zaterdag 29 augustus 2009

Stapels met bakstenen...


Precies, als je maar blijft doorgaan met stenen bikken dan groeien de tassen met afgebikte stenen gestaag. Deze foto is gemaakt nadat we de laatste afgebikte binnemuurstenen opgestapeld hebben (hoewel de laatste, er zullen er nog wel enkele onder de vloer liggen) Voor de goede tellers onder ons, we hebben nu 2226 binnenmuurstenen liggen. We zijn nu weer met de buitenmuurstenen van de aanbouw verder aan het bikken. daar zijn we inmiddels ook aan de 4e pallet met stenen. Totaal hebben we nu ongeveer 3400 afgebikte buitenstenen. En de kwis voor vandaag: Hoeveel stoeptegels liggen er op de voorste pallet?? Antwoorden weer via de reakties.

Safety First


Veiligheid voor alles op de bouwplaats (meestal) Yvonne showt hier haar veiligheidsbril. Ook heeft ze veiligheidshandschoenen aan. Het enige wat mist zijn: oordoppen, en een helm. Maar voor de rest, keurig!

Ans van de Catering


Juist, bouwvakkers flink laten werken gaat beter als er af en toe voor een natje en een droogje gezorgd wordt. Hier zien we Ans van de catering. Ze komt 's middags rond half vier en heeft dan koffie bij, met chocolaatjes of zoals vandaag beschuit met aardbeien. 's winters komt ze met warme dingen, zoals een worstebroodje. Dit om de toekomstige werkers vast wat te motiveren.

vrijdag 28 augustus 2009

Zicht op de tuin.


Zo ongeveer zal straks het uitzicht uit de keuken naar de tuin zijn. Zoals het nu is blijft het niet meer lang. de hele tuin moet leeg gehaald worden omdat daarin de slangen van de warmtepomp moeten komen. Vandaag en morgen komen er een paar mensen langs die een prijs gaan opgeven voor het leeghalen en afvoeren van het struikgewas. Vandaag was van Vijfeijken uit Someren er, morgen komt Willem v Cauwenberge. V. Vijfeijken schatte dat er ongeveer 40 ton groen uit zou komen dat afgevoerd moet worden. Verder zijn er nog een aantal beuken, die laten we kort zagen voor de haard en wat ander boomspul. We zijn benieuwd.

Het allerlaatste stukje binnenspouwmuur


Zo, het allerlaatste stukje binnenspouwmuur. Het stukje achter de meterkast. Dit stukje blijft staan tot we de meterkast een stuk kunnen verplaatsen. Hiervoor moet onze vriend John S even komen kijken. Wordt vervolgd......

maandag 24 augustus 2009

Keihard stenen bikken met dit als gevolg:


Ja onze super-stenen-bikker Sjaak zorge vandaag voor het eerste gereedschap dat sneuvelde (o nee, de steel van de schup was eerder!) hij sloeg tijdens het bikken met een ferme klap het slachtmes doormidden. Hardstikke afgebroken bij de steel. Morgen gaat hij meet terug naar HEVU, kijken of er nog garantie op zit. Het stenenbikken verloopt voorspoedig, van de buitenmuur stenen hebben we er nu 3000 en een bietje. van de binnenmuur stenen hebben we er 1400 schoon. Er liggen nog ongeveer 1200 buitenmuur stenen te wachten en ook een 1000 binnenmuur stenen. met een beetje goeie wil eind van de week schoon!

zaterdag 22 augustus 2009

Alweer een verrassing??


En ja hoor, hier zien we 2 kleine rollagen naast elkaar, Er hebben dus in het verleden 2 smallere ramen in de huiskamer gezeten. Navraag bij de dames Franssen leert dat na de oorlog, toen een granaat de voorgevel eruit had geslagen de gemeente wilde dat er in de huiskamer 2 ramen kwamen. Waarom was een raadsel. De dames vonden het maar lelijk en hebben er tijdens de verbouwing van 1969 weer 1 grote raam van laten maken.

