het t-stuk is 110 mm, de afvoer buis van het fonteintje 50 mm, je moet dus verlopen van 110-75-50, daarin zet je een bocht van 45°c, dan een stuk buis, weer een bocht enzovoort tot je boven bent. Let op, nog niks lijmen. Als alles zit zoals het zou moeten zitten en het past, pak dan een stift en schrijf percies af hoe alles zit, dit kan door een streep te trekken en eventueel te nummeren. Nu haal je alles los en begin je te lijmen. als je daarna de koppeling en het bochtje precies op de streep terug zet kan het niet fout.

O ja wat je niet moet vergeten. Zorg ervoor dat je hoofdleiding buiten aan de achterkant van je huis bereikbaar is. Hier plaats je een onstoppingstuk, dat is een t-stuk met een afschroefbare deksel. krijg je ooit een verstopping, dan kan de rioolreiniger via het ontstoppingsstuk gemakkelijk de riolen doorspuiten. Wat je ook niet moet vergeten is de ontluchting, deze ontluchting zorgt ervoor dat wanneer je het toilet doorspoelt er geen vacuum optreedt waardoor de siphon van het toilet leeggetrokken wordt. Anders kan het flink gaan stinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten