vrijdag 31 december 2010

Laatste plaatje van de bouw in 2010

En dan is er alweer een jaar om, 2010, voorbij, afgelopen, klaar, over, uit. Het kleine beetje hoop dat we hadden om er eind 2010 te wonen is niet gehaald, maar daarom niet getreurd, we gaan gewoon rustig verder. Er moeten nog flink wat dingen gebeuren (voegen, vloeren smeren, stukadoren, tegels zetten, enz. enz.) maar voor een heleboel van die werkzaamheden zijn we afhankelijk van het weer en dat werkt op dit moment (net als in de winter 2009-2010) niet mee. We eindigen daarom met een laatste plaatje van de stand van zaken van vandaag 31-12-2010, tis wel een beetje mistig, maar het ziet er toch sfeervol uit. Misschien een mooi plaatje voor op de kerstkaart van volgend jaar? Wij wensen alle (trouwe) lezers van ons blog een hele fijne jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2011!

Kraanaansluitingen boven vastgezet

Twan had afgelopen week de waterleidingen boven al gekoppeld en voorzien van muurplaten en zo. De taak voor El Jefe om die dingen keurig op maat in de muur te bevestigen. Hierboven de aansluiting voor de badkraan (Hansgrohe Axor Montreux 16540XXX) De muurplaten zijn vastgezet op de juiste h.o.h. maat van 170 mm. op een geïmpregneerde lat.De aansluitingen moeten straks nog verlengd worden omdat hier nog een plateautje voor komt te staan.
Belangrijk is dat de beide aansluitingen waterpas op dezelfde hoogte staan, anders hangt straks de kraan scheef en dat is iets wat je niet graag ziet.
Natuurlijk moet je er voor zorgen dat het warm en koud water aan de juiste kant komt, warm water links, koud water rechts. in ons geval moesten de leidingen dus even kruissen.

Het inbouwreservoir van het toilet boven staat

Vandaag kon El Jefe eindelijk het inbouwreservoir definitief op zijn plek zetten. Twan heeft inmiddels de waterleidingen op de bovenverdieping allemaal doorgekoppeld, ook die achter het reservoir kwamen te zitten. Het was nog best een gepuzzel, vooral omdet er in het toilet ook nog dat mooie houten spant zit. Het kwam gelukkig mooi uit. Het hart van het toilet staat nu op 45 cm vanaf het deurkozijn, richting de achtergevel hebben we zelfs nog meer plek over. 
We hebben het toilet iets hoger gezet dan standaard, het hart van de rioolafvoer zit nu op 26 cm, standaard mag deze op 23 cm zitten maar iets hoger is fijner in het dagelijks gebruik. Overigens, voor de doet het zelvers onder ons, let op met het neerzetten van het inbouwreservoir, als de definitieve vloer nog niet gemaakt is moet je rekening houden hoeveel er nog aan vloer bovenop de werkvloer komt, anders zit je straks te poepen met je knieën naast je oren.

Dagkantbetimmering

De dagkanten bij de ramen worden in ons huis betimmerd, dat wil zeggen, het stukje muur tot aan het raamkozijn wordt niet gestukadoord, maar voorzien van interpaint (dat is multipaint voor binnen) en dan geschilderd. Het is een heel werk, Omdat we bij het stellen van de kozijenen in de oude muren hier en daar wat hebben moeten schipperen staan de kozijnen er niet precies waterpas in. De uiteinden van de dagkantbetimmering moeten echter wel waterpas staan omdat de stukadoor ermee gelijk moet smeren. Alles moet dus op maat gezagen worden. De zaagkant moet dan ook nog even met grondverf ingesmeerd worden, mocht er dan vocht via de vensterbank onder de betimmering trekken, trekt het niet meteen in het hout.
De van poriso's gemetselde muren zijn niet precies haaks en gelijk, dus is het zaak om de dagkantbetimmering op maat te zetten en de ruimte tussen de interpaint en de muur (of de latei aan de bovenkant) vol te purren. Omdat de pur flink uitzet zou dit de dagkantbetimmering naar binnen kunnen drukken. Om dat te voorkomen worden ze aan de zijkant met latten tijdelijk aan de muur vast gespijkerd. De betimmering tegen de latei wordt op zijn plek gehouden door er stellatten onder te klemmen.
Om die mooie vensterbanken niet te beschadigen leggen we er een stuk oude isolatie op voordat we met stellatten de dagkantbetimmering tegen de latei boven klemmen.
Als dan de pur uitgehard is zit de betimmering muurvast op zijn plek, het teveel aan pur kan eraf gesneden worden, de stellatten er onder uit en de latten die de zijkanten op zijn plek houden kunnen los. Klaar!

