woensdag 4 maart 2015

Plugwise

Met alleen een stroom rekening was ik toch wel benieuwd waar nou al die stroom in huis naar toe gaat. voor een flink stuk naar de warmtepomp, zoveel is duidelijk.
Maar daarnaast blijft het een beetje gissen. wat doe je dan? meten is weten, dus heb ik een plugwise meetsysteem aangeschaft. Je stop een plugwise plug in t stopcontact, dan de stekker van t apparaat erin en via het plugwise programma kun je precies zien hoeveel stroom een apparaat verbruikt.
We hebben nu een plug op de volgende apparaten: koelkast, vrieskast, vaatwasser, droogtrommel, wasmachine, koffiezetapparaat, opladers, modem, televisie+upc box.
In de laatste 2 weken is het gemiddelde verbruik voor deze apparaten ongeveer 3 kWh per dag. grote verbruikers: de droogtrommel, 2 kWh per keer (die wordt dus binnenkort vervangen voor een warmtepomp droger) wat meevalt, de tv en de upc box.
verder dacht ik nog dat of de koelkast of de vriezer wel erg vaak aansprong. nu met het meten zien we duidelijk dat het verbruik binnen de door AEG opgegeven waardes blijft. De koelkast zit op ongeveer 0,30 kWh/dag, de vriezer op iets meer als 0,60 kWh/dag.
Al met al interessant om het bij te houden en de gegevens te zien.