zondag 28 augustus 2011

1000

Een mijlpaal, het 1000 ste bericht op dit blog, sinds we in het voorjaar van 2009 zijn begonnen! In die 1000 berichten staan dan weer 1579 foto's. En een hoop gezanik ook natuurlijk! Best een prestatie toch? Dik 2 en een half jaar lief en leed gedeeld met inmiddels een gemiddelde van 100 bezoekers per dag. Daar zijn we zelf best trots op. We gaan gewoon door overigens.

Binnen zonder kloppen.....

Want de bel is gemaakt. El Jefe had vorige week de beldrukker al gemonteerd, en deze zaterdag morgen leverde tnt ook de gong af. Het is een Tebas 2-tonige gong met ingebouwde trafo. Das makkelijk aansluiten: kabeltje naar de beldrukker, kabeltje naar het stopcontact en klaar.

Bomen snoeien

De bomen op het pleintje voor het huis zijn waren echte wildgroeiers aan het worden. de takken kwamen vervaarlijk dicht bij ons dak en verder namen ze veel licht weg. In overleg met de buren besloten om ze maar eens onder handen te nemen. El Jefe die meestal door de bomen het bos wel ziet was de aangewezen houthakker. Hierboven met de reciprozaag in de boom, kijken welke takken eraf mogen en wat moet blijven zitten.
En na een tijdje is er flink wat snoeiafval. we proberen met de takken een natuurlijke houtwal te maken op de scheiding tussen onze huizen in. Dat zijn altijd mooie schuilplaatsen voor vogeltjes en ander soort beestjes.

Balklaag garage

Deze week was de timmerman er weer, bouwvak afgelopen en zakenreis achter de rug dus weer aan het werk. Hij is begonnen aan de balklaag van de garage. Balken uitzoeken, afkorten, inzagen en zo van die dingen. Een heleboel werk dus. Na een avondje is het begin gemaakt en zitten de eerste 3 balken erin.
Zagen zorgt natuurlijk voor afvalhout. Nu er geen smidse meer is moet dat op een andere manier verwijderd worden. Daarvoor hebben we een speciale vuurkorf, voorheen ook bekend als "oude badkuip" Onze timmerman leeft zich maar wat graag uit in zijn tweede hobby: stoken.

zondag 21 augustus 2011

Toilet wordt garderobe

Omdat het toilet beneden is verhuisd van bij de achterdeur naar onder de trap hadden we bij de achterdeur een mooi hokje over. Dit is nu onze garderobe kast geworden. Aan de linkerkant een aantal grote legplanken, met daarop plaats voor schoenen, de doos met dassen en mutsen en petten en nog zo wat spul. Recht vooruit wat haken voor de jassen. kan niet beter. Oja en een strijkplank.....

klein stukje ligusterheg

Op het achterste stuk tussen de tuin van van Duursen en ons stond nog geen heg. We hebben besloten om de liguster door te laten lopen tot aan de beuk van Harrie den Booij. Omdat ze bij van Duursen gaan verbouwen kwamen er wat liguster struiken vrij. Die hebben Marcel en De Directie vandaag gepoot. Met dit groeizame weer (veul regen ja!) zal die heg wel snel aanslaan denken we.

Gordijnen stomen

Nog een mooi plaatje om te laten zien. Jo van de Mortel die de nieuwe gordijnen aan het stomen is. Als de gordijnen aan de rail hangen moet er nog altijd gestoomd worden voor een mooi resultaat. Hier Jo met zijn stoomapparaat op de ladder. 

Beldrukker aangesloten

Gebeurt er dan helemaal niets tot de timmerman terug is? Jawel, er zijn toch nog wel wat technische klusjes. Zo hadden we bijvoorbeeld nog geen bel. Dus effe een beldrukker gehaald bij Janko's (mooi in matnikkel) gat boren van buiten tot in de spouw. gat boren vanuit de meterkast tot in de spouw. (van te voren goed uitmikken dan komen de gaten bij elkaar uit) trekveer erdoor, kabel erin. Kabel aansluiten op de beldrukker en de beldrukker plaatsen. Omdat we erg weinig plaats hadden om de beldrukker vast te schroeven in de muur hebben we ervoor gekozen deze met ms-polymer kit vast te zetten. bijkomend voordeel, het gat is dan ook mooi afgedicht.Nu nog een gong uitzoeken en dan doet de bel het ook!

donderdag 4 augustus 2011

Restauratie klaar.