zaterdag 25 december 2010

Bad op pootjes

Gisteren is ons bad op pootjes geleverd. Het is het bad Naomi en het komt van Retrobad uit Delfzijl. De chauffeur presteerde het, om ondanks de enorme chaos door de sneeuw op de wegen, om kwart voor 12 aanwezig te zijn. Een kwartier voor de afgesproken tijd! Respect! Snel het bad uitgeladen want hij moest nog door naar Maastricht (of hij kerstavond nog is thuisgekomen betwijfel ik ;-) ) In ieder geval staat het bad nu. Even de pootjes eronder gezet en dan is dit het resultaat. Voor aktiefoto's met De Directie erin moeten jullie nog even wachten tot het straks aangesloten is in de nieuwe badkamer.

vrijdag 24 december 2010

De vensterbanken plaatsen

Vandaag hebben de timmerman en El Jefe hard gewerkt om de binnenvensterbanken te plaatsen. Het zijn hardstenen vensterbanken die 2 cm dik zijn, echter met een opgedikte rand. Ze lijken als ze erin zitten dus 4 cm dik. Verder hebben ze een neus buiten de dagkant uit, hier komt straks de architraaf van de dagkantbetimmering op te staan. De vensterbanken moeten voordat ze geplaatst worden worden ingesmeerd met een papje van Portland cement, aanbranden heet dat in bouwtermen.
Dan wordt de kant bij het kozijn voorzien van pur, voor de isolatie onder de vensterbank. boven de binnenmuur komt echter de specie, hierin moet de vensterbank vast komen liggen. Als de specie wat dun is worden er wiggen onder gezet om ervoor te zorgen dat de vensterbank niet te ver naar beneden zakt, hij moet namelijk wel waterpas blijven liggen.
Als de specie "aangetrokken" is (gedroogd) kunnen de wiggen er onderuit. De gaten waar de wiggen zaten worden dan met een voegspijker (of een plamuurmes) vol gezet met specie.
Het eindresultaat ziet er dan zo uit, keurig gemaakt al zeggen we het zelf, we waren dan ook heel tevreden dat het allemaal gelukt was in 1 dag. Nu kan komende week de dagkantbetimmering erop gezet worden.

De watermeter in het verband

Nou dachten we de watermeter zo goed ingepakt te hebben, bleek hij toch bevriezingsverschijnselen te vertonen, gelukkig alleen in het laatste stuk, dus kapot was er nog niks. Met de bouwlamp van 1000 W erop was het zo ontdooit. Toen maar besloten om de hele meter beter in te pakken. We hadden nog een aantal meter vilt over. Zoals je ziet is de zuster langs geweest en die heeft de watermeter keurig van een mooi viltverband voorzien. Daarna weer de glaswol er omheen en dan zou het toch niet meer moeten kunnen bevriezen.

Specie maken als er een halve meter sneeuw ligt, kan dat?

Indien u in het bezit bent van een smederij met werkend smidsvuur wel. Gewoon de molen binnen zetten bij het vuur. O ja, niet vergeten, als het nog niet vriest ook voldoende zand binnen zetten en natuurlijk zorgen dat je ergens water te pakken kunt krijgen. (Het water in de ton is namelijk stijfbevroren!)

Nieuwe oude ventilatieroosters

Gisteren hebben we de nieuwe "oude" ventilatieroosters opgehaald. De ventilatieroosters waren van gietijzer, maar dat is moeilijk na te maken. Gelukkig wist Antonie van Baars, van smederij van Baars in Asten een oplossing. Gewoon laten laseren uit een plaat staal, daarna schoperen en spuiten en het verschil is onopvallend. Op de foto links de nieuwe "oude" roosters, rechts de originele.

maandag 20 december 2010

Weer in de vorst

Zo we zitten oficieel weer in de vorst. Vandaag zou eigenlijk de smeervloer gemaakt worden, maar de temperatuur was te laag. Omdat voor de komende dagen niet veel hogere temperatuur verwacht wordt is samen met Ketelaars (de vloerensmeerder) besloten om het smeren uit te stellen tot na nieuwjaar. Ijs en weder dienende zijn we dus op maandag 2 januari aan de beurt.

zondag 19 december 2010

Nog een beetje bekisting gemaakt.

