donderdag 31 december 2009

Wie kwamen er dit jaar op deze site:

Op het eind van het jaar is de tijd gekomen voor de jaaroverzichten, zo ook voor onze blog. Vanaf 16 maart houden we via Google Analytics bij wie er op de site komt, waarvandaan en zo nog meer van die dingen. een overzicht:
1600 Bezoekers
3040 Bezoeken, (dus gemiddeld kwam iedere bezoeker 2 keer)
6603 Pagina's werden bekeken (dus gemiddeld 2,17 pagina's per bezoek)
Onze bezoekers lezen redelijk snel, gemiddeld verblijven ze 1,5 minuut op de blog
De bezoekers komen uit 66 landen (hierbij moet ik zeggen dat ik als ik op reis ben ook wel eens op de site kijk.
De meeste bezoekers per dag was 32, op 6 september j.l.

Ook is bekend hoe de bezoekers naar onze site komen. Dat is heel mooi verdeeld, 33,45% komt als direct verkeer (die mensen typen dus de sitenaam in 1 keer goed in), 32,07% komt via verwijzende sites (zoals hyves, blogger, linkedin of "peer en pien"), en 34,47% komt via zoekmachines (google e.a.).
Zoekwoorden die gebruikt worden zijn: "vlierdenseweg" , "trekhaak" , "yolanthe (en wesley)" , "marmottenrace" , "profiel schoonmaker" , "hanekam schuin slijpen" , "apekooi opbouwen" , "pien en peer"

Je zult de gegevens die ik hier laat zien vast wel in grafiekjes kunnen krijgen, alleen daar ben ik nog niet achter, komt misschien nog.

Opbrengst Zonnestroom 2009


Vandaag op de laatste dag van het jaar nog even de totaalproductie van de zonnestroom installatie opgnomen. De laatste 2 maanden heeeft de schaduw van de garage grote invloed gehad op de productie van de zonnestroom. Je ziet in de grafiek dat de opbrengst nogal inzakt. Totaal opbrengst vanaf 24 april 2009 tot vandaag is desalniettemin 1614 kWh. Als we er rekening meehouden dat de beschaduwwing vanaf nu weer steeds minder wordt zou een jaarproductie van 2200 kWh toch mogelijk moeten zijn. In theorie moet dat beter kunnen. We zullen het straks zien als de panelen op Vlierdenseweg 190 komen te liggen. Wordt vervolgd.

Elektra leidingen openhouden

Omdat er straks nog kabels door de buizen getrokken moeten worden willen we voorkomen dat de buizen verstop raken door bijvoorbeeld beton tijdens het storten. Daar is een heel slim trucje voor, je pakt stukjes buis die net een kleinere diameter heeft en knijpt deze dicht met een tang. deze stukjes buis schuif je in de andere en klaar is de jas.

Elektra leidingen aansmeren in muur

Hier El Jefe aan het werk, er moet "een bietje" specie gemaakt worden om de elektraleidingen aan te smeren. Teveel gedoe om de betonmolen voor de dag te halen. Gelukkig kan het ook in een flinke emmer. 1 troffel cement, 3 troffels zand en 1,5 yoghurtbekertje water.
En dan is dit het resultaat. De leidingen zitten mooi met cement aangesmeerd in de muur.

Elektra aanleggen

Hier op de foto zien we de leidingen voor de warmtepomp, er moet krachtstroom naar toe en tevens diverse stuurleidingen voor de verdeelunits en thermostaten. Ook is er een leiding opgenomen voor eventueel data.
En zo loopt het hele leidingwerk dan naar binnen. Effe een tegel erop en het blijft mooi liggen.
De laatste loodjes voor vandaag, hard gewerkt, nog voor de middag zat alles erin.

Elektriciëns aan het werk

Vandaag voor het het eerst de elektriciens op de bouw gehad, voor het leggen van de leidingen die in de werkvloer moeten komen te liggen. Hierboven John geconcetreerd bezig met het doorknippen van een pijp.
En ook Frank (of is het Foek?) in opperste concentratie bezig.

Vloerisolatie leggen nog een vervolg

Op deze foto is mooi de opbouw van de vloerisolatie te zien. Als eerste een laag folie, dat dient ervoor om te voorkomen dat optrekkend vocht uit het zandbed de isolatie aantast. Dan de eerste laag tempex (of is het piepschuim?) en daarbovenop de tweede laag tempex. De tweede laag tempex ligt dwars op de eerste laag om zo ervoor te zorgen dat de naden overlapt worden. OOk is het verstandig om de tempex in wildverband te leggen, ook ter voorkoming van naden.