Zo en dit is dan het eindresultaat. 2 jaar en 2 maanden Bloed, Zweet en Tranen. Maar dan heb je ook wat... We zijn ontzettend blij en trots op wat wij, samen met alle bouwvakkers, familie, vrienden en vrijwilligers voor elkaar hebben gekregen.
En zo was het 2 jaar en 2 maanden geleden, ook mooi........

Verhuizing

Tijdens de verhuizing hadden we van alle kanten hulp, Sjaak, Ans, Mariet, Mat, buurman Marcel en het busje van Ome Piet. In alle drukte zijn er maar weinig foto's gemaakt tijdens de verhuisactiviteiten, we waren allemaal veel te druk om alle spullen voor het begon te regenen over te huizen. hierboven een actiefoto van Mariet die met wat mandjes met kleding naar binnen komt.
En ook een belangrijk klusje. De Directie en Mat bezig met het in elkaar zetten van het bed. We hebben heerlijk geslapen die eerste nacht, kwam waarschijnlijk ook omdat we kapot moe waren, dan wil je wel stil liggen.

Hoge klusjes

Ook nog noodzakelijk vlak voor de verhuizing, het wassen van de raam van de dakkapel. dus de ladder maar weer eens tevoorschijn gehaald. Met een speciale steun kon de ladder op de tweede trede van de trap stevig neergezet worden waarna El Jefe de klim waagde naar het raam. gelukkig is daar een brede vensterbank om op te staan. Zo is het raamlappen een koud kunstje. De Directie komt even controleren of het raam ook echt schoon is.
Nog een hoog klusje, de zak van de kroonluchter halen en de kroonluchter een halve meter laten zakken. Ook hiervoor heeft EL Jefe een speciale laddersteun gemaakt (we zullen tenslotte ook nog wel eens een lampje moeten vervangen) J de S houdt de ladder stevig vast en El Jefe (zonder hoogtevrees klimt omhoog) de zak eraf was een koud kunstje, maar de lamp laten zakken ging niet. Dus de trap met steun verplaatst naar boven, de trap tegen de gording gezet en toen ging het wel. Van dit spektakel zijn geen foto's omdat De Directie te boos was om een foto te trekken.... ze vond het maar gevaarlijk of zoiets. Niks aan het handje hoor. De luchter hangt nu perfect.

Houten vloer in de olie zetten

Ook een van de laatste klusjes voordat de huisraad erin gezet kan worden: het olieën van de houten vloer. Gerrit Hoek laat ons de keuze, een blanke olie of een witte olie. Wij kiezen vanwege het authentieke karakter voor de blanke olie. Hier is Gerrit aan de slag met het inwrijven van de vloer boven. Over een maand of 6 komt hij terug voor de eerste onderhoudsbeurt, en dat alles inclusief in zijn prijs...

Gordijnen hangen door de Fa. vd Mortel

Ook belangrijk voor de afwerking: gordijnen. Ard en Jo van de Mortel zijn druk geweest met het installeren van de rails en hangen van de gordijnen. Hierboven Ard himself op de trap bezig met de gordijnrail van de slaapkamer.
Maar vlak vader Jo ook niet uit, hier is hij bezig de benodigde onderdelen voor de gordijnrails van beneden bij elkaar te zoeken. Al met al komt het er prachtig uit te zien. Dus zoals beloofd hier de link naar de site van deze leverancier: woninginrichting vd Mortel

Keuken wordt ook afgemaakt

Ook Tiny Verberne van Crea-Style was nog op bezoek deze week. De keuken kon afgemaakt worden, apparatuur erin, alles aansluiten, greepjes erop, legplanken erin en klaar. De keuken is prachtig geworden en het lijkt erop of mede daardoor het kookniveau een stuk gestegen is????