Omdat de smeervloer straks tot aan de rand van de overloop moet doorlopen hebben we nog even een stukje bekisting gemaakt. Dan is dat straks mooi vlak en strak. Ook mooi te zien is dat hier naast de bekisting de isolatie niet doorloopt tot aan de rand. Dat is bewust gedaan om te voorkomen dat je straks scheuren krijgt in het stucwerk als de isolatie door zou lopen en er wordt overheen gestuct is de kans op scheurvorming groter. Ook de vloerverwarmingsslangen blijven een stukje weg van de rand, dat is weer nodig om straks eventueel de balustrade vast te kunnen boren.

De verdeler van Thermoplan

Hier een close-up van de verdeler die Thermoplan maakt voor de vloer- en wandverwarmingsslangen. Het is een heel spektakel, met zoveel aan- en afvoeren. Als je goed kijkt zie je kleurverschil in de slangen, de witte slangen die aan de buitenkant zitten zijn wandverwarminsslangen. De meer doorzichtige slangen zijn voor de vloerverwarming. Verder zit is de bovenste buis de aanvoer en de onderste de afvoer (zie je aan de kleur van de kraan rechts.) Op de aanvoer zit bij ieder aansluiting ook nog een flowmeter waarop straks is af te lezen hoeveel water er nou door iedere groep stroomt. Dit kan dan indien nodig nog iets bijgeregeld worden. Om te onthouden welke groep voor welk deel van het huis is heeft Johan dat hier keurig op de slangen geschreven. (ik hoop met watervaste stift!)

af- en doorvoeren beschermen

Omdat er op de vloeren straks een cm of 5 smeervloer komt moeten af- en doorvoeren afgeschermd worden zodat er geen cement in komt. Hierboven zitten de 2 doorvoeren waardoor straks de aan- en afvoer van het bronsysteem naar binnen gaan komen. De invoer bochten waren net wat kort, daarom hebben we er maar een kistje omheen gezet. 
Op de badkamer zit de afvoer van het bad en die van de douche ook  midden in de vloer, omdat we straks de afvoeren netjes willen kunnen aansluiten willen we ook hier niet dat de smeervloer tegen de buis aan komt. Dus strookje peridam eromheen en McGyvertape, kunnen we er straks nog mooi bij.

Sneeuw, houdt het nooit op?

Vannacht weer een 10 cm sneeuw gevallen, dat kunnen we eigenlijk niet hebben, het moet dooien voor de vloerensmeerder namelijk. Mooi te zien dat de sneeuw nu op de vensterbank ligt. Zonder het glas had er weer een hele vracht binnen gelegen. Wel er op letten dat het glas spiegelt als je foto's maakt!

Ook op de overloop worden de leidingen weggewerkt

Ook op de overloop zaten nog wat leidingen van het ventilatiesysteem in het zicht, die moeten natuurlijk ook netjes weggewerkt worden. Ook dat is door de timmerman keurig met de hoek van het spant mee gedaan. Een heel gepuzzel, dat dan weer wel, maar het resultaat mag er zijn.

De afvoer van de afzuigkap is helemaal weggewerkt

Hier zat dus nog het laatste stukje afvoerbuis van de afzuigkap in het zicht. De vraag was hoe dat weggewerkt moest worden. We hebben besloten om het zo klein mogelijk te houden en met de schuinte van de afvoerbuis mee. Als het straks gestukadoord is zal het zo het minst opvallen denken we.

zaterdag 18 december 2010

verdelers voor de vloer- en wandverwarming aansluiten

Na het leggen van de slangen over de vloer en in de wand moeten de verschillende lussen aangesloten worden op verdelers. Wij krijgen in huis 3 verdeler. Op de foto hierboven de verdeler die onder de trap komt. De slangen uit de studeerkamer, hal en woonkamer moeten hierop nog aangesloten worden. 'T ziet er wat rommelig uit maar dat komt goed.
In de bijkeuken zit de verdeler met daarop de groepen van de keuken, de eetkamer, de hal en de bijkeuken. Deze is aangesloten door Johan, helaas zonder er een aktiefoto van te maken.
De 3e verdeler zit boven in de berging. hierop zit de hele bovenverdieping + het dak van de eetkamer aangesloten. Op de foto Jos in aktie tijdens het aansluiten. De verdelers zijn gemonteerd op multipaint platen, dat is gemakkelijk, dan kan de stukadoor namelijk tot op de plaat stukken en hoeft hij niet achter de verdelers door te frotten.

En nu zit eindelijk al het glas erin

Vandaag was Proglas terug om de laatste ramen ook te plaatsen. Helaas niet om half 8 zoals afgesproken, maar rond een uur of half 10 waren ze er dan toch. Rond 11 uur stond al het glas erin. Het voelde meteen een stuk warmer aan! Nu moeten ze nog een keer terugkomen om te kitten, maar dan moet de temperatuur boven 5 °C zijn. Dan kunnen ze gelijk de roedes plakken over de wiener sprosse.

