En hier zie je dan de doorgang. Je ziet dat het gat in de achtergevel nog niet groot genoeg is, maar dat passen we straks nog aan.
zaterdag 27 februari 2010
Doorgang tussen keuken en eetkamer
En hier zie je dan de doorgang. Je ziet dat het gat in de achtergevel nog niet groot genoeg is, maar dat passen we straks nog aan.
Nieuw binnenspouwblad zijgevel is op hoogte
Boven de kleine raampjes in deze gevel lijken gewone 6 cm dikke lateien te liggen, echter schijn bedriegt. De lateien zijn even dik als gewone betonlateien, maar er zitten betonijzers van 12 mm in. Extra sterk dus.
Mooi te zien op de fotos, we kwamen niet uit met een hele poriso, daarom is de laatste laag gemaakt van een normale buitenwerker.
Nieuwe aanbouw binnenmuren op hoogte
De muren zijn op hoogte. Kwam precies uit met de lateien. Bovenkant latei ligt op dekhoogte. Hier bovenop komt de breedplaatvloer te liggen.
Slecht weer voorspeld
Trap van terras naar de tuin
Oude opening bloemenraam dichtzetten
En na een kleine 3 kwartier metselen is het gat dichtgezet met porisos. De buitengevel wordt straks natuurlijk in kruisverband aangeheeld, dus dan zie je niks meer van de porisos. De lipstempel die je nu nog ziet staan kan straks weg. de bovenliggende muur draagt dan weer op het nieuwe metselwerk.
Werkoverleg of toolboxmeeting
Werkoverleg dus, moet ook gebeuren, El Jefe, De timmerman en de metselaar staan hier te overleggen hoe de opening in het naast het nieuwe kozijn zo goed mogelijk kan worden dichtgezet. Dit heeft als doel om 1) de bovenliggende muur wat beter te ondersteunen, en 2) de latten voor de isolatie te kunnen bevestigen.
De directie is er weer.
vrijdag 26 februari 2010
Schragensteiger
Op een gegeven moment komt de muur op een hoogte dat je er niet meer bij kunt om de volgende lag te metselen. Binnen zet je dan een schragensteiger neer. Deze heeft schragen van 1,50 meter hoog. Is bij ons wel nodig want de binnenmuren worden 3,46 meter hoog. (Ter vergelijk bij normale huizen is dat 2,60 m.) De steiger is 5 steigerplanken breed, en met de kuipen en de stenen erop is het een stevig geheel.
Poriso's op maat maken
Ook de poriso's moeten soms op maat gemaakt worden. Zeker als het voor tegen het kozijn is moeten ze perfect recht zijn en kun je ze niet kappen. Je zou ze kunnen slijpen met de slijptol en een diamantschijf, maar gelukkig heeft Hans een DeWalt Clipper. Dat is eigenlijk een soort afkortzaag, maar dan voor stenen. Zit ook een diamantschijf in. En het stoft en maakt herrie! Dus oorkleppen op!
Peilmetselwerk voor het verhoogd terras
Willem recht uit school op de steiger!
O nee, hij is gelukkig even naar huis geweest om zijn werkkleren aan te trekken. (Anders krijgen we nog ruzie met Willems Moeder!) Hier staat hij op de binnensteiger en helpt Hans bij het metselen, zoals je ziet, hij heeft de troffel al in de aanslag.
Op de foto is mooi te zien hoe het raam uitgetand is in de muur. Dit moet straks aangewerkt worden met schoonmetselwerk. Ook goed te zien is de isolatie die rond het kozijn is aangebracht.
Betonlateien
Vandaag zijn de betonlateien geleverd voor op het binnenspouwblad. een latei wordt gebruikt als overspanning, bijvoorbeeld op een plaats waar een raam of een deur in het metselwerk komt. De latei vangt de druk op van de metselwerk erboven. Sommige lateien moeten extra sterk zijn, dat zijn dragende lateien, daar komt bijvoorbeeld ook de kracht van een bovenliggende vloer op te rusten. Deze lateien zijn dikker, of er zit dikker staal in. De dikke lateien op de foto komen boven de grote ramen in de zijgevels.
El Jefe zoekt......