Zandbed egaliseren

Voordat we de vloerisolatie kunnen leggen moet eerst het zandbed vlak zijn, dat moet dus geegaliseerd worden. Hier zien we El Jefe aan het werk met een mooi plank die als rij gebruikt wordt. Egaliser wordt ook wel eens afrijen genoemd.
Dat egaliseren in de nieuwe aanbouw was overigens nog niet zo gemakkelijk, vanwege de regen afgelopen dagen was het zandbed erg nat en dus modderig. Om het geheel toch goed vlak te krijgen hebben we er wat metselzand overheen gestrooid.

woensdag 30 december 2009

Verlof

Zo de afgelopen dagen hebben we verlof gehad. Effe weg van de bouw. We zijn naar Doetinchem geweest, naar Villa Ruimzicht. Een erg mooi hotel in een gebouw uit 1853. We hebben er ook heerlijk gegeten in restaurant Take Your Time. We zijn weer helemaal uitgerust teruggekomen. Voor wie wil weten waar we sliepen, ga naar de website van Ruimzicht, op de foto van het hotel zaten we in kamer 205, het raam onder "RUIM". En nu weer aaaaan de slag, want de baas zijn centen.....

zaterdag 26 december 2009

Nieuw gereedschap

Voor mijn verjaardag had ik van schoonmoeder een kadobon gekregen van de Gamma. Daar heb ik dus afgelopen week wat gereedschap voor gekocht. Een mooie vuisthamer van 1500 gram. Een korte voegspijker van 10 mm en een schrobzaag, om wat gemakkelijker de tempex te kunnen zagen. (en nog geld over zelfs!)

Nog meer metselwerk op 2e kerstdag

Vandaag ook nog op een paar plaatsen een steen op het peilmetselwerk gezet. Hier eentje bij de toekomstige voordeur
En eentje bij de aansluiting van de binnemuur op het kozijn van de serre. Allemaal voorbereiding om straks zo goed mogelijk de werkvloer te kunnen storten.

2e Kerstdag, doorvoeren dichtmetselen

En dan is het 2e kerstdag, El Jefe, zoals gewoonlijk op tijd wakker. Krantjes al gelezen, t.v. niks op, dan maar effe op de bouw kijken. Gelukkig vriest het niet meer, dus maar wat specie aangemaakt in een emmer en wat doorvoeren dichtgemetseld. Hierboven de doorvoer naar de standleiding van het riool.
En hier de doorvoer naar het toilet in de gang. Een paar oude stenen en wat dikke specie doen wonderen.

vrijdag 25 december 2009

Fijne Feestdagen

PRETTIGE KERSTDAGEN!!!
We wensen al onze lezers hele gezellige feestdagen.
Voor ons zijn het vooral uitrust-dagen.
Lekker even bijkomen van de afgelopen 6 maanden klussen.

Het begint gelukkig weer flink te dooien, dus na de feestdagen gaan we er weer vol tegenaan!
Waar zullen we over een jaar zijn?
Zal het lukken om volgend jaar kerst te vieren in ons nieuwe huis? Dat is eigenlijk wel ons streven. We gaan ons best doen!

dinsdag 22 december 2009

Deze restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ja dat is een verplichting als je subsidie krijgt. Je moet de subsidiegever vermelden in je publicaties. We krijgen, omdat we het oude gemeentehuis van Vlierden-Brouwhuis restaureren, een subsidie van de provincie Noord-Brabant, uit het potje voor de restauratie van Cultureel Erfgoed.

zondag 20 december 2009

Sneeuw geeft wel mooie sfeerplaatjes (voor kerstkaart volgend jaar?)

Het ziet er natuurlijk wel mooi uit, zo een laag sneeuw op de bouw. Hier een fotootje van de smidse. We zijn er nu ook achter dat de smidse niet water- maar ook niet sneeuwdicht is.
Mooi de sneeuw op de slangen van de warmtepomp en in de funderingen voor het terras.
En een totaalplaatje van onze "plak" vol met sneeuw. OK we hebben de foto's het mag nu weer beginnen te dooien, kunnen we verder met bouwen.

Bouwmaterialen beschermen tegen het weer

Het heeft vannacht gesneeuwd, en flink ook. Gelukkig waren we gisteren zo slim geweest om onze (oude) bouwmaterialen af te dekken met een flink zeil (gekocht bij de HEVU, à 0,23 € per/m2 een koopje)op deze foto zie je het zeil over al onze afgebikte stenen.

En hier ook nog een foto met de afgedekte isolatieplaten.

Watermeterput mag nog niet weg.