Meterkast, nu ook met krachtstroom

De tijdelijke meterkast is nu ook uitgebreid met een krachtgroep. De vloerensmeerder heeft krachtstroom nodig om zijn pomp te laten draaien. John heeft de groep en het stopcontact vanmiddag ingemaakt. 'T is provisorisch dus niet kijken hoe die kabel hangt.

donderdag 16 december 2010

De steiger uit de vide

Omdat morgen de mannen van Thermoplan het laatste stuk van de verwarmingsslangen moeten leggen in de hal moest de steiger eruit. Dat hebben Sjaak, de Directie en El Jefe vanavond even gedaan. Om een uur of half 8 was het karwei gepiept. Het is een schitterend gezicht om van benedenuit de nok in te kijken. En hoooooooooog dat het is. De Directie probeerde de hele hoogte op de foto te knippen, maar met ons 4 megapixel casiotje kreeg ze dat niet voor elkaar. waarschijnlijk moet Peer een keer langs komen met iets groothoekerigs of zo. Overigens, waar El Jefe staat komt nog een balustrade, anders zou het wel eens kunnen dat hij 's nachts naar beneden kukelt onderweg van de slaapkamer naar de zeikstal.

Voordeur winddicht maken

Nu (bijna) overal het glas in staat blijkt pas wat voor een trekgat (tochtgat voor buitenlanders) de voordeur is, een snijdende wind gaat er doorheen. Daar heeft El Jefe maar eens snel een zeil voor gespannen.

Hele hoge deuren in de eetkamer

De deuren in de eetkamer zijn geplaatst, hoewel alleen de middelste 2 deuren open kunnen zijn de andere deuren precies hetzelfde gemaakt door Pieter van Dinther, dat ziet er namelijk het mooiste uit. Het zijn wel joekels van deuren geworden, ongeveer 3 meter hoog. Dan kan er straks een giraf binnen zonder te bukken!
Tussen de kozijnen zijn de stalen kolommen nog te zien die neef Johan gemaakt heeft, kijk maar goed want ze worden straks nog keurig weggewerkt, er komt eerst isolatie tegen (koudebrug wegwerken) en dan wordt het afgetimmerd.

Glas wordt geplaatst

Vandaag is proglas begonnen met het plaatsen van het glas en ze zijn gelukkig al een flink eind opgeschoten. Al het glas van het huis staat erin. alleen de ramen van de eetkamer moeten morgen nog geplaatst worden. Hierboven het raam in de voorgevel van de huiskamer. Mooi te zien is dat de bovenlichten voorzien zijn van wiener sprosse. Wiener sprosse is een aluminium verdeling binnen in het HR++ glas, over deze aluminium strippen worden houten roedes geplakt, waardoor het net lijkt alsof het raam uit kleine ruitjes bestaat. De reden om voor wiener sprosse te kiezen is uit kosten oogpunt, glasleveranciers rekenen bij HR++ glas met minimale maten van 0,5 m2, als je dus allemaal kleine ruitjes zou bestellen moet je relatief veel glas betalen. Nu heb je alleen een kleine meerprijs voor de wiener sprosse in de ruit.
Ook in het bovenlichtje van de kleine keukenramen komt een verdeling, hier zie je dat er 1 verticale roede op komt, het lijken dan net 2 hele kleine ruitjes.

dinsdag 14 december 2010

Steiger achter de eetkamer eindelijk weg.

Dan zie je pas hoe geweldig mooi het wordt aan de achterkant. En het wordt nog veel mooier als er straks de deuren in staan. Dat kunnen we morgen zien, dan komen de mannen van Coppens de deuren plaatsen. El Jefe en Sjaak hebben de deuren vanavond opgehaald bij Pieter van Dinther. Ze staan klaar om erin gehangen te worden.

Glas is geleverd

Afgelopen maandag is al het glas geleverd, in totaal 3 bokken vol. Het glas wordt a.s. donderdag gezet, dan zijn we niet alleen meer waterdicht, maar ook winddicht, en dat zou eens tijd worden. Het glas komt uit Duitsland, van Nowak Glas, maar dat schijnt heel normaal te zijn. De ramen met de wienersprosse zitten er ook bij, dat heb ik stiekum al gezien toen ik door de folie zat te loeren.