Zeker een hamer, beitel, boor of zoiets dergelijks tussen de muur en het nieuwe peilwerk gevallen, daarom is El Jefe zeker aan het graaien? Nee hoor, ik haal het puin wat erin gevallen is bij het uitbreken van het bloemenraam eruit. Morgen gaan we hier een kozijn stellen en dan moeten we weer isoleren. de ruimte tussen de muur en het peilwerk moet dan vrij zijn van rommel, anders komt de isolatie niet goed te zitten.
zondag 21 februari 2010
Dagkant, de hoek om metselen
Inslagankers
Om het buitenspouwblad en het binnenspouwblad aan elkaar te maken gebruik je ankers. de binnen- en buitenmuur worden dan samen een geheel en dus erg stabiel. Omdat wij de buitenmuur van binnenuit hebben geïsoleerd maken we gebruik van slagankers. Gat boren van 6 mm door isolatie in de muur. Anker met blauw plugje eraan in het gat, paar flinke tikken met de hamer en het anker zit vast in de buitenmuur. De ankers moeten ook weer in de lintvoeg komen, dus onze timmerman heeft wat smetlijnen op de isolatie gezet om aan te geven wat de hoogte is.
Metselen gemakkelijk?
Volgens de timmerman wel, die zegt namelijk dat metselschool 1 maand duurt en timmer man 4 jaar dus.... Maar ik zou zeggen probeer het maar eens. Je moet tussen de profiels door (en de stellatten waar de profiels mee gesteld zijn) dan moet er plek zijn voor stenen en kuipen met specie, er zit nog hier en daar een spouwanker, dus volgens mij valt het nog niet zo mee. O ja en dan is het natuurlijk ook nog de bedoeling om flink wat stenen weg te leggen op een dag!
Metselaar in beeld
Hier metselt Hans het muurtje wat straks de doorgang wordt tussen keuken en eetkamer. Oplettende kijker zien op deze foto dat onze timmerman weer creatief is geweest. hij heeft een profiel gemaakt van een oud kozijn. Een gewone profiel paste er niet onder. En weer geldt: wie wat bewaart heeft wat!
Metselen binnenspouwblad
De kozijnen worden in het binnespouwblad vastgezet met kozijnankers. deze ankers worden in het kozijn geschroefd ter hoogte van de lintvoeg. In ons geval kom ter een anker op elke 4 lagen.
Oppermannen
En binnen zorgt onze Willem ervoor dat de stenen mooi op de plek komen te liggen.
zaterdag 20 februari 2010
Veters strikken!
Liep die verdoriese Willem met losse veters rond op de bouw. Alsof we deze week al niet genoeg ongelukken gehad hebben. Nadat hij van Hans, Frank en El Jefe op zijn donder had gehad besloot hij toch maar te luisteren en ze te strikken. Het dreigement om hem van de bouw af te zetten zal ook wel geholpen hebben!
donderdag 18 februari 2010
Isoleren van de steense buitenmuur
Als je zorgt dat de latten goed uitgevlakt tegen de muur zitten, zie je dat terug in de isolatie. Zoals je ziet op deze foto, het zit er vrij strak in. Morgen verder.
dinsdag 16 februari 2010
Zoiets wordt ons nieuwe voordeur
Directie in de lappenmand!

Tja, in de sneeuw, koud en nat, dus de werkschoenen uit en de rubberlaarzen aan. Dat gaat goed, totdat je met een gladde pallet gaat slepen. De pallet schoot uit de handen en belandde..... juist, op het laatste kootje van de linker grote teen. Een mooie fractuur is het gevolg. (en een mooie factuur zal nog wel volgen!) Na 5 minuten huisarts en 5 uur wachten in het ziekenhuis strompelt de directie weer naar buiten. Niet in de gips, maar wel flink ingetapet. Dus nu is het voet omhoog en rusten.