Eigenlijk zouden we de vloer in de gang tot aan de voordeur moeten doorstorten. Maar daar zit nog steeds de watermeterput. Omdat de watermeter pas kan verhuizen als de nieuwe meterkast klaar is, moet de watermeter nu nog in de put blijven zitten en kunnen we deze nog niet slopen. Daarom hebben we besloten om tot aan de watermeterput te storten en als straks de put weg is het laatste stukje vloer nog te maken. Je ziet, weer extra werk omdat je met veel dingen rekening moet houden.

zaterdag 19 december 2009

Vloer isoleren met tempex

Vloer isoleren dus, je koopt eerst een hele berg tempex. De onze is van Isobouw, maar er zitten stempels op die laten lezen dat het spul uit de filipijnen komt?? Je gebruikt 1 pak van 8 platen als werktafel / zaagtafel.
Dan is het natuurlijk (nadat je het zandbed afgereden hebt) van belang dat alles goed in elkaar past. Omdat er 2 lagen inkomen leg je de beide lagen haaks op elkaar, zodat alle kieren en naden dicht zijne. Er komt veel meetwerk bij kijken.
Eerst meten en daarna zagen. Je moet natuurlijk proberen zoveel mogelijk verlies te voorkomen. je legt de platen dus in wild verband en met een stuk dat je op het einde afzaagt begin je de volgende rij.
En zo komt het er dan uit te zien, nog effe een paar kleine passtukjes en dan is dit stuk ook weer klaar. Toch nog een dag aan te werken gehad en we zijn nu op de helft.

Brrrrrr, koud


Zoals je ziet een winters plaatje, we hebben een grote ijsbaan achter het huis en alle grond is bevroren. Kun je dan toch wat doen? Ja hoor, binnen vloer isoleren. Dat is wat we vandaag gedaan hebben. De kamer, gang en studeerkamer zijn nu klaar.

woensdag 16 december 2009

In de vorst

Tja, het zou er ook wel een keertje van komen, maar nu is het dan zover, we zitten in de vorst. Het zand waarmee we het peilwerk hebben aangevuld was erg nat en dat water is nu bevroren. Er ligt een laag van een centimeter of 7 bevroren zand. Dat was nog niet zo een ramp geweest als het helemaal vlak had gelegen, maar omdat we de afgelopen dagen de waterleidingen en riool erin hebben moeten liggen is het zeker in de keuken, serre en bijkeuken verre van vlak. Er liggen grote brokken bevroren zand. De beslissing was vandaag dan ook snel genomen. We stellen het storten van de vloer uit tot na nieuwjaar. Jammer maar het is niet anders.

zaterdag 12 december 2009

Koud?


We beginnen echt te merken dat het winter wordt, vandaar dat we goed aangekleed op de bouw aan het werk zijn. El Jefe heeft daarom al sinds een week of 2 op de bouw een muts op, noodzakelijk om zijn hersens warm te houden. Vandaag echter tijdens het in de grond slaan van de piketten kreeg hij het toch wel warm. De muts iets omhoog dan maar.

Isolatie doorleggen bij deuren


De isolatie die onder de werkvloer komt te liggen moet bij de deur doorlopen tot in de spouw, dit ome een koudebrug te voorkomen. We hadden echter het peilwerk van de binnenmuren bij de deur toch iets te hoog opgetrokken. Daarom vandaag effe het bovenste stuk van de betonblokken afgeslepen. Dat ging vrij gemakkelijk. Van 1 kant inslijpen met de diamantschijf, daarna met de vuisthamer tegen de betonblok slaan en hij breekt keurig af.

Blije timmerman?


Zo eindelijk een foto van een beetje blije timmerman, zou dat komen omdat we eindelijk helemaal uit het gekruip in de bestaande bouw zijn? Of verheugt hij zich al op het weekje Skieën volgende week zaterdag??

Fundering uitzetten verhoogd terras

Vandaag gewerkt aan het uitzetten van de fundering voor het verhoogd terras. Dit terras komt op dezelfde hoogte te liggen als de vloer in het huis, dus ook hier zullen we omhoog moeten. Hier op de foto staan de bouwplanken er al weer.
Op deze foto de timmerman en El Jefe in overleg over de hoogte en exacte plaats van de fundering. Een zeer secuur werkje, want het terras moet als het kan wel recht achter het huis liggen. Gelukkig kun je secure werkjes met een gerust hart aan dit team overlaten.

Natuurlijk was er wel weer iets "ongewoons" aan ons verhoogd terras. Er moet namelijk een ruimte onder het terras komen voor het monteren van de verdeler voor de warmtepomp slangen. Het was effe een gepuzzel, maar we zijn er toch aanuit gekomen.