Eerste "echte" accident, zonder ernstige gevolgen gelukkig


Zo vandaag het eerste "echte"accident van de sloop meegemaakt. We zijn de binnenspouw van de voorgevel aan het slopen. Boven de raam in de kamer zit (zat inmiddels) een lange stalton latei. Ik was in de veronderstelling dat deze nog stevig vast zat. Tot op het moment vlak nadat de bovenstaande foto genomen werd. De stalton latei, met daarop nog een laag of 4 stenen kwam naar beneden gelazerd. Gelukkig stond er een h-juk van de steiger, die brak de val een beetje. Maar het was wel effe schrikken. De ruit bleef overigens keurig heel, ondanks dat er flink wat puin tegenaan viel. Voor de bezorgde lezers onder ons publiek die zich afvragen of Willem op tijd weg was uit de gevarenzone een geruststelling Willem had vandaag een vrije dag. Hij was in Irrland aan het spelen.

vrijdag 21 augustus 2009

Zoals beloofd, de gresbuis kachelpijp


Hier is het dan duidelijk te zien, het stuk gresbuis dat in de schoorsteen zit gemetseld en als kachelpijp fungeert. Schitterend stukje vakwerk dat wij dadelijk gaan vervangen voor een dubbelwandige geisoleerde rvs pijp.

woensdag 19 augustus 2009

Schoorsteen slopen vervolg


Yvonne is vandaag verder gegaan met het slopen van de schoorsteen. Een hels karwei want dat ding is met enorme hoeveelheden (echte) specie gemetseld. Ze heeft de hele avond staan hakken met de breekhamer. Het laatste stukje, tegen de verdiepingsbalken aan heb ikzelf eruit gehakt, wat blijkt daar te zitten als kachelpijp? Een gresbuis. Morgen een foto van dit schitterend stuk vakwerk.

Schiet het op met stenen bikken?


Nou, valt niet tegen. Als we stenen uit de binnenmuren hebben. die helemaal met kalk gemetseld zijn halen we wel een kleine 100 stenen per uur. Afval heb je dan vrij weinig, oftewel je bikt weinig stenen stuk. De stenen van de buitenmuren is echter een heel ander verhaal. soms haal je er maar 30 per uur, als het meezit 50 en heel soms 60, en je hebt zeker het derde part van de stenen die je kapot bikt. Maar goed zoals je op deze foto ziet is de stapel al flink geslonken (vergelijk) Op de achtergrond zie je trouwens een mooi schaftafereel. Willem en Yvonne aan de koffie. O nee Willem aan de Cola en Yvonne aan de koffie.

dinsdag 18 augustus 2009

Pelagia


Zo dit weekend hebben wij niks gedaan op de bouw. Ik moest naar Texel voor een bezoek aan onderzoeksschip de Pelagia, en daar hebben we een weekendje van gemaakt. Dit was heerlijk relaxen. Mooie bed & breakfast (de Pastorie in Oudeschild) fijn gewandeld en gefietst. Lekker gegeten in De Rog in de Cocksdorp, Topido ook in de Cocksdorp en Vincent aan de rand van de staatsbossen op de grensweg, ik denk dat het Den Burg is. Helaas geen kibbeling kunnen bemachtigen. Maar wel een heerlijke snoekbaars bij de Rog, een trio van texels Lam, Rund en Varken bij Topido en Chateaubriand bij Vincent.

vrijdag 14 augustus 2009

Niet schrikken, deze foto is van heel dichtbij!


U was gewaarschuwd!

Alle binnenmuren zijn nu weg.


Op de foto is het redelijk goed te zien alle tussenmuren van de benedenverdieping zijn eruit. Alleen nog een paar lagen naast het deurkozijn van de vroegere woonkamer naar de keuken. Nu alleen nog het binnenspouwblad van de voorgevel en de linkerzijgevel en dan is alles eruit (boven peil tenminste!)

Nieuwe mijlpaal bereikt, de trap is eruit.

Zat hier vroeger niet de trap? Yep precies, maar sinds gistermiddag is die eruit. Omdat de trap uit 2 delen bestond, eerst het onderste deel onderstut en toen het bovenste deel eruitgesloopt. daarna was het onderste stuk een fluitje van een cent.
En hier ligt-ie-dan, de oude trap, helemaal fout volgens het bouwbesluit, veel te stijl omhoog. Hoe durfden ze, 3,80 omhoog met maar 19 treden! Dat is een optrede van maar liefst 20 cm! De nieuwe trap die wel volgens bouwbesluit wordt (ongeveer) krijgt maar liefst 22 treden. Die trap wordt dus veel luier.