Houten regelwerk tegen buitenmuur
Hier in het zijaanzicht is duidelijk te zien dat we straks een mooie luchtspouw van een 22 mm krijgen. Door de latten verticaal te plaatsen kan al het vocht naar beneden zakken en door de ventilatieroosters onderin de fundering naar buiten lopen. Het was natuurlijk weer niet gemakkelijk. hoewel het een steensmuur betreft, en alle koppen gelijk zouden moeten zitten, was dit toch niet het geval, de lengte van de stenen uit 1902 waren toch nog wel verschillend van elkaar. Hier en daar dus een kop eraf moeten kappen met een voegersbeitel. Het latten vastzetten ging als volgt: voorboren met houtboor van 6 mm. dan de steenboor van 6 mm in de steen. slagplug van 6x60 erin en aanslaan met de hamer. Als de steen dan hard genoeg is zit het geheel muurvast. Ook hier weer een helaas, er zitten enorme zachte stenen tussen. de slagplug laat dan net zo snel weer los!
De stenen uit de trap
Het einde van het trapje
Omdat de voordeur straks verandert en iets opschuift past het stenen trapje naar de voordeur ook niet meer. Omdat we straks de trap ook met natuursteen gaan bekleden (i.p.v. baksteen) slopen we de hele trap. Bijkomend voordeel, de stenen van de trap zijn perfect voor de restauratie. Hier is Sjaak bijna aan het maaiveld. Gelukkig zit de trap ook nog een flink eind onder de grond. Fijn veel stenen verzamelen.
zaterdag 13 februari 2010
Vochtkering bij kozijn
Omdat het kozijn in een muuropening gesteld is bestaat er een mogelijkheid dat hier vocht (bv. regen) naar binnenslaat. Tevens moet vocht uit de spouw, (bv condens) afgevoerd worden. Hiervoor wordt bovenop het kozijn een lateislab gemaakt. Dit is een kunststofprofiel waaraan een folie zit. Het profiel wordt aan het kozijn vastgeniet en de folie gaat naar binnen waar het tussen de latei van de binnenmuur en de isolatie wordt vastgezet. Aan de zijkanten van de kozijnen zit DPC-folie. Deze DPC zit aan de bovenkant achter de lateislab. Op deze manier zakt het water dat boven het kozijn in de spouw komt, tot op de lateislab naar beneden, en wordt dan via de zijkanten van het kozijn voor de dpc door naar beneden afgevoerd.
Keukenraampjes stellen
Dus: "meten is weten" met de waterpas en de rolmaat gaan we tot op de milimeter nauwkeurig. El Jefe geeft zijn bevindingen door aan de timmerman die aan de buitenkant staat te controleren.
Kozijn details 1902
Op deze foto mooi te zien, de vellingkant die aan het kozijn is geschaafd, precies zoals dat in 1902 ook was. Verder is dit een draaikiepraam, dat hadden ze in 1902 nog niet, maar Pieter Van Dinther is het gelukt om het er aan de buitenkant uit te laten zien als "oud" met voor ons het comfort van "nieuw" . Bij normale draaikiepramen zie je onderin het kozijn een aluminium rand. Bij ons is dat weggewerkt achter een sierlijst met een omgekeerd ojief. In 1902 was dit een "gewoon draairaam" en had het er precies zo uigezien. Vakwerk!
Kozijnen stellen
Vandaag was het raamkozijnen stellen. De kozijnen in deze zijgevel moeten gesteld worden omdat we komende week aan de binnenkant van deze muur moeten isoleren. Het eerste raamkozijn is het raam in de zijgevel van de studeerkamer. Het is een heel precies klusje, zeker omdat de buitengevel in kruisverband is gemetseld, dat houdt in dat het kozijn op koppenmaat moet komen te staan. Als je dat niet doet kom je met het metselen niet uit en moet je koppen gaan afslijpen om de zaak pas te maken en dat ziet er niet uit. Het was nog best lastig omdat je met hele smalle voegen werkt, en vroeger niet al te secuur is gemetseld. Maar goed hij staat "zo goed mogelijk" op koppenmaat. Dan de volgende klus, op hoogte zetten. De bovenkant van het kozijn moet precies op de hoogte komen van de voeg tussen de 2 gele bandstenen in. En als laatste, zorgen dat de neg 7 cm wordt. De neg is de afstand die het kozijn terugligt in de gevel, Je ziet straks dus 7 cm steen en dan begint het kozijn. De waterpassen hebben we wel nodig gehad vandaag.
woensdag 10 februari 2010
Muren inzagen
Abonneren op:
Posts (Atom)