dinsdag 31 augustus 2010

Werkzaamheden op de begane grond

Op de begane grond gaat het werk ook door.
De berg hout die naar beneden kwam van het oude spant, word in "hapklare" stukken gezaagd.
Mooi stookhout voor in de haard straks!
Op de voorgrond is het resultaat van een uur zagen te zien.......... en zie dan de stapel die er nog ligt. Juist, daar zijn we nog wel even zoet mee.

Werkzaamheden op de 1e verdieping

De afgelopen dagen is er op de 1e verdieping weer hard gewerkt.
De muur van de berging en het toilet zijn gemetseld, de muur rond de kachelpijp en de gordingen zjin geplaatst.
Nog even en de dakplaten kunnen er op, dan zitten we weer droog.

zondag 29 augustus 2010

Stempels opruimen

De stempels die het betonnen dek in de eetkamer en bijkeuken ondersteunden, kunnen inmiddels opgeruimd worden. Het beton heeft lang genoeg kunnen uitharden. Er stonden ook nog een paar stempels in de raamkozijnen in de woonkamer, ook die kunnen weg. Een mooi klusje voor de directie.














Kozijnen van de berging en het toilet

Frank heeft de kozijnen gesteld van de deur naar de berging en de wc boven. Hans kan dus weer komen metselen. Ook is het nieuwe spant te zien op de achtergrond. De mannen van Coppens hebben dit vrijdag geplaatst.
Sjaak blijft ondertussen vrolijk verder bikken. Deze keer werkt hij echter op hoogte. De stenen die hij hier aan het schoonmaken is, zijn van de "oude" visgraat een de voorgevel. Zo kunnen de originele bakstenen dus weer netjes terug gezet worden.

Voorbereidingen voor de open haard en de afzuigkap

Voordat we de haard kunnen plaatsen in de woonkamer, moeten er natuurlijk het een en ander gebeuren.
Zaterdag heeft El Jefe samen met (Marcel) Strijbosch Elektro Techniek de nodige voorbereidingen getroffen. De haard haalt lucht van buiten, dus er moet een kanaal geplaatst worden voor de luchttoevoer. Keurig waterpas!
En zie hier de kachelpijp boven het (toekomstig) dak. Mooie schoorsteen er om heen metselen straks en we kunnen al bijna stoken.
Aan de andere kant van het dak komt ook een schoorsteen, met daarin de afvoer van de afzuigkap in de keuken.

woensdag 25 augustus 2010

Nieuwe visgraat

Vandaag zijn de mannen van Coppens weer begonnen.
Ze hebben de achtergevel verder opgemetseld en zijn ook aan de zogenaamde "visgraat" begonnen.Prachtig metselwerk!

Terwijl er op de bouw de nodige klussen werden verricht, was er in de werkplaats bij Coppens ook volop bedrijvigheid. Sjaak en Yvonne hebben vandaag het nieuwe spant in de beits gezet. Dat staat nu nog in de loods bij Coppens, morgen komen ze het plaatsen.
Beitsen gaat een stuk makkelijk als het spant nog uit elkaar ligt, bovendien zit er dan al een laagje op om o.a. het intrekkend vuil tegen te gaan.
Foto's volgen misschien later.... Ans was in de buurt met een fototoestel, maar dat is er een uit de pre-historie... met een rolletje ;-)

Dakloos!

Ja wel, we zijn dakloos!
Althans... het huis is dakloos, wij niet.

Deze berg hout is er uit gekomen.
Wat zullen we kunnen stoken!

Bijna dakloos....

Het is bijna zo ver, we zijn bijna dakloos!
Alleen de houten constructie staat er nog.
Maar niet lang meer....
El Jefe in de open lucht.
Hij is al flink met de zaag in de weer.
Sjaak versus de dakgoot.
Yvonne versus de balken uit het voormalig spant.


Eternit dakbeschot slopen

Omdat er toch een eternit dakbeschot bleek te zitten moest dat officieel gesaneerd worden door een asbest verwijderaar. V.d. Heijden uit Asten begon op maandagochtend, maar 1 van de mannen werd ziek dus ze kregen het werk niet af, een gedeelte van het dakbeschot zat er nog op 's avonds.
Dat zou op dinsdag ochtend er nog afgeaald worden. Foto's van de asbestverwijdering zelf komen binnenkort, die moeten we nog even van sjaak zijn camera plukken.

Eindelijk gelukt, de schouwkap van het smidsvuur in de fik!

