zondag 14 december 2014

Bollekes poten

Vandaag nog effe wat geklust in de tuin. Aardman had nog een aantal (zeg maar +/- 600) bloembollen afgegeven, die moesten nog de grond in voor 't begint te winteren. De bollen gaan zorgen voor kleur in de borders en wel als het goed is vanaf eind februari al. Ben benieuwd hoeveel er uit gaan komen.
Daarnaast nog wat werk gedaan om een overstort voor de wadi te maken. Bij heel veel regen stijgt het waterniveau nogal en dat is niet zo bevorderlijk voor alle gras en zo rondom de vijver. we hebben nu de mogelijkheid om vrij gemakkelijk overtollig water weg te pompen.

zondag 7 december 2014

nog meer tuinwerkzaamheden

De border voor de zonnepanelen wordt ook aangeplant, Emiel en Willem zijn al druk aan het planten terwijl Aard druk is met uitzetten. Aard is de rust zelve, ook al lijkt het hier alsof dat ie een beetje wild kijkt.

De Directie, die ondanks dat ze eigenlijk moet leren toch flink aan het sjouwen is helpt flink mee. Volle kratten halen bij de aanhanger van Aard, lege kratjes terugbrengen. Een heel geloop is het al met al wel

Al redelijk snel staan de 3 nieuwe berkenbomen geplant, het zijn dubbelstammige bomen, dat geeft straks een veel natuurlijker zicht. Als het goed is nemen deze bomen straks het zicht weg op een aantal van de huizen aan de Marie Curie Straat.

De allereerste border die compleet aangeplant is is die bij het terras. Dat had Emiel vrij rap klaar. Het zijn Rhodondenderons als ik mij niet vergis. Voor de liefhebbers is er een lijst beschikbaar met alle planten namen die we gezet hebben.
En die Aard weet ook van geen ophouden, nog meer plantgoed komt er de tuin in, volgens mij zijn dit wel belangrijke planten. Het lijken namelijk wel de bodembedekkers te zijn. Die gaan ervoor zorgen dat het schoeffelen binnen een paar jaar tot een minimum beperkt gaat worden.

We gaan gewoon verder met het aanleggen van de tuin

Als eerste werk gaan we de plantvakken en het gazon "afboorden" we plaatsen een strook van gerecycled kunststof in de grond op de rand van het plantvak en het gazon. hierboven El Jefe bezig met het maken van de gleuf.

Dan kan de kunststof "plank" erin die wordt bevestigd aan kunststof paaltjes die je om de +/- 150 cm in de grond klopt. (de leverancier schrijft om de 50 cm maar dat is waarschijnlijk omdat ie graag veel paaltjes verkoopt) nadat de boord staat kun je het zand van de border tegen de plank terug schuiven en flink aanstampen. aan de graskant moet je dan wat los zand in de gleuf strooien, dat groeit dan vanzelf dicht.

De afboording komt ook op bepaalde stukken rond de wadi waar beplanting komt te staan. we willen ook hier het gras graag buiten de plantvakken houden. Ook hier controleert Aard of het werk goed uitgevoerd is.

Je kunt er hele mooi vormen mee maken. de afboording is redelijk flexibel, dus ronde vormen is geen probleem. wel oppassen het spul zit op een rol en heeft soms zijn eigen wil, dan is het redelijk hard werken om de vormen goed te volgen. buig je het spul teveel terug dan heb je kans dat het breekt.

Als de boording staat is de zaterdag de grote plantdag. Alles bij elkaar heeft Aardman 3 aanhangers vol met planten, plantjes, struiken en boompjes gebracht. hierboven een klein gedeelte van het plantgoed wat rond de wadi gaat komen.
Hier staan de wat grotere struiken, planten en boompjes. Ook die mogen er allemaal in op de zaterdag.

En hier wordt dan keihard gewerkt, Emiel en Willem, El Jefe en natuurlijk opzichter Aard. De plantploeg had er goed de vaart in. Aard had moeite om de plantjes snel genoeg uit te zetten en de plantploeg voor te blijven. Aan het einde van de zaterdag zat 80% van alle plantgoed erin. Aard hoeft nog maar 1 dagje terug te komen en de tuin is "klaar".


vrijdag 5 december 2014

de werkzaamheden in de tuin gaan gewoon door

Er wordt flink gewerkt in d'n hof. afgelopen week is er vooral veel voorbereidend werk uitgevoerd. Aard (van Aardman tuinen) heeft alle vakken waar bloemen komen uitgezet. Heel veel meten, meten en nog eens meten en als de vorm er dan is met kalk de vorm op de grond kleuren. 

Op de zaterdagochtend komt er hulp van de buren eerst Loek en Emiel. Aard maakt eerst met een machine de zoden los uit het gazon die eruit moeten.

Loek, Emiel en El Jefe sjouwen alle zoden uit de tuin. Al met al een dikke 10 kuub graszoden.

Dan krijgen ook de drie fruitbomen een nieuwe plek. We zetten ze neer links naast het terras. Dan staan ze voor de woonkamer raam en als het goed is nemen ze dan als ze wat groter zijn het zicht weg op een aantal huizen van de achterburen. Maar eerst nog even flink groeien.

Op de plekken waar zoden eruit zijn gegaan komen straks stuiken en planten. Om die goed te laten groeien moet de grond wel wat verbeterd worden. dat doen we door tuinaarde in de grond te brengen.
Hierboven een groot vak waar de tuinaarde al in ligt. Nu alleen nog onder de grond frezen.

Al met al gaat er een kuub of 9 tuinaarde de tuin in. dat zijn heel wat kruiwagens, gelukkig zijn de buren (Marcel en Yvonne) en de directie van de partij om te scheppen en te kruien. Hierboven lag die hele bult tuinaarde, op de zondag middag was het laatste vak gevuld.
Het was flink aanpoten en dat zijn we eigenlijk niet meer zo gewend al dat fysieke werk... 's avonds dus redelijk ausgepufft op de bank.