Binnenriolering maken, vervolg

Afgelopen donderdag- en vrijdag avond ook nog even het binnenriool in de bestaande bouw afgemaakt. Hier op de foto El Jefe, zeer geconcentreerd aan het "plekken" met de PVC lijm. Maar goed dat het gebouw flink ventillert, anders zou het nog wel eens een hele gezellige avond geworden kunnen zijn.
Hier op de foto duidelijk te zien dat er een aantal aftakkingen op een hoofdleiding komen. Erg belangrijk bij het maken van een binnenriool is dat je in het horizontale vlak alleen met 45° bochten en t-stukken mag werken. Echter bij een verticale standleiding die op een horizontale leiding komt moet je met een 90° bocht werken.
Verder is het belangrijk dat het riool onder afschot komt te liggen. Dit zorgt ervoor dat het rioolwater altijd naar het laagste punt stroomt. Je moet er echter voor opletten dat het afschot niet te groot wordt, anders stroomt het water te snel weg en blijven de vaste bestanddelen (drollen ja) niet drijven.

dinsdag 8 december 2009

Ook nog 2 funderinkjes gemaakt


Aan het einde van de dag ook nog even 2 funderinkjes gestort, deze hierboven op de foto is voor het toilet dat onder de trap komt.

En hier zie je het funderinkje van de achterwand en de zijwand van de meterkast. Het was vrij snel gepiept, sleuf graven, folie erin, in de bestaande fundering stekken boren, hierop betonijzer vastvlechten, en dan beton erin. De beton hebben we zelf gedraaid, het was te weinig om een pompmixer te laten komen. De verhouding voor beton: 3 scheppen zand, 2 scheppen kiezel, 1 schep cement.

Slangen bronsysteem warmtepomp verleggen

Vandaag hebben we ook de uiteinden van de slangen van het horizontale bronsysteem van de warmtepomp op hun definitieve plaats gelegd. Het laatste stuk van de slangen hebben we opgegraven en opgeschoven in de richting van het terras. Alle slangen liggen dan straks onder het terras. er ligt dan overal flink wat zand op en we lopen geen risico om ze stuk te stoten bij het aanleggen van de tuin.

Hier zie je dat de slangen mooi uitkomen bij de mantelbuizen waardoor de warme en de koude leiding richting de warmtepomp komen te lopen. Op deze plek komt nog een verdeler op de muur, waarop de 10 lussen aangesloten gaan worden.

Aanvullen Peilmetselwerk

Vandaag hebben we het peilmetselwerk aangevuld met zand. Hiermee brengen we het zandbed op een hoogte tot 34 cm beneden peil. Hierbovenop komt dan 12 cm isolatie, 10 cm werkvloer, 3 cm isolatie en 9 cm afwerkvloer. Dan zit je daarna precies aan peil.
Hier op de foto zie je dat het zandbed binnen al klaar is.
Het aanvullen wordt gedaan door de gebroeders Twan en Rene vd Berg, ze hebben alles bij wat maar nodig is: grote kraan met verschillede bakken, trilplaten, wackers, laserapparaat enz.
Telkens als er een flinke laag zand in de put gestort is met de kraan wordt de laag aangetrild en het bed uitgevlakt. Als laatste gaan ze er met een trilplaat overheen en klaar is kees.
En zo ziet het er dan uit. Voor meer info over vd Berg Bestrating in Deurne, klik HIER

Planken spijker- en schroefvrij maken


Sjaak is weer aan het werk aan zijn biktafel.Nu effe niet om stenen af te bikken, maar om planken schroef- en spijkervrij te maken. De planken hebben we zaterdag weer nodig om de bouwplanken van het verhoogd terras te maken.

zondag 6 december 2009

Pur


En ook de eerste bus PUR (purschuim) is gebruikt in onze verbouwing. Mooi spul, maar je krijgt er zwarte vingers van (hè Peer!), heel erg handig om kleinere en grotere gaten dicht te maken. Of zoals onze vriend de timmerman zegt: kiekte ge erdur, dan vatte ge PUR, en as ge het nie wit, vatte ge kit.

Trap moet er ook aan geloven.


Tja die mantelbuizen die moeten bereikbaar zijn voor de nutsbedrijven, we kunnen ze dus niet net ut de gevel laten komen maar moeten ook onder de trap door. Daarom moesten we alvast een stuk van de trap slopen. (De trap moet straks sowieso helemaal opnieuw modat de voordeur een stukje verplaatst wordt).

Op de foto's is mooi te zien waar je puin kunt laten. onder de trap dus. 1 geluk bij een ongeluk is dat uit de trap een heleboel goeie originele stenen komen. Kunnen we straks goed gebruiken voor de restauratie.