woensdag 28 september 2011

Dakplaten op de garage

Afgelopen zaterdag hadden we een flinke klus. De dakplaten moesten op de garage, om deze zo eindelijk ook waterdicht te hebben.
Er waren vanwege het gesjouw flink wat hulptroepen ingeschakeld. Jurn en Geert waren onze extra krachten vandaag. Hierboven de hele familie Sevens, die samen de dakplaten van de stapel naar de plaats waar ze omhoog moeten dragen. Samen steken ze de platen omhoog.
Boven neemt de Timmerman de platen aan (samen met Sjaak) en schuift de platen verder over de gordingen naar boven. Let op, de dakplaten altijd over de tengels naar boven schuiven om te voorkomen dat de witte onderkant beschadigd.
Als de plaat op de gordingen ligt wordt ze omgedraaid zodat de witte zijde onder en de tengels boven komen te liggen. Jurn en de timmerman draaien hier samen een plaat om.
Daarna wordt de witte kunststof afwerkstrip in de rand van de dakplaat geschoven. Dit zorgt voor een nette afwerking aan de onderkant, zodat je de naad tussen de platen niet meer ziet.
Als de kunststof strip op zijn plek zit wordt de dakplaat met de bijgeleverde haaknagels vast geslagen op de gordingen. De haak van de haaknagel komt dan op de tengel uit zodat het geheel stevig vast zit. O ja, het is de bedoeling om bovenop de haaknagel te slaan en niet ernaast.....
En als dan alle platen op het dak liggen is het tijd om alle naden en ook de nok af te purren. op die manier wordt het dak keurig waterdicht. Hier El Jefe bezig met het purren van de nok en de naden tussen de platen. Nog een interessant detail, op de muurplaat hebben we een strook dpc-folie geniet, dit zorgt ervoor dat het water dat bij regen van de dakplaten stroomt niet de spouw in schiet, ook hopen we dat hiermee de muren minder nat worden bij een flinke bui.

Weer een nieuw huisdier

Bij het opruimen van de klinkers en kinderkoppen van de oprit kwam De Directie een nieuw huisdier tegen.... een flinke sprinkhaan, tis een mooie groene niet?

Nog meer ankers

Ook de gordingen moeten natuurlijk vast op de binnenmuur komen te liggen. hiervoor hebben we natuurlijk de gordingankers (of heten ze haakankers?) gebruikt. 3 houtdraadbouten erin en het zit hardstikke vast

Opruimen

Een van de specialiteiten van Sjaak, al het zaagsel, stukken steen, slijpsel en wat er nog meer aan rommel lag is nu uit de garage verdwenen. 'T ziet er meteen een stuk beter uit. Complimenten voor Sjaak.

Binnenmuur voorgevel ook klaar, isoleren maar...

Zo een voor de middag flink aanpoten en Hans heeft het binnenwerk van de voorgevel er ook in zitten, was gelukkig iets minder geslijp omdat er aan elke kant maar 1 gording zit.
Voor El Jefe wachtte er nog een mooi klusje het afpurren van de naden tussen de isolatie in de spouw en de onderkant van de muurplaten. Ook hier proberen we de koudebruggen zo goed als het kan weg te werken dus flink met de purspuit er door. 
Natuurlijk moest de achtergevel ook nog geïsoleerd worden, ook hier is El Jefe flink wat tijd aan kwijt geweest. toch best wat snijwerk om alles passend te maken en goed aan te laten sluiten. De naden die je dan hier en daar overhoudt kun je fijn afpurren.

Gezelligheid in huis

Nu we dus echt "wonen" in ons nieuwe oude huis moet het daar natuurlijk ook wel een beetje gezellig zijn. De Directie is een ware meester in gezellig... Met een paar flinke vazen, wat stengels bloemen en veel handigheid wordt dit een mooie binnenkomer op het dressoir.

donderdag 15 september 2011

Metselen gaat verder

Vandaag is Hans weer verder gegaan met metselen. De topgevel aan de achterkant van de garage is klaar. Althans, het binnenmetselwerk. Binnenkort kunnen de dakplaten er op. Dan nog de binnenmuur isoleren en de buitenkant kan ook opgemetseld worden.