zinkwerk dak aanbouw af

En Willem van Kampen is ook weer geweest, gister en vandaag is hij in de weer geweest met het zinkwerk voor het platte dak van de aanbouw. De zinken afdeklijsten, zoals hier te zien keurig verstek gemaakt en gesoldeerd.
En dan natuurlijk ook 2 hemelwaterafvoertjes om het regenwater van het hoge platdak van de eetkamer netjes op het lage platdak van de bijkeuken te krijgen. Het zit er zoals te verwachten was van Willem weer keurig in.

vloer- en wandverwarming

Sinds gistermiddag zijn de mannen van Thermoplan bezig met het installeren van de slangen voor de wand- en vloerverwarming. Hier een stuk van de badkamer, waar je op de vloer de slangen ziet liggen en tevens in de wand. De slangen in de wand zijn nodig omdat we vanwege de warmtepomp een lage temperatuur verwarming hebben en de wanden voor extra capaciteit zorgen. (overigens, de slangen zorgen ook voor koelte in de zomer, dan draait de warmtepomp namelijk andersom.)
De verdeler komt in de berging boven, ofwel technische ruimte, er komt zoveel aan techniek in dat er weinig ruimte overblijft als berging. Je ziet dat er een complete spaghetti van slangen ontstaat, maar die worden keurig netjes aangesloten op een verdeler. De lengte van 1 lus is maximaal 85 m, wat dan weer ongeveer 10 m2 vloeroppervlak is.

zondag 12 december 2010

Vloer boven isoleren

Ook boven wordt de vloer geïsoleerd. Omdat we daar maar 10 cm hebben voor de complete vloeropbouw (isolatie, netten+slang, smeervloer, afwerkvloer) gebruiken we isolatie van 2 cm dik. Zo houden we nog iets van dekking over boven de slangen. Hierboven is Willem bezig met het leggen van de isolatie. Zoals te zien is het een heel gepuzzel als je de isolatie goed neer wil leggen met zo min mogelijk zaagverlies.
De Directie, die de hele middag voor Hauzer op de Maasboulevard in Venlo had moeten werken was om 5 uur terug en heeft ook nog even het werkpak aangetrokken. Fijn netten aan elkaar vlechten. Om 7 uur 's avonds was alles gelukkig klaar, Giesbers kan komen met zijn slangen.

vloer bovenverdieping vlak maken Sjaak met de schup

Ook op de bovenverdieping krijgen we verwarming en koeling via de vloerslangen. Dus moet ook hier de vloer geïsoleerd worden en netten erop. Eerst dus alle rotzooi van de vloer, en dan vooral de cement die her en der toch nog opgehoopt is. Sjaak doet dat fijn met de schup.

Plafond in het toilet, een uitdaging

Het maken van het gipsplafond in het toilet was nog niet zo gemakkelijk, dat verrekte spant (volgens de timmerman) zit flink in de weg. Allerlei lastige hoekjes en zo.
En dan zit er nog een strook achter het spant ook waar een gipsplaatje in moet.. Het is straks nagenoeg onzichtbaar, maar ja het moet er wel in, de stukadoor zal een smalle spaan moeten gebruiken om dit te stucken.
Er moest ook nog een centraaldoos in het plafond voor de lamp, Foek, die als eerste veel te laat kwam en als tweede geen tijd had omdat hij kerststukjes moest maken, peerde er tussen uit. Gelukkig zijn timmermannen van alle markten thuis en zit de centraaldoos er toch in.

Plafond van de badkamer zit er bijna helemaal in

Het plafond van de badkamer is vandaag ook gemaakt door de timmerman. Hiervoor gebruik je geen gewone stucplaten, maar speciale, geschikt voor vochtige ruimtes. Wij hebben hiervoor knauf greenboard, de naam greenboard is door een hele slimme marketingman bedacht, waarschijnlijk omdat het spul groen is. Als hij het nu gewoon badkamerboard had genoemd had iedereen precies geweten wat hij bedoelde.
Helaas hadden El Jefe en de timmerman niet zo goed gerekend met de vierkante meters, we kwamen namelijk 1 plaat greenboard te kort. Hier precies in de douche. Mooi om te zien is dat het plateau gemaakt voor de shampoo flessen op te zetten ook gebruikt kan worden voor de dozen met schroeven.

Plafond in de dakkapel ook klaar voor de stikkadoor

Vandaag heeft de timmerman ook de gipsplaten in het plafond van de dakkapel geplaatst, was natuurlijk nog weer best lastig want er zat nog hier en daar wat dakplaat in de weg.
Het eindresultaat mag er echter ook weer zijn. De gipsplaten zitten er keurig in, nou mag de stukadoor ervoor zorgen dat er een strak plafond in komt te zitten. Je ziet dat de houten gording mooi in het zicht blijft.