Het heeft lang geduurd maar gisteren lukte het eindelijk, de schouwkap van het smidsvuur stond in de fik! Het hele huis hebben we op het smidsvuur ongeveer opgestookt, met vlammen tot hoog in de schouw maar die bleef ongeschonden. Gisteren, tijdens het opstoken van de gortdroge panlatten van het dak was het eindelijk zover. Willem ontdekte het vuur en toen als een haas aan het blussen, gelukkig was met een paar emmers water het vuur weer uit! En even later ging het stoken weer gewoon verder, alleen op een iets lager niveau.

maandag 23 augustus 2010

Open huis

Vanmorgen om 8 uur zijn de slopers van frans vd Heijden begonnen met het slopen van het dak. eerst de pannen eraf en afvoeren, daarna de eternit dakplaten (asbest) saneren. Foto's volgen vanavond als het goed is. Dus vanaf vandaag : "OPEN HUIS" Hopelijk is het snel weer dicht, want het zeikt van de regen!

zaterdag 21 augustus 2010

Dubbelwandige rookgasafvoer voor de kal-Fire haard installeren.

El Jefe is na het slopen van de tweede schoorsteen de rest van de dag bezig geweest om het nieuwe rookkanaal van de lift-deur-haard naar boven te brengen. Het is een dubbelwandige geïsoleerde buis, toevallig ook van Kal-Fire. Het stuk recht omhoog is vrij gemakkelijk, de buizen schuiven 6 cm over elkaar en worden dan met een klemband vastgezet. Wij hebben aansluitend op het stuk dat door de vloer steekt, 3 lengtes van 1 m geplaatst en daarop een lenget van 0,5 m. Daarna moet het kanaal naar buiten toe versleept worden om in de toekomstige schoorsteen uit te kunnen komen. Hiervoor wordt als eerste een hoekstuk van 45 ° geplaatst.
Aan het 45° hoekstuk komt een passtuk te zitten, waarop dan het volgende 45° hoekstuk aangesloten wordt, dan kan daarna weer een gewoon recht stuk gemonteerd worden tot aan de kap.
Het maken van het passtuk is best lastig, als eerste moet je goed meten, daarna haal je een buis uit elkaar. Het voordeel van de Kal-Fire rookgaskanalen is dat je de binnenbuis uit de buitenbuis kunt trekken. Je kunt dan met een dunne slijpschijf (voor rvs!) allebei de buizen op de juiste maat afslijpen. De isolatie kun je op maat snijden met een lang scherp mes. Daarna stop je de isolatie weer in de buitenbuis en dan de binnenbuis weer in de isolatie en het passtuk is klaar. O ja niet vergeten, na het slijpen even met een vijl de bramen van het rvs afvijlen. El Jefe kijkt hierboven heel blij naar de fotograaf, de reden hiervoor is dat het pastuk ook werkelijk past. Goed meten en secuur werken dus!

De tweede 45° bocht komt aan het passtuk, belangrijk is dat deze bocht goed horizontaal staat, anders staat direct het laatste rechte stuk uit het lood. Waterpas erbij dus en als de bocht goed staat de klemband flink aandraaien.
Het eindresultaat mag er zijn, keurig in het midden van de muur komt de buis naar boven. Het laatste stuk buis kan nog even niet geplaatst worden, daarvoor moet eerst de definitieve hoogte van de schoorsteen bekend zijn, dan kan daarop de buislengte worden aangepast.

Ook de tweede schoorsteen is eraf

Omdat er een erg warme dag voorspeld was is El Jefe al vroeg begonnen met het slopen van de tweede schoorsteen. Deze schoorsteen was eigenlijk loos, zat er alleen voor de sier, er liep geen rookkanaal meer doorheen. Het was dus nog al eens gepiept, zeker toen Willem kwam om het puin mee op te ruimen. Voor de eerste koffie lag de schoorsteen dus al in de container. Klaar!

Directie maakt kachelhout

De stapel hout in de smidse groeide maar en groeide maar, tijd dus om eens flink opruiming te houden. De directie heeft die taak vandaag op zich genomen. Alle balken worden in hapklare stukken gezaagd en buiten op een pallet gelegd. Dat kan van de winter mooi in de kachel. De stukjes die overblijven en de slechte balken en zo gaan subiet het smidsvuur op. Het is daar achterin dus gloeiend heet!

donderdag 19 augustus 2010

Mooi werk van Sjaak

Goed bezig geweest die Sjaak, tijdens de bouwvak was er niemand die Sjaak om allerlei hand en span diensten kon vragen. Hij heeft die gelegenheid te baat genomen om eens flink op te ruimen overal, alle puin en rotzooi is nu dus weg. Het ligt er weer keurig bij, dat zal weer fijn werken straks.

Slopen op het hoogste punt, de schoorstenen moeten er nog af.

Omdat de bestaande schoorstenen niet goed genoeg waren (en omdat de nieuwe rookgasafvoer er niet door kon) moeten de schoorstenen ook nog gesloopt. Omdat maandag het dak eraf gaat dus vandaag maar begonnen aan dat klusje. In 1 avond heb ik er de eerste schoorsteen helemaal afgekregen. Het was flink aanpakken want dat ding was met toch stevig gemetseld! Maar goed met de juiste brekhaer blijft niks overeind. We zullen zaterdag eens proberen of we de kachelpijp omhoog kunnen zetten!