Ook Sjaak was weer van de partij, hij ruimt lekker verder op. De badkuip doet nog steeds dienst als vuurkorf. Al het losse hout dat her en der verspreid ligt, word netjes opgestookt.
Het metselen van de topgevels is nog niet eenvoudig. Er komt een hele hoop zaag- en slijpwerk aan te pas. Niet alleen de schuine kant, maar ook rondom de gordingen.
Al met al is het na een dag stevig doorwerken klaar. Zaterdag gaan we verder met de voorgevel.

Noodspanten voor de garage

Voordat Hans weer komt metselen, moeten er noodspanten gemaakt worden. Een echt timmerman-karwei.
Een hoop meten, zagen, timmeren en een ideale vakman natuurlijk en dan heb je in no-time een prachtig tijdelijk spant van steigerplanken en resten hout. Want zuinigheid en vlijt.......

 Sjaak ruimt ondertussen de rommel op. Hij heeft flink last gehad van afkickverschijnselen.... Een tijd niet op de bouw werken, dat gaat je niet in de koude kleren zitten! Sinds de verhuizing word er natuurlijk minder geklust. Tja, en wat doe je dan met je tijd, als je al 2 jaar gewend bent om bijna dagelijks op "d'n bouw" te zijn? Gelukkig is er nog zat te doen, de garage moet nog, de tuin moet nog....
 Zo, de spanten zijn klaar. Nu de gordingen erin.
 Met z'n allen op het dak. Peter last nog even een stalen plaat tegen het spant / gordingen. 

zondag 4 september 2011

Hoogste punt garage

Ook de gordingen tussen de spanten zitten erin. Het hoogste punt van de garage is dus ook bereikt. Volgende week nog de gordingen naar de voor en de achtergevel en dan kan er weer gemetseld worden. El Jefe is nog even bezig met het plaatsen van de stalen steunen waaraan de nokgording uiteindelijk bevestigd gaat worden. En dan de meitak er nog in....

Wij houden van oranje....

Alleen zie je er straks niks meer van. De muurplaten moeten aan de onderkant in de loodmenie gezet worden. Dit zorgt ervoor dat eventueel optrekkend vocht niet vanuit de muur de houten muurplaat in trekt.

Isolatie op muurplaat hoogte brengen

Om straks de muurplaten te kunnen plaatsen moet eerst de isolatie op de juiste hoogte gebracht worden. mooi klusje voor El Jefe. Het is een heel geklauter elke keer om overal bij de spouw te komen maar met een beetje handigheid lukt het wel.
De isolatie moet gelijk komen liggen met de buitenmuur. Hier op de foto is dat mooi te zien, er moest overal een cm of 6 bovenop. Dus stroken zagen van de isolatie en dan een flinke rand pur erop. Isolatie in de spouw leggen en een paar stenen erop zodat ze niet omhoog komt, dan zit ze na een tijdje muurvast. Ook mooi te zien op deze foto de bevestiging van het muurplaatanker, mooi ingemetseld. Voor de doe het zelvers: zorg ervoor dat op de plekken waar de muurplaatankers komen er dpc-folie zit tegen de binnenmuur. Dat voorkomt doortrekken van vocht van buiten naar binnen. Als het mogelijk is ook nog wat isolatie laten zitten op de binnenmuur ter voorkoming van een koudebrug.

Balklaag garage

Gisteren de hele dag aan de garage gewerkt. Eerst begonnen met het afmaken van de balklaag voor de zolder. Het achterste stuk was al klaar, nu het stuk tussen de spanten nog. Het is een heleboel zaagwerk, vooral omdat de constructeur bedacht heeft dat de balken hoger zijn dan de profielen van het spant waar ze in moeten. Hier de timmerman (nog droog op dit moment) bezig met het inleggen van een van de balken.

Huisdier?

Gister hadden we een tijdelijk huisdier, er was een vogeltje naar binnen gevlogen, merk en type weet ik niet, wel dat hij (of zij) niet graag naar buiten wilde. Uiteindelijk ging het dan toch via het raam in de zijgevel.

Bovenlichten wassen

Met het mooie weer begon De Directie aan een klusje wat al lang lag te wachten: het wassen van de bovenlichten van de serre, orangerie, wintertuin, tuinkamer. Best een karwei nog, met de ladder op het platdak en dan onder de overstek kruipen. Maar ze blinken nu als een spiegel.