donderdag 20 juni 2024

We kunnen weer regenwater hergebruiken

We hadden natuurlijk tijdens de bouw al besloten om regenwater te gaan hergebruiken voor het spoelen van de toiletten en het water van de wasmachine. We hadden daarvoor een systeem van Intewa geinstalleerd . (de Rainmaster Eco om precies te zijn)

Nu wilde het geval dat hiervan de pomp stuk was, waarschijnlijk omdat ie toch iets te hard moest werken om het water uit de put aangezogen te krijgen. een ander nadeel was dat de pomp in de unit was gebouwd die in de meterkast hing, ook al zou het ding fluisterstil zijn, je hoorde 'm toch telkens als ie aan het werk ging.

Zomaar de pomp vervangen wilde ik dus derhalve niet, dat zou namelijk het probleem niet oplossen. Na overleg met Han van Zeeland van vanzeelandwatertechniek.nl uit Deurne. besloten om te gaan voor een dompelpomp met drijvende aanzuiging in de put. hiervoor de Pedrolle Top Multi evotech 2 gekozen.


Van de originele unit van Intewa hebben we de print van de besturing, de driewegklep, de vlotter en het expansievat gebruikt. De vlotter in de tank bepaalt de positie van de driewegklep. Bij voldoende water neemt het systeem water uit de regenwatertank. Wordt het niveau in de tank te laag schakelt de driewegklep automatisch om en gebruikt het systeem leidingwater. Er zit zelfs een metertje op dat bijhoudt hoeveel leidingwater gebruikt is.
Het geheel is door onze loodgieter Bart Beijers water technisch keurig aan elkaar geknoopt. Als extra hebben we een bypass toegevoegd waardoor we de regenwaterunit kunnen omzeilen mochten we iets moeten repareren of vervangen. O ja, natuurlijk hebben we een keurig terugslagklepje geplaatst zodat er nooit regenwater in het leidingwatersysteem kan lopen.
Tot nu toe werkt het systeem perfect, we gebruiken regenwater en horen de pomp niet meer.

Nu maar hopen op veel regen!