Voordeur afwerken

De laatste handelingen rondom de voordeur. Als eerst natuurlijkhet ophangen van het huisnummer 190, we hebben gekozen om een traditioneel blauw ge-emailleerd plaatje met wit nummer te kiezen, simpel maar wel mooi. Hierboven El Jefe met de hamerboor bezig om de bevestigingsgaten te maken.
Op de 2 lichtpunten die door John en Foek zijn aangelegd moeten natuurlijk ook lampen komen. Die hebben we gekocht bij Interchalet in Horst, ook daarvoor moeten een paar gaatjes geboord worden.
En zo ziet het er nu dus uit. De voordeur, mooi in de lak, met matnikkel voordeurknop, brievenbus en sleutelplaat. het blauwwitte huisnummer en de mooie zwarte lampen (met ledlamp, jawel!) Het is best mooi bij elkaar al zeggen we het zelf.

Bad eerste maal in gebruik..

Eindelijk, daar hebben we lang op moeten wachten en wat hebben we er naar uitgekeken, De Directie in bad. Fijn warm water erin, radio aan, lampjes gedimd en relaxen. Volgens de berichten ligt het bad erg fijn...

Bijkeuken inrichten

In de bijkeuken moest ook nog een keukeninrichting komen, vanwege budgettaire redenen hebben we daar gekozen voor een IKEA keuken inrichting, met deurtjes Applad. Het geheel, door El Jefe in elkaar gezet past perfect. We hebben eerst een hoge kast (naast de wasmachine en droger) dan een spoelkast, hoekkast en dan 2 kastjes van 60 cm met planken. Daar kan veel in...
Omdat de muren van de bijkeuken iets uit de haak staan, zou een standaard IKEA keukenblad niet zo mooi passen. Daarom heeft El Jefe ervoor gekozen om zelf een blad te maken, van watervast verlijmde multiplex. mooi gezaagd en geschroefd ligt het er keurig op.Het gat voor de spoelbak zit er zelfs al in.
Het blad nog even schilderen, mooi karweitje voor De Directie natuurlijk. We hebben besloten om het blad in een mooi houtkleur te laten, ziet het geheel er wat natuurlijker uit.

Scheur

Het wordt tijd dat de bouw klaar is, El Jefe heeft nu al een tweede werkbroek met een flinke scheur erin... Dat kan zo niet langer, misschien een ritje naar de boerenbond voor een werkbroek en nieuwe werkschoenen?

Laatste laklaag trap?

Zo vlak voor de verhuizing krijgt de trap ook nog een laatste laklaag. Hier Jan de Schilder bezig met de leuningen en de traptredes. Het is de 3e laag die er nu op komt. Over een tijdje als we goed ingehuisd zijn en niet meer teveel zand naar binnen slepen van de bouw komt Jan nog 1 keer terug om de opkanten van de trap nog een keer te lakken als finishing touch.
Ondertussen dat Jan de bovenkant doet heeft hij voor De Directie ook een mooi klusje: de onderkant van de trap...

En achter de dubbele deuren zit.....

Een inloopkast, of een walk-in closet of zoiets. De ruimte is mooi vol komen te staan met kasten van Ikea. Aan de zijkanten staan 1x een pax kast van 1 m en 1x een pax kast van 75 cm. Aan de kant van El Jefe: 2 roedes, een broekenhanger en 5 lades. Aan de kant van de directie: 2 roedes, een broekenhanger en 3 lades. Omdat we achterin de kast met de schuinte van het dak geen standaard oplossing van Pax konden monteren hebben we daar 2 kasten Pjotr neergezet. Dit zijn dus telkens 4 legplanken van 40 cm breed.
Hierboven zet De Directie de lades van de Pax kast in elkaar.
In de tussentijd monteert El Jefe de Pax kasten, al met al een fluitje van een cent en na een ochtendje flink doorwerken is het geheel klaar en kan het ingericht worden.

Grasmaaiers

Sinds vorige week hebben we van Ome Piet weer 3 grasmaaiers te leen. De wildernis werd weer veel te groot achter in de tuin. Dus Tinus en Petran zijn terug en ze hebben hulp gekregen van Henk.