Luchttoevoer naar de houtkachel

De Kal-Fire haard heeft flink wat verbrandingslucht nodig. Omdat het een gesloten haard is haalt de haard het liefst de lucht direkt van buiten. (als hij de lucht uit de kamer trekt zit je zowat in een vacuum!) Dus er moest een sparing in de muur komen. De rookgas afvoer van de Kal-Fire is 250 mm, en voor de aanvoer zitten in de bodem van de kachel 2 gaten van rond 150 mm. Om de lucht aan tevoeren heb ik dus 2 gaten van iets groter dan rond 150 door de muur geboord, hierdoor komt dan 150 mm gegalvaniseerde buis met een haakse bocht naar boven, daarop komt dan de flexibele slang en die wordt dan aangesloten op de gaten in de haard. Klaar is Klara. Aan de buiten kant een mooi rvs rooster erop en je ziet er straks niks meer van.

De hanekam boven de voordeur.

Zoals beloofd zou er nog een foto volgen van de hanekam in het middenrisaliet rondom de voordeur. Tot hier waren Jos en Frank dus gekomen voor de bouwvak en gingen ze aan een welverdiend Palmpje. (Ja eentje maar, de rest krijgen ze als de meitak erin staat!) Op het terugliggende gedeelte onder de rol komen dus de mozaiktegels.

vrijdag 6 augustus 2010

Middenrisaliet bij de voordeur

Helemaal vergeten om op het blog te zetten, in de week voor de bouwvak hebben Jos en frank ook al een flink stuk van het middenrisaliet hersteld. Hierboven de aanzet. De eerste lagen, die straks toch achter de gestucadoorde plint komen hebben ze gemetseld met nieuwe stenen. daarna begint het restauratiewerk met de oude stenen. Omdat de bestaande gevel niet goed klopt qua maatvoering wordt het risaliet er voor tegenaan gezet. Zie je straks niks meer van!
En na 2 dagen werken zijn ze tot bovenkant kozijn gekomen. Inmiddels zit de hanekam (of is het een getoogde rollaag?) er ook al in, fotootje daarvan moet echter nog gemaakt. Even geduld a.u.b. Na de bouwvak verder!

woensdag 4 augustus 2010

De logees zijn er en we noemen ze.....

Dit zijn ze dan, onze grasmaaiers!
Vanaf vandaag komen ze een tijdje logeren.
Dit schaap noemen we Tinus.....

En dit is Petran!
En nee, we maken er straks geen shoarma of kebab van !


zondag 1 augustus 2010

grasveld wordt weer wei.

Het grasveld achter wordt weer wei, we mogen van ome Piet van Duuren 2 schapen lenen om het gras en de plukkem weg te houden. Moeten we echter wel zorgen dat het stuk is afgemaakt, om de schapen niet te laten ontsnappen. Om van de nood een deugd te maken besluiten we maar meteen om tussen v. Rijssel en ons de definitieve afrastering te plaatsen, houten palen met bouwmatten waar de klimop in mag groeien. Nu wel wat meer werk maar dan is dat ook vast af.

Sjaak en El Jefe boren de gaten voor de palen met de grondboor, helaas is ook hier tussen de bomen vroeger een puinstort geweest, mijn god wat moeten we vaak op de knieen om puin uit het gat te halen waar de boor op stuit.

De direktie werkt ook flink mee om de palen vast te zetten en de gaten te graven, hier is ze met de bats bezig zand aan de paal te gooien.

En 's avonds om 8 uur is het meeste werk af. Op de voorgrond staat de gaas al, het poortje is gemaakt en op de scheiding tussen ons en v. Rijssel staan all palen. Maandag verder met de bouwstaalmatten en als het dan een beetje meezit kunnen dinsdag of woensdag onze gasten komen logeren.

Gras, Plukkem en Zooimannen....

Oftewel, onze achtertuin, die enige tijd geleden door Martien is ingezaaid. Na veel te lang wachten met maaien staat het gras en ook het onkruid (in Vlierdens: Plukkem en Zooimannen) er veel te hoog op, tijd voor aktie dus.

De direktie plukt de plukkem en de zooimannen uit ons grasveld, het is grofwerk want die dingen staan wel een meter hoog. De kruiwagen is dan ook zo vol.

El Jefe, die meer van de technischdingen is, loopt hier achte de oude en vertrouwde ransomes grasmaaier. Zoals u aan het gras kunt zien is hij al eens op- en neer geweest en is hij nu haaks op de vorige maairichting terug aan het komen.

Helaas zonder het gewenste resultaat, er is geen doorkomen aan. de grond is toch te ongelijk waardoor de maaier het zwaar te verduren krijgt. Om half tien 's avonds geeft hij dan ook de geest. As afgebroken. Het is duidelijk, hier moet een andere oplossing komen!