woensdag 12 augustus 2009

Willem is terug van vakantie


Gelukkig, Willem is terug van vakantie. Vanochtend om 10 uur, Sjaak was net aanwezig kwam onze eerste assistent de bouw weer opgelopen. Tot in het puntje van de tenen uitgerust en vol werklust. En we hebben het geweten, er zijn weer bergen werk verzet en ook een heleboel vakantieverhalen verteld. Overigens is hij hier aan de slag met de laatste binnenmuur die er nog stond. de muur tussen de kamer en de keuken / hal. Op dezelfde plaats komt straks een muur terug, maar die moet stevig gemetseld zijn vanwege de broodjesvloer die erop komt. Dus geen peperkoekmuur zoals nu.

dinsdag 11 augustus 2009

1.000.000 Wh Zonnestroom


Gisteren hebben we de eerste mijlpaal gehaald met de zonnestroom installatie: 1004 kWh aan geproduceerde stroom (of 1.000.000 Wh) Maar is dat dan veel of weinig vragen veel mensen zich af. Om je een voorbeeld te geven, een gloeilamp van 100 Watt zou daar 10.000 uur op kunnen branden 10.000/365/24, ongeveer 1 jaar en 2 maanden continue. Ook komt het overeen met ongeveer 1/3 van het jaarlijkse stroomverbruik van een normaal huishouden. Best veel dus.

zaterdag 8 augustus 2009

Saterday Afternoon Quiz,


En dan nu voor de goklustigen onder onze lezertjes, Hoeveel afgebikte stenen liggen er op deze pallets?? Antwoorden indienen via de reakties. Eerste prijswinnaar krijgt (alweer) een geheel verzorgd dagje meerwerken op de bouw.

Alweer een puincontainer vol.


Je kunt zien dat we steeds meer bedreven raken in het vullen van puincontainers. Er komt een steeds grotere "kop" puin op. Dat komt omdat het puin storten nagenoeg niets kost, EURO 4,50 per ton. Het neerzetten van de container is duurder, EUR 75. Op een volle contianer puin zit gemiddeld tussen de 6 en 8 ton, licht er een beetje aan hoe groot de brokken zijn. Voor het storten van een vole puincontainer ben je dus ongeveer 125 euro kwijt (inlcusief BTW) . Thielen Containers uit Deurne zet bij ons de containers neer. Ik denk dat ik maar eens om kwantumkorting ga vragen, dit is al de 9e container of zo.

2 Bikkels, sorry Bikkers,


Wat een activiteiten Sjaak en Peter aan het stenen bikken. We zijn hier bezig met de stenen van de originele binnenmuren. Deze waren met kalk gemetseld, dat vloog ervanaf. Vanochtend ook een partijte gedaan dat met echte specie was gemetseld, dat is drama.... meer puin dan goede stenen die overblijven.

Juist, daar zat dus echt een groot raam in de rechterzijgevel.


Zoals we al uit de oude foto dachten op te kunnen maken zou er in de rechterzijgevel een raam gezeten moeten hebben. Van de buitenkant was daar niks meer van te zien. Gelukkig komen we nu we het binnenspouwblad slopen erachter dat er dus echte een raam gezeten heeft. De foto is het bewijs. Je ziet mooi de oude rollaag, in de dag (zo heet het gat waar het kozijn in zit) is naar goed gebruik een aantal stenen gemetseld, Komt niet zo precies, zie je later toch niks meer van.

dinsdag 4 augustus 2009

Bouw by Night.....


De dagen worden stiekum al wat korter, zo 's avonds tegen tienen wordt het al echt donker. Dan krijg je van dit soort mooie sfeerbeelden..... De bouw (of de sloop) by night!

Op speciaal verzoek van Jan P.: El Jefe in actie

Koffie! El Jefe trekt de handschoenen uit.
El Jefe neemt een aanloopje met de kruiwagen

El Jefe sjouwt met een Stalton Latei.

En er zat nog een deur achter ook.




Hadden we aan de ene kant de plank eruit gehaald en aan de andere kant het stuckwerk, blijkt dat ze de oude deur gewoon hebben laten zitten. Het is weer een paneeldeur en waarschijnlijk ook eentje die er origineel ergens ingehangen heeft. Zoals je op de onderste foto ziet is er later iets met de vloer gebeurt, de deur draait in deze richting en zou met het huidige peil van de vloer nooit meer open kunnen! Benieuwd wat we straks zien als we de vloer eruit slopen. Oja, ook mooi, we zijn de eerste isolatie tegen gekomen. onder de betonvloer van de kamer zit piepschuim, wel 3 cm dik! Behaaglijk zo aan